Норвежката Горска котка е изключително красиво животно, което е гордост

...
Норвежката Горска котка е изключително красиво животно, което е гордост
Коментари Харесай

Норвежка Горска Котка

Норвежката Горска котка е извънредно красиво животно, което е горделивост за всеки собственик. Тази забавна порода доста се приближава до външния тип на дивите котки, което притегля още по-голямо внимание от страна на феновете на екзотични типове писани.

История на Норвежка Горска котка

Норвежката Горска котка е обитавала регионите на модерна Норвегия още от праисторически времена. Дългата и гъста четина на Норвежката Горска котка е пособия през вековете на това красиво животно да се оправя със суровия климат в Норвегия. Норвежка Горска котка е извънредно издръжлива и козината й е пособия да понася капризите на времето. Норвежка Горска котка леко преодолява студа, вятъра и снега. Тази котка е изработила през вековете избрани качества, с цел да може да оцелее.

На първо място това са бързината и качествата да ловува. Съвременната Норвежка Горска котка е домашна котка, която е запазила красивата гъста четина, интелекта и инстинктите на прародителите си, които са живеели в дивата природа. За Европа и Съединени американски щати Норвежка Горска котка е относително нова порода. Официално породата стартира да се оформя през 1699 година. През 1841 година излязла от щемпел книгата " Норвежки национални приказки ", в която се загатват котки с голяма четина.

Според една от версиите Норвежката горска котка се употребила от викингите. Те взели красивите едри горски животни от дивата природа, с цел да ловят мишки и плъхове по корабите им. Горските котки бързо се приспособили към живота на корабите и се държали като домашни. В резултат на това всеки транспортен съд на викингите трябвало да има няколко горски котки. Постепенно Норвежката горска котка станала част от живота на фермерите. Норвежката горска котка живеела под намерено небе и не се налагало да й се дава храна, защото тя убивала доста гризачи. След Втората международна война породата Норвежка Горска котка е била съвсем пред изгубване. През този интервал Норвежка Горска котка стартира да се кръстосва с разнообразни други породи котки и по този начин се основава опасност за изгубване на породата.

 Порода Норвежка Горска Котка

Тогава селекционерите взимат ограничения, като откриват избрани правила за отглеждане на котки от породата Норвежка Горска. За да получи една котка статут на Норвежка Горска е трябвало стопанинът й да я покаже пред комисия, която оглеждала дали котката отговоря на всички критерии. Едва тогава тя се записала като Норвежка Горска. В Париж през 1977 Норвежката Горска котка била призната от Международната федерация по фелинология като публична порода. По същото време Норвежката Горска котка била разпространявана в целия свят като един от знаците на Норвегия.

Стандарт на Норвежка Горска котка

Норвежката Горска котка е животно с солидна костна система и компактно тяло. Мъжкарите от породата Норвежка Горска котка тежат от 6 до 9 кг. Женските тежат от 4 до 6 кг. Височината на Норвежката Горска котка е 30-40 сантиметра. Козината на Норвежка Горска котка се състои от два пласта, които са водоустойчиви. Горният пласт четина е дълъг, мек и ослепителен, а долният е доста гъст, със специфични косъмчета, които отблъскват водата и влагата.

Около шията на Норвежка Горска котка има самобитна яка. Тялото на Норвежката Горска котка е леко издължено. Опашката е дълга и пухкава, крайниците са дълги, ушите са триъгълни, огромни, като на върха имат снопчета косми като рисовете. Очите са доста огромни, цветът може да е зелен или жълт. Цветът на козината може да е сив, сиво-синкав, черпен, бял, кремав, таби. Възможни са и разновидности с петна. Единственото изключение прави окраската, присъща за сиамските котки.

Грижи за Норвежка Горска котка

Норвежката горска котка има луксозна гъста и дълга четина, която би трябвало да се разресва единствено един път седмично, с цел да не се сплъстява. По време на промяната на козината - напролет и през есента, се предлага всеки ден да се разресва козината на Норвежка Горска котка. Козината на Норвежка Горска котка е гладка като коприна, заради което не лети из цялата къща. Ушите и очите на котките от тази порода постоянно би трябвало да се ревизират за инфекции.

Норвежката Горска котка ще е доста щастлива, в случай че в жилището ви има катерушка, на върха на която има къщурка. Въпреки че добре живее в апартамент, Норвежката горска котка има потребност от разходки, които могат да се вършат благодарение на специфичен нагръдник за котки. Трябва доста да се внимава, защото сега, в който Норвежката Горска котка види дърво, тя ще се опита да се покатери. Перфектен вид за Норвежката Горска котка е да живее в къща с двор. През зимата тя с наслада ще си играе в снега.

Обучение на Норвежка Горска котка

Норвежка Горска котка доста елементарно се научава какво е позволено и какво не в дома, в който живее. Поради вродения си разсъдък тя доста бързо се научава да извършва разнообразни обикновени команди. Не се позволява физическо принуждение над Норвежката Горска котка по време на образованието, защото това е животно с деликатна душeвност и ще страда дълго време от отношението на стопанина си.

Хранене на Норвежка Горска котка

Норвежката Горска котка има потребност от уравновесена храна, която да й обезпечава нужните субстанции за поддържане на красивата й четина и на развитата й мускулатура. Можете да храните Норвежката горска котка със сухи храни или консерви от премиум клас, само че може да я храните и с натурални артикули. Ако изберете втория вид, е за предпочитане менюто на Норвежката Горска котка да е формирано от над 70 % месо.

Допустимо е понякога на Норвежката Горска котка да се дават субпродукти, както и да се добавя храненето й с кисело мляко, извара, нискомаслена сметана, твърдо сварени яйца, зърнени храни, зеленчуци - сварени и сурови. Не се предлага храненето със свинско месо, сладки и прекомерно солени храни, прекомерно горещи или прекомерно студени храни, както и с пикантна храна и пушени меса.

Заболявания на Норвежка Горска котка

 Малка Норвежка Горска Котка

Норвежката Горска котка рядко боледува, само че въпреки всичко е допустимо да е податлива на някои генетично обусловени болести. Сред тях са нарушавания на обмяната на веществата, заради която котенцата умират, откакто навършат четири или пет месеца. Норвежката Горска котка може да страда от инфекции на ушите и очите, а също по този начин и от кардиомиопатия - заболяване на сърцето, което е особено за по-млади котки.

Любопитни обстоятелства за Норвежка Горска котка

Норвежката Горска котка е с добър и мек темперамент макар внушителните си размери. Тя е спокойна и доста мъчно може да бъде изкарана отвън нерви. Норвежката Горска котка е извънредно търпелива, даже към деца, които си играят прекомерно жестоко с нея. Тя в никакъв случай няма да одраска дете, без значение какъв брой я тормози по време на играта. В такива случаи Норвежка горска котка просто ще напусне помещението при първа опция.

Норвежката Горска котка елементарно се сприятелява с кучета. Основното, което Норвежката Горска котка желае от стопанина си, е да й разреши да стои до него. Норвежката Горска котка не обича да седи в скута на стопанина си. Те обичат да седят или да лежат до него, и макар че не обичат да ги гушкат, на драго сърце се оставят да ги галят. Ако притежателят на Норвежката Горска котка е ангажиран, тя може да се забавлява и сама, стига да има задоволително играчки разполагаем. Дори когато е на напреднала възраст, Норвежката Горска котка резервира радостния си темперамент и желанието си за игри.

Според скандинавската митология в колесницата на богиня Фрея, с която тя пътешествала по небето, били впрегнати Норвежки Горски котки. Дори когато е оставена за дълго време сама, Норвежката Горска котка няма да направи бели в жилището ви, само че откакто се върнете след дълго неявяване, ще мине прочут интервал от време, по време на който тя ще ви се сърди.

Недостатъци на Норвежка Горска котка

Норвежката Горска котка има мощно развъртян ловджийски инстинкт, заради което е в положение да преследва насекомо в къщата по през целия ден. Норвежката Горска котка обича да изследва най-високите места в жилището. Норвежката Горска котка е в положение да се качи на най-недостъпните места. Заради инстинктите си за оцеляване Норвежката Горска котка е сдържана, когато в дома на стопанина й дойдат непознати.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР