Нов анализ на Международния валутен фонд (МВФ) показва, че изкуственият

...
Нов анализ на Международния валутен фонд (МВФ) показва, че изкуственият
Коментари Харесай

„Малко е плашещ, но е и огромна възможност“: МВФ с нова прогноза за AI

Нов разбор на Международния валутен фонд (МВФ) демонстрира, че изкуственият разсъдък (AI) ще засегне съвсем 40% от работните места в международен мащаб. На по-голямо влияние ще бъдат изложени развитите стопански системи, в сравнение с разрастващите се пазари и страните с ниски приходи.

Според множеството сюжети изкуственият разсъдък евентуално ще утежни общото неравноправие – тревожна наклонност, към която политиците би трябвало да подходят интензивно, с цел да предотвратят по-нататъшното разпалване на общественото напрежение вследствие на тази технология “, съобщи ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева в блог обява във връзка на изследването.

Ефектът на AI върху неравенството ще зависи значително от това до каква степен технологията добавя хората с високи приходи. По-голямата продуктивност на служащите и фирмите с високи приходи ще усили възвръщаемостта на капитала, което ще усили разликата в благосъстоянието, показва Георгиева.

Всичко това би могло да задълбочи цифровото разделяне и разликите в приходите сред обособените страни, се споделя още в отчета и се прибавя, че по-възрастните служащи евентуално ще бъдат по-уязвими към измененията, провокирани от изкуствения разсъдък.

Затова ролята на страните ще е основна. Те би трябвало да обезпечат „ всеобхватни мрежи за обществена сигурност “ и стратегии за преквалификация на уязвимите служащи. 

Въпреки че има капацитет AI да размени напълно някои работни места, по-вероятният сюжет е той да добавя човешкия труд, демонстрира още анализът на МВФ. В развитите стопански системи може да бъдат наранени към 60% от работните места, до момента в който в разрастващите се страни и страните с ниски приходи този дял ще е по-нисък.

При разрастващите се пазари този дял е 40%, а за страните с ниски приходи – 20%. “

Коментарите на Георгиева по отношение на изкуствения разсъдък идват на фона на започващия през днешния ден Световен стопански конгрес в Давос, Швейцария, където AI е измежду тематиките на разискване.

„ Трябва да се съсредоточим върху това да помогнем на страните с ниски приходи, по-специално, да се движат по-бързо, с цел да могат да уловят опциите, които изкуственият разсъдък ще даде “, разяснява още шефът на МВФ. 

С други думи, прегърнете го, той идва. Да, малко е плашещ. Но той е и голяма опция за всички. “

Компаниите влагат съществено в разрастващата се технология, което обаче буди угриженост измежду чиновниците за бъдещето на техните функции. Един от образците е Buzzfeed Inc., която разгласи проектите си да употребява AI в помощ на основаването на наличие и закри главния си отдел за вести, съкращавайки повече от 100 чиновници.

През декември Европейският съюз реализира авансово съглашение по законодателство в региона на AI, до момента в който Съединени американски щати към момента обмислят своята федерална регулаторна позиция.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР