Носител на тазгодишната награда за творчески постижения Св. Пимен Зографски“

...
Носител на тазгодишната награда за творчески постижения Св. Пимен Зографски“
Коментари Харесай

Доайенът на плевенските художници Кънчо Кънчев е носителят на наградата „Св. Пимен Зографски“ за 2022 г.

Носител на тазгодишната премия за креативен достижения „ Св. Пимен Зографски “ е художникът  Кънчо Кънчев.

Доайенът на плевенските художници беше избран да получи оценката след гласоподаване от всички присъстващи на церемонията по откриването на Есенния салон художници – членове на Плевенското сдружение. В началото на събитието Кънчо Кънчев бе почетен и с още едно отличие – Почетен плакет на Община Плевен, за изцяло творчество и преподавателска активност. Наградите връчи кметът на Община Плевен Георг Спартански.

     Кънчо Кънчев e роден през 1933 година в гр. Плевен. Завършва Учителския институт „ Лазар Станев ” и работи като учител по изобразяване. От 1974 година постоянно взе участие в районни и общи изложения с графика и живопис. Прави независими изложения в Плевен през 1994, 1997, 2001, 2008 и 2009 години. Негови произведения са владеене на галерии в Плевен, София, Перник, Добрич, Разград, както и галерии в Полша, Чехия, Словакия, Гърция, Белгия, Германия, Франция,Република Северна Македония, Сърбия и Швейцария. Целият му витален път минава в Плевен и в навечерието на своята 90-годишнина продължава да твори.ти в Плевен.

    Тази година в Есенния салон вземат участие 43 създатели със 77 произведения в разнообразни жанрове и техники – масло, рисунка, графика, пластика, стъкло, иконопис.

       Връчването на годишната премия на Община Плевен на името на „ Св. Пимен Зографски ” стартира през 2009-а година, първата носителка е Дарина Маркова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР