Повече от 200 бивши афганистански служители и служители на силите за сигурност са убити след превземането на талибаните, казва ООН

...
Нов доклад на ООН казва, че повече от 200 извънсъдебни
Коментари Харесай

Нов доклад на ООН казва, че повече от 200 извънсъдебни убийства на бивши служители на афганистанското правителство и сили за сигурност се случиха, откакто талибаните превзеха страната преди две години

От RAHIM FAIEZ Associated Press, 22 август 2023 г., 2:39 ч. Талибаните превзеха страната преди две години, според доклад на ООН, публикуван във вторник.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Групите, насочени най-много към талибаните, са бивши армейски, полицейски и разузнавателни сили, според Мисията на ООН за подпомагане в Афганистан.

UNAMA документира най-малко 800 нарушения на човешките права срещу бивши афганистански правителствени служители и сили за сигурност между 15 август 2021 г., когато талибаните завзеха властта, и края на юни 2023.

Талибаните помитаха Афганистан, докато войските на САЩ и НАТО бяха в последните седмици от изтеглянето си от страната след две десетилетия война. Обучените от САЩ и подкрепяни афганистански сили се разпаднаха пред настъплението на талибаните и бившият афганистански президент Ашраф Гани избяга от страната.

„Индивиди бяха задържани от де факто (талибаните) сили за сигурност, често за кратко, преди да бъдат убити. Някои бяха отведени в центрове за задържане и убити, докато бяха в ареста, други бяха отведени на неизвестни места и убити, като телата им или бяха изхвърлени, или предадени на членове на семействата“, се казва в доклада.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Волкер Тюрк каза в прессъобщение, публикувано заедно с доклада, че той „представя отрезвяваща картина на отношението към лица, свързани с бившето правителство и силите за сигурност“.

„Още повече, като се има предвид, че са били уверени, че няма да бъдат набелязани, това е предателство на доверието на хората“, каза Тюрк. Той призова талибанските управници в Афганистан – „де факто властите“ на страната да спазят своите „задължения съгласно международното право за правата на човека, като предотвратят по-нататъшни нарушения и подведат под отговорност извършителите.“

От превземането на властта талибаните не са срещали значителна опозиция и са избягвали вътрешни разделения.

Ръководеното от талибаните афганистанско външно министерство отхвърли доклада, заявявайки, че не знае за никакви случаи на нарушения на правата на човека, извършени от длъжностни лица или служители на талибаните.

„Убийство без съдебен процес, произволен арест, задържане, изтезания и други действия срещу човешките права от служители на институциите за сигурност на Ислямското емирство срещу служителите и силите за сигурност на предишното правителство не са докладвани“, се казва в изявление. войниците са изложени на най-голям риск от нарушаване на правата на човека, следвани от служители на полицията и разузнаването. Нарушенията са регистрирани във всичките 34 провинции, като най-голям брой са регистрирани в провинциите Кабул, Кандахар и Балх.

По-голямата част от нарушенията са извършени през четирите месеца след превземането на талибаните, като UNAMA регистрира почти половината от всички извънсъдебни убийства на бивши правителствени служители и афганистански сили за сигурност през това време Период. Но нарушенията на правата продължиха дори след това, като през 2022 г. бяха регистрирани 70 извънсъдебни убийства, се добавя в доклада.

Докладът документира най-малко 33 нарушения на човешките права срещу бивши полицаи в южна провинция Кандахар, представляваща над една четвърт от всички нарушения на човешките права срещу бивши полицаи в цялата страна.

UNAMA документира най-малко 14 случая на насилствено изчезване на бивши държавни служители и Членове на афганистанските сили за сигурност.

На 2 октомври 2021 г. Алиа Азизи, бивш началник на женски затвор в западната провинция Херат, не се прибра от работа и местонахождението й остава неизвестно. Въпреки твърденията, че са започнали разследване на нейното изчезване, талибаните не са предоставили никаква информация за нейното местонахождение, се казва в доклада.

ООН документира повече от 424 произволни ареста и задържания на бивши правителствени служители и членове на афганистанските сили за сигурност, докато повече от 144 случая на изтезания и малтретиране са документирани в доклада, включително побоища с тръби, кабели, словесни заплахи и други злоупотреби.

Талибаните първоначално обещаха обща амнистия за онези, които са свързани с бившето правителство и международните сили, но тези обещания не бяха спазени.

Неуспехът на талибанските власти „да изпълнят изцяло своя публично заявен ангажимент и да подведат под отговорност извършителите на нарушения на човешките права може да има сериозни последици за бъдещата стабилност на Афганистан ”, се казва в доклада.

Въпреки че обявяването на обща амнистия от талибаните през август 2021 г. „беше добре дошла стъпка, тя продължава да не се поддържа напълно, безнаказано за преобладават нарушения на правата на човека“, каза Роза Отунбаева, ръководител на мисията на ООН в Афганистан.

Тя призова талибаните да покажат ""истински ангажимент към общата амнистия. Това е решаваща стъпка за осигуряване на реални перспективи за справедливост, помирение и траен мир в Афганистан.

Въпреки първоначалните обещания за умерена администрация, талибаните наложиха строги правила, забранявайки образованието на момичетата след шести клас и забранявайки на афганистанските жени да участват в обществения живот и повечето работа, включително за неправителствени организации и ООН. Мерките припомниха предишното талибанско управление на Афганистан в края на 90-те години, когато те също наложиха своето тълкуване на ислямския закон или шериата.

Указите предизвикаха международен протест срещу вече остракизираните талибани, чиято администрация не е официално призната от ООН и международната общност. .................

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР