Носителката на 5 награди „Грами” Лала Хатауей откри фестивала A

...
Носителката на 5 награди „Грами” Лала Хатауей откри фестивала A
Коментари Харесай

„Искрено” за джаза, наградите драми и социалните послания на музиката

Носителката на 5 награди „ Грами” Лала Хатауей откри фестивала A to JazZ, който се организира предходната седмица в София. Нейния гений в музиката изрично е завещан от татко й - огромният джаз артист и музикант на 70-те Дони Хатауей.

След неговата кончина през 1979 година, дребната Лала стартира своя музикален път. Днес тя е извънредно сполучлива певица работила с най-големите имена в сектора – Стиви Уондър, Принс, Мери Джей Блайдж, само че най-голямото самопризнание в живота й несъмнено са петте награди " Грами ".

Интервю на Полина Гергушева

Да, имам 5 награди „ Грами”, с които съм доста горда. Те са черешката на тортата. Да имаш приемствеността и уважението, когато се появяваш на сцена, е доста вълнуващо достижение, тъй като аз се занимавам от доста време с музика, само че да започнеш да печелиш " Грами ", изключително след 25 години работа ти оставя чувството, че кариерата ти продължава да се развива нагоре, това е доста окуражаващо.

- А 5 положително число ли е ?

О, да, само че 15 звучи някак си по-добре. (смеем се)
Снимка: bTV
Винаги съм обичала музиката, израснала съм в къща цялостна с музиканти, тъй че за мен не е имало миг, в който да реша да стана музикант, просто постоянно съм била. Още от 2-3 годишна помагах на майка ми на пианото, учех се.

- Слушахте ли татко си по какъв начин свири ?

Предполагам, че да. Беше толкоз от дълго време. Израснала съм в къща, където е обикновено двамата родители да свирят, да пеят, да преподават – това беше методът ни на живот.

- Какво си спомняте за него ?

Аз бях единствено на 10, когато той умря и моите мемоари са главно, за това по какъв начин другите хора го помнят. Те ми описват истории по какъв начин той им е оказал помощ да завършат лицей или по какъв начин са имали негов албум като дребни, учили са дружно в учебно заведение. Повече знам, за това по какъв начин хората след толкоз доста години към момента го обичат.
Снимка: bTV
Няма го към този момент 40 години, а наследството му е все по този начин живо и непокътнато и продължава да има хора, които се въздействат от неговата музика. За мен беше забавно премеждие да съм по едно и също време и почитател и щерка.

- Последният ви албум - " Лайв ", е отдаден на татко ви , за какво го направихте ?

Исках да направя албум със записи онлайн от много време. Израснах, слушайки албума " Дони Хатауей онлайн " и това е един от обичаните ми. Винаги съм се чудила какво ли е да си там в тази стая, и тъкмо това ме накара да запиша подобен албум и то тъкмо в същата стая, където той го е направил - в " Трубадор " в Лос Анджелис. Беше толкоз особено, сбъднах една огромна своя фантазия.



" Искрено " е моят нов албум, в който има нови неща, има ремикси, включва Теди Райли, Туайлайт Тоун, Робърт Гласпър, Редмен, мисля, че хората ме свързват повече с джаз и соул звучене, а в този албум има повече електронно звучене.
Снимка: bTV
Мисля, че джазът ще продължи да еволюира. Класиките постоянно ще ги има – Майлс, Уейн, Трей, Дизи, Бърд, Лестър,Били, Сара, Ела. Но мисля, че несъмнено се движи. Също по този начин имам вяра, че джазът, хип-хопът и рокендрола имат нещо като обществен напредък и това също се случва сега. Така че ще се роди нещо ново от това.

- В текстовете на песните ви главно пеете за обществени тематики , за какво го вършиме , не е ли по - елементарно да пеете просто за обич ?

Наистина усещам, че се намираме в миг от историята, когато хората имат потребност да приказват мощно против това, което считат за неправилно. Трябва да го вършат и за положително, да не бъде едностранно.

Аз съм чернокожа американка, тъй че ми е в ДНК-то да съм гневна през множеството от времето. Светът се трансформира сега някъде за положително, някъде към по-лошо. И това, което се пробвам да върша аз е да дам глас на тези, които са пресирани, които не знаят по какъв начин да възприемат това, което дават по новините. Тези известия, предадени през красивата музика, която слушат хората, е методът, съгласно мен. Моята съществена цел сега е да сътворявам от нея колкото мога повече.
Снимка: bTV
Аз в действителност обичам музиката и бих траяла да я върша без значение дали с сътрудниците ми пишем история, или не - това е моята пристрастеност. Благословена съм и съм късметлийка да работя с огромни, именити хора, тъй че усещам, че точно тези хора са ми повлияли и аз да бъда такава. Опитвам се да съм на тяхното равнище.

- Има ли някой , с който все още мечтаете да работите ?

Харесвам Миси и Тимбаланд, обичам Стинг. Господи, работила съм с много прелестни хора, само че има толкоз положителни музиканти в света, гласове, инструменталисти, хора с задача и обръщение в музиката си – в действителност с доста хора.



- А по какъв начин пазите гласа си ? Имате ли си секрети ?

Добър въпрос! Би трябвало да дремя повече, последната седмица не ми се събра доста сън, само че доста внимавам. Не приказвам високо, не пея доста високо, практикувам се, пия вода. Това е.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР