Носът тече като река, очите сърбят и сълзят, главата тежи.

...
Носът тече като река, очите сърбят и сълзят, главата тежи.
Коментари Харесай

Внимание, пролетни алергии: „Златните правила“ на лекарите как да се справим

Носът „ тече като река ", очите сърбят и сълзят, главата „ тежи ". Тези недоволства връхлитат като дежа вю 25% от хората в света всяка година. И въпреки пролетта да е набедена за „ сезона на алергиите ", сезонният алергичен ринит надалеч не се разпростира единствено тогава - простира се чак доникъде на есента. Как можем да го овладеем - в деня на настъпването на Астрономическата пролет споделя доктор Шасине Вели, която е експерт по клинична токсикология и алергология и е част от екипа на Клиниката по незабавна токсикология на ВМА.

Сезонен алергичен ринит - този термин се крие зад известното определение „ пролетни алергии ", изяснява доктор Шасине Вели.

„ Предизвика се от полените (микроскопични поленови зрънца, които се отделят единствено по време на разцвет и чиято роля е да носят мъжкия генетичен материал в природата) на дървета, треви или бурени. В взаимозависимост от това къде живеете и съответните метеорологични условия, сезонните алергии могат да стартират още през февруари и да продължат до първите по-студени дни ", отбелязва още алергологът от ВМА. Точно такава е „ картината " у нас.

„ В България от средата на февруари стартира цъфтежът на типовете от сем. Брезови, а доникъде на октомври продължава този на Амброзията. Следователно, този интервал обгръща времето за демонстрация на поленова алергия, който е директно обвързван с цъфтежа на съответното растение ", прецизира експертът от ВМА.

Всеки четвърти в света е с алергичен ринит

Истина е, че през последните две десетилетия честотата на алергичните болести нараства внезапно. „ От алергичен ринит страда 1/4 от популацията на света, а 1/3 до 1/2 от тях боледуват от сезонен алергичен ринит - числа, годни и за българската популация ", разяснява тревожните данни доктор Вели.

Водещият рисков фактор е генетичната предразположеност, само че околната среда също въздейства - световните процеси на индустриализация, урбанизация, замърсяване. „ Факт е, че градското население боледува по-често ", удостоверява лекарката от Клиниката по незабавна токсикология на ВМА.

Алергичният ринит рядко се следи при дребни деца. „ Обичайно, болестта се изявява при възпитаници, подрастващи и младежи. Всеки дванадесети възпитаник, завършващ в Съединени американски щати и Европа, страда от алергичен ринит. Честотата и тежестта му последователно понижават с повишаване на възрастта ", коментира алергологът.

Симптомите - от запушен нос до бодърствуване

Д-р Вели изрежда и главните признаци на сезонният алергичен ринит:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР