Норвежкият Нобелов комитет днес съобщи в изявление, че 305 кандидати

...
Норвежкият Нобелов комитет днес съобщи в изявление, че 305 кандидати
Коментари Харесай

305 кандидати са номинирани да получат Нобеловата награда за мир за 2023 година

Норвежкият Нобелов комитет през днешния ден заяви в изказване, че 305 претенденти са номинирани да получат Нобеловата премия за мир за 2023 година до крайния период 1 февруари, съобщи Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че това е най-малкият брой номинации от четири години насам.

Не се оповестяват имената на номинираните 212 лица и 93 организации, каквато е нормалната процедура на комитета.

Организацията със седалище в норвежката столица Осло сподели, че се има понижение спрямо номинираните през предходната година 343 претенденти, като от 2019 година насам това е най-малкият брой регистрирани претенденти, предава Българска телеграфна агенция.

През последните осем години броят на номинираните претенденти е надвишавал 300 годишно, добави Нобеловият комитет, като уточни, че към този момент върхът е бил подложен през 2016 година с 376 претенденти.

" Кой номинира и кой е номиниран за Нобеловата премия за мир е загадка от 50 години насам ", се споделя в изказването на комитета в Осло.

Голяма група лица могат да създадат номинация за премията - държавни глави или политици, заемащи постове на национално равнище, академични преподаватели, шефове на институти за външна политика, предходни лауреати на Нобелова премия и членове на норвежкия Нобелов комитет.

Въпреки това само предлагащите номинации могат да изберат дали да ги оповестят на необятната общност, получавайки публичност както за номинираните, по този начин и за предлагащите тези номинации.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР