Нов бързо разпространяващ се щам на COVID-19 е определен като

...
Нов бързо разпространяващ се щам на COVID-19 е определен като
Коментари Харесай

Буди интерес: СЗО с коментар за новия щам на COVID-19

Нов бързо разпространяващ се вариант на COVID-19 е избран като " вид от интерес " от Световната здравна организация. EG.5 произлиза от разновидността Omicron на ковид и се популяризира от ден на ден в международен мащаб, в това число в Обединеното кралство, Съединени американски щати и Китай.

Той е открит в общо 51 страни, измежду които Южна Корея, Япония, Канада, Австралия, Сингапур, Франция, Португалия и Испания.

През седмицата, почнала на 19 юни, един от всеки 13 случая се дължи на разновидността COVID-19. Последните данни сочат, че в този момент той съставлява 17,4 % от случаите - един на всеки шест - което СЗО дефинира като " удивително нарастване ".

Въпреки това тя съобщи, че рискът за публичното здраве, който съставлява EG.5, е оценен като невисок.

There’s a new coronavirus variant topping the leaderboard in the United States: EG.5.
— CNN (@CNN)
В съпоставяне с предшественика си XBB.1.9.2 той има една спомагателна разновидност в своя шип, на позиция 465. Тази разновидност се е появявала и преди в други разновидности на ковид. Учените не са сигурни тъкмо какви нови трикове разрешава тя на вируса да прави, само че ловците на разновидности обръщат внимание, тъй като доста от новите наследници на XBB са я възприели.

Мутацията 465 участва в към 35% от секвенциите на коронавирусите, докладвани в международен мащаб, в това число в различен, чието разпространяване нараства в североизточната част на страната - FL.1.5.1, което допуска, че тя предава някакво еволюционно преимущество пред предходните версии.

EG.5 към този момент има и свое отклонение, EG.5.1, което прибавя втора разновидност към шипа. Тази разновидност също се популяризира бързо.

Мария Ван Керхов, механически началник на СЗО по COVID-19, съобщи, че EG.5 има нараснала трансмисивност, само че не е по-тежък от другите разновидности на Omicron.

" Като цяло наличните данни не допускат, че EG.5 има спомагателни опасности за публичното здраве спрямо другите циркулиращи сега низходящи линии на Omicron ", съобщи СЗО в оценката на риска.

" Макар че EG.5 е посочил нараснало разпространяване, преимущество при растежа и свойства за отбягване на имунната отбрана, до момента не са докладвани промени в тежестта на болестта ", добави тя.

EG.5 включва субвариант EG.5.1 - който Т. Райън Грегъри, професор по биология, е нарекъл " Ерис " в изявления в обществените медии.

Миналата седмица Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) съобщи, че EG.5.1 към този момент съставлява един от всеки седем нови случая в Обединеното кралство.

Актуализацията на СЗО идва на фона на спад в съобщаването на случаи на Коронавирус.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи, че единствено 11 % от страните оповестяват за хоспитализации и приеми в интензивни отделения, свързани с вируса, което попречва напъните за битка с него.

Той прикани страните да не губят зоркост, да продължат да рапортуват данни за Коронавирус и да оферират имунизация.

COVID-19 е умъртвил повече от 6,9 милиона души в международен мащаб, като от появяването на вируса до момента са доказани над 768 милиона случая.

СЗО разгласи епидемията за пандемия през март 2020 година и приключи световния статут на изключителна обстановка за Коронавирус през май тази година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР