Норвегия планира да отвори рекорден брой блокове в Арктика за

...
Норвегия планира да отвори рекорден брой блокове в Арктика за
Коментари Харесай

Норвегия започва проучвания за въглеводороди в Арктика

Норвегия възнамерява да отвори рекорден брой блокове в Арктика за изследвания за въглеводороди, заяви през днешния ден държавното управление, представено от Българска телеграфна агенция. Новината бе остро подложена на критика от еколозите.

Скандинавската страна, която към този момент е най-големият снабдител на природен газ в Европа и огромен производител на нефт, предлага 92 блока за изследвания, от които невижданите 78 в Баренцово море в Далечния север. Други 14 са ситуирани в Норвежко море, напълно покрай Полярния кръг.

" Необходимо е да бъдат открити нови находища, с цел да продължим да развиваме норвежкия шелф ", съобщи в официално съобщение министърът на петрола и енергетиката Терие Аасланд. 

" Важно е, както за Европа, по този начин и за страната и съответните райони да се улеснят нови изследвания на север ", добави той

Новината бе оповестена в границите на процедурата по годишното систематизиране на петролни лицензи в така наречен " зрели " зони, т.е. зони, които към този момент са необятно проучени.

В сходство със подписано през ноември съглашение със Социалистическата лява партия лявоцентристкото държавно управление, което има малцинство в Народното събрание, няма да позволява изследвания в " девствени " региони до 2025 година.  

Представените през днешния ден оферти ще са предмет на социална консултация. 

" Правителството приготвя голям и извънредно нападателен набор от отстъпки, когато Организация на обединените нации и Международната организация за силата (МАЕ) показват ясна позиция, че няма място за изследвания за нефт, в случай че желаеме да реализираме климатичните цели ", твърди Трулс Гуловсен, началник на норвежкото поделение на " Приятели на Земята ".

Неправителствената организация се възмущава най-много от обстоятелството, че някои блокове са ситуирани на " към 10 километра от съществуващи инфраструктурни обекти " и вижда възможност да не бъде спазен задължението да не се прочува в девствени зони.

За сметка на това популистката десница, която пази петролния бранш, съобщи, че става дума за " тактическа игра " от страна на държавното управление, което евентуално ще направи отстъпки в границите на бъдещи договаряния със Социалистическата лява партия.

Петролните компании ще би трябвало да подадат заявките си през третото тримесечие, а окончателното систематизиране на лицензите е планувано за януари 2024 година. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР