Норвежката полиция в сряда за кратко задържа екологичният активист Грета

...
Норвежката полиция в сряда за кратко задържа екологичният активист Грета
Коментари Харесай

Полицията в Осло задържа Грета Тунберг и протестиращи срещу вятърни перки

Норвежката полиция в сряда за малко задържа екологичният деятел Грета Тунберг по време на проява в Осло, заяви Ройтерс. Задържането стана по време на наложително разчиства на входа на финансовото министерство, запречено от протестиращите.

Демонстрантите упорстват за осъществяване на правосъдно решение за премахването на вятърни турбини от пасищата на елените на коренното население на сами в централна Норвегия.

През последните дни те блокираха достъпа до някои държавни здания, което принуди министъра на енергетиката Тердже Асланд да анулира публично посещаване във Англия.

Тунберг, държейки знамето на народа сами, беше вдигната и отведена от служители на реда, до момента в който стотици стачкуващи скандираха в поддръжка на настояванията си.

Върховният съд на Норвегия през 2021 година постанови, че две вятърни централи във Фосен са нарушили правата на еленовъдите, само че турбините остават в употреба повече от 16 месеца по -късно.

Тунберг се причисли към митингите в Осло в понеделник. Нейните последователи настояват, че преходът към зелена сила не би трябвало да идва за сметка на правата на коренното население.
 Грета Тунберг поведе митинг против вятърни турбини в Норвегия Грета Тунберг поведе митинг против вятърни турбини в Норвегия
Пастирите на елени се оплакват, че гледката и звукът на гигантските вятърни турбини плашат животните си и нарушават вековните им обичаи.

Министерството на енергетиката съобщи, че въпросът с турбините съставлява правно усложнение, макар решението на Върховния съд и се надяват да намерят компромис, само че че може да отнеме още една година, с цел да се вземе ново решение по делото.

Активистите във вторник обявиха, че през последните дни са събрали близо 100 хиляди $, с цел да оказват помощ на протестиращите да заплащат полицейски санкции за нарушение на реда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР