Нов данък в размер на поне 500 лева планира да

...
Нов данък в размер на поне 500 лева планира да
Коментари Харесай

Държавата мисли за фонд за електромобили: Кой ще го напълни

Нов налог в размер на най-малко 500 лв. възнамерява да вкара Министерството на превоза за всяка импортирана у нас кола втора употреба, стана ясно от изявления на отрасловия министър Георги Гвоздейков и сътрудника му с екологичен сектор Юлиян Попов през последните дни.

Идеята - парите да отидат във фонд, който да подкрепя закупуването на електрически автомобили от жителите. Един от най-евтините - Dacia Spring, сега не може да бъде открит нов за по-малко от 43 000 лв.. Не са прекалено много покупко-продажбите с използвани коли на тази цена.
 Норвегия, пионер в прехода към електрически коли, пробва да ограничи броя им
Норвегия, пионер в прехода към електрически коли, пробва да ограничи броя им

Опитът на страната демонстрира, че решаването на един проблем може да утежни няколко други

Гвоздейков означи в изявление за Българска национална телевизия, че през 2022 година България е била страната в Европа с максимален импорт на остарели коли - над 350 000 броя. По думите му данъкът ще се заплаща от вносителите, " а към този момент те по какъв начин ще си калкулират цената на стоката, си е тяхна работа ". Постъпленията, обаче, съгласно Гвоздейков ще са инструмент " за подкрепяне на обществото и на хората, които желаят да си купят електрически коли ".

" Тази история, дето не сме имали пари и по тази причина сме купували остарели коли - има известна доза истина в нея, само че тя се преекспонира по един безусловно възмутителен и популистки метод. България е може би номер едно по благосъстоятелност на коли на 100 хиляди души и това нещо не е обикновено ", разяснява на собствен ред министър Юлиян Попов пред bTV.
 Задава се Евро 7: Какво съставлява новият екостандарт за колите
Задава се Евро 7: Какво съставлява новият екостандарт за колите

Евродепутатите поддържат облекчена версия на разпоредбите

От Асоциацията на вносителите на коли разясниха пред " Нова телевизия ", че възможният нов налог просто ще направи старите коли по-скъпи, а също така не е ясно за какво изобщо се вкарва при съществуването на събиращата се от години продуктова (еко) такса, която се заплаща от крайния покупател и е обвързвана с разноските по преработване.

Всъщност, точно екотаксата по смисъла на европейската се дължи от производителите и вносителите. Това е най-близкото до предлагането на Гвоздейков, само че задачите ѝ са много по-различни - а и не излиза наяве ще спрат ли тогава жителите да заплащат по-старата такса.

През 2018 година също се заприказва за повдигане на екотаксата за старите коли за да се стимулират жителите да се качат на нови. Тогава някои от заинтригуваните страни видяха в концепцията лобизъм в интерес на компаниите за преработване, които събират екотаксите.

Според данните на Европейската асоциация на производителите на коли, по оферти от транспортното министерство у нас метод няма.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР