Носенето на маски става задължително С първия си указ Байдън

...
Носенето на маски става задължително С първия си указ Байдън
Коментари Харесай

Първият ден на Байдън: това са най-важните му решения

Носенето на маски става наложително

С първия си декрет Байдън направи носенето на маски наложително на всички места, където има пълномощия. Във всички федерални институции, в това число в пощенските служби, както и в самолетите и влаковете през идващите 100 дни ще се влиза единствено с маска.

Обратно в СЗО и в Парижкото съглашение

Джо Байдън анулира две основни решения на Доналд Тръмп - напускането на Парижкото съглашение и на Световната здравна организация. Антъни Фаучи, основният експерт по инфекциозни болести в Съединени американски щати, ще управлява американската делегация в СЗО. Що се отнася до политиката за климата - Байдън подреди да бъдат анулирани всички въведени по времето на Тръм вътрешни правила, които вредят на климата. Новият американски президент спря и противоречив план за построяването на нефтопровод.

Повече отбрана за засегнатите от пандемията

Байдън удължава до 31 март възбраната за прогонване на наематели, които в следствие от пандемията не могат да си заплащат наема. До края на септември ще бъде отсрочено и заплащането на вноските за студентските заеми, финансирани по федерални стратегии.

Срещу расизма и неравенството

Новият американски президент разшири смисъла на понятието “равенство”. То към този момент включва всички вероятни малцинства - от афроамериканците през хората с увреждания до представителите на LGBTQ*-общностите. Всички държавни структури се задължават да се борят против неравенството. Друг декрет, основан на решение на Върховния съд от предходната година, не разрешава дискриминирането на работното място.

Край на стената и на възбраната за влизане от мюсюлмански страни

Едно от първите решения на Тръмп, провокирало сериозен отзив и довело до редица каузи, беше възбраната за влизане в Съединени американски щати за жителите на няколко мюсюлмански страни. Съществени елементи от тази възбрана бяха анулирани от съдилищата, а в този момент в историята отиват и последните остатъци. Друго основно заричане на Тръмп - построяването на стената по границата с Мексико, по този начин и няма да бъде изпълнено до дъно. Над 700 километра към този момент са подготвени, само че в този момент градежът на стената се прекратява.

Шанс за децата на имигранти

Тръмп приключи програмата DACA, която даваше право на малолетните, пристигнали незаконно в Съединени американски щати, да получат статут. При избрани условия те можеха да получат позволение за работа и достъп до здравно обезпечаване. Сега Байдън желае да разшири тази стратегия и да даде опция даже за приемане на поданство. Интеграцията на бежанците също ще е приоритет на новата администрация. 46-ият президент на Съединени американски щати анулира и президентския декрет, съгласно който Департаментът за вътрешна сигурност трябваше непременно да екстрадира незаконните имигранти.

Демократите с болшинство в Сената

Докато Байдън подписваше укази и отменяше решения на своя предходник в Белия дом, неговата заместничка Камала Харис взе участие в процедурата по полагане на клетва на трима нови сенатори от Демократическата партия. Така салдото в Сената сред демократи и републиканци се изравнява - 50 на 50, само че като ръководител на Горната камара на американския Конгрес Харис има решаващия глас. Сенатът към този момент гласоподава и първото си решение - с 84 гласа “за” и 10 “против” Аврил Хейнс беше определена за началник на разузнаването и по този начин стана първият член на кабинета на новия американски президент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР