Нощните клубове във Франция отварят отново за първи път от

...
Нощните клубове във Франция отварят отново за първи път от
Коментари Харесай

Ковид ограниченията в Европа бавно си отиват

Нощните клубове във Франция отварят още веднъж за първи път от три месеца насам, а Холандия се връща към „почти естествен живот“ от идващия петък, до момента в който европейските страни не престават да анулират Ковид рестриктивните мерки си макар относително високия брой инфектирани.

Групи ще могат да свирят пред правостояща аудитория във френските концертни зали, клиентите в питейните заведения и кафенетата ще могат да ядат и пият на бара, а феновете в кината и пасажерите във влаковете ще могат да ядат по време на кино лентата или пътуването си.

„Изглежда, че небето най-сетне се прояснява“, съобщи формалният представител на френското държавно управление Габриел Аттал, като добави, че рестриктивните мерки „могат да бъдат анулирани по график“, само че въпреки всичко прикани хората да продължат да демонстрират нерешителност и въздържаност.

На 28 февруари Франция би трябвало да анулира правилото за наложителното потребление на маски на закрито за лицата притежаващи документ за имунизация. Правилото ще важи за заведения за хранене, кина и фитнес зали, само че маските ще останат в публичния превоз и в магазините.

Министърът на опазването на здравето Оливие Веран съобщи в сряда, че всички останали правила за маски могат да бъдат анулирани, а разпоредбите за имунизационен документ – „значително облекчени“ доникъде на март, „при изискване че броят на инфекциите продължи да понижава и натискът върху лечебните заведения се запази“.

Министърът на опазването на здравето Ернст Куйперс съобщи, че от този петък нощните клубове и питейни заведения в Нидерландия могат да работят до 1 ч. след среднощ, преди всички ограничавания за работното време да бъдат анулирани на 25 февруари. „Младите хора би трябвало да могат да разтворят крилете си“, сподели Куйперс.

От тази дата питейните заведения, заведенията за хранене и клубовете ще се върнат към работното време отпреди пандемията и към цялостния си потенциал за първи път от съвсем две години. Маските към този момент няма да се изискват на множеството места, само че ще останат наложителни в публичния превоз и на летищата, а карантината за болните от Ковид-19 ще бъде съкратена до пет дни.

„Страната ще се отвори отново“, сподели Куйперс. Той обаче предизвести, че въпреки и да наподобява, че Нидерландия е „преминала пика“ и натискът върху лечебните заведения да е управляем, пандемията „не е приключила“: „Можем да бъдем оптимисти, само че би трябвало да бъдем и реалисти.“

В сряда алпийските съседи Австрия и Швейцария също оповестиха, че ще анулират множеството ограничавания, в това число потреблението на Ковид документи и рекомендациите за работа от у дома.

От четвъртък в Швейцария единствените останали в действие условия ще бъдат задължението за самоизолация в продължение на пет дни след позитивен тест и носенето на маски в публичния превоз и в здравните заведения – които се чака да останат в действие най-късно до края на март.

Австрия възнамерява да отстрани рестриктивните мерки си от 5 март, като резервира носенето на маски в магазините от първа нужда, в публичния превоз, в лечебните заведения и на други места, където има уязвими групи. „Перспективите ни демонстрират, че дружно можем внимателно и благоразумно, само че с увереност да си върнем свободата, която вирусът ни отне“, съобщи канцлерът Карл Нехамер.

Подобни стъпки бяха подхванати и от Англия, Швеция, Дания, а от събота и Норвегия, които неотдавна анулираха съвсем всички Ковид ограничавания, откакто броят на признатите в болница пациенти при последните талази не набъбна паралелно с рекордните равнища на нови инфекции.

Ханс Клуге, шеф на европейския район на Световната здравна организация, който обгръща 53 страни, съобщи този месец, че имунизационният и естественият имунитет, настъпването на пролетта и по-лекият вид „ Омикрон “ са разкрили вероятността за „един дълъг интервал на спокойствие“ в пандемията, с „много по-високо равнище на защита“ против всяко ново повишаване на броя на инфекциите.

В Германия, където вълната от Омикрон стартира няколко седмици по-късно, в сравнение с в доста европейски страни, в сряда канцлерът Олаф Шолц разиска с ръководителите на 16-те провинции унищожаване на някои от рестриктивните мерки, свързани с Ковид, защото формалните данни демонстрират, че новите случаи на заразяване стартират да понижават.

„Преминахме пика на вълната „Омикрон“, съвсем тъкмо в деня, който предвиждах преди месец“, съобщи във вторник министърът на опазването на здравето Карл Лаутербах, което прави допустимо „леко разхлабване“ на рестриктивните мерки.

Много немски провинции към този момент пристъпиха към унищожаване на разпоредбите, които не разрешават на хора без доказателство за имунизация или преминат Ковид да посещават магазини, които не са от първа нужда, а Шолц и регионалните шефове преглеждат оферти за последователно отпадане на множеството ограничавания до 20 март, като това включва възбрана за носене на маски в публичния превоз и на закрити публични места.

Германия също по този начин се колебае във връзка с проектите за въвеждане на обща наложителна имунизация тази пролет, като от ден на ден политици се питат дали самодейността ще откри болшинство в Народното събрание.

Миналия петък здравните управляващи в Дания обявиха, че обмислят да „приключат“ програмата за имунизация в страната напролет и не виждат причина в този момент да се слага подсилваща доза на децата или четвърта инжекция на още поданици, изложени на риск от тежка форма на Ковид-19.

Датските здравни управляващи обявиха, че третата вълна на зараза в страната отслабва „поради необятно публикувания имунитет на населението“, което значи, че „можем да се оправим с възходящата зараза, без да се стига до съществени болести.

Текстът е в превод от „Гардиън“. Заглавието е на Дебати.бг.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР