Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, тази сутрин, че официално ще

...
Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, тази сутрин, че официално ще
Коментари Харесай

Реакции след решението на Норвегия, Испания и Ирландия да признаят Палестина

Норвегия, Испания и Ирландия оповестиха, тази заран, че публично ще признаят самостоятелна палестинска страна от 28 май. Още две страни от 27 - те - Словения и Малта - дадоха сигнали в последните седмици, че възнамеряват да подхващат същата стъпка с претекста, че взаимното битие на две страни е от основно значение за постигането на дълготраен мир в Близкия изток. Швеция беше първата страна, признала страната Палестина, след приемането си в Европейския съюз. Френският министър на външните работи Стефан Сежурне изрази позицията на страната си с думите, че изискванията за публично признание към момента не са изпълнени. Израелският външен министър Израел Кац подреди на посланиците в Ирландия и Норвегия неотложно да се върнат в Израел за съвещания.
В координирано изказване, Ирландия, Испания и Норвегия обявиха, че признават страната Палестина. Решението вриза в действие от идващия вторник.

" Днес Ирландия, Норвегия и Испания афишират, че признават страната Палестина. Сега всеки от нас ще предприеме нужните стъпки, с цел да приведе в деяние това решение. Разговарях с редица други водачи и сътрудници и съм убеден, че още страни ще се причислят към нас ", съобщи Саймън Харис, министър председател на Ирландия.

Испанският премир разгласи, че признаването на Палестина не е ориентирано против Израел и не е от изгода за Хамас.

" След реализиране на консенсус сред двете партии, които съставляват съдружно държавно управление и отразявайки възприятието на болшинството от испанския народ, идващият вторник, 28 май, Испания ще утвърди на Министерски съвет признаването на страната Палестина ", заявява Санчес.

Норвегия ще признае Палестина с вярата, че това ще способства за мира с Израел. Това е инвестиция в единственото решение, което може да донесе мир в Близкия изток, разгласи формален Осло.

" Правителството реши, че Норвегия ще признае страната Палестина. Признаването ще влезе в действие на 28 май. С това Норвегия ще преглежда Палестина като самостоятелна страна, с всички права и отговорности, произлизащи от това. Палестинската страна би трябвало в сходство с интернационалното право да живее в мир в границите на сигурни, интернационално приети граници и да съблюдава всички резолюции на Организация на обединените нации ", съобщи Йонас Гар Стьоре, министър-председател на Норвегия.

Палестинските водачи приветстваха решението и го нарекоха исторически миг. Обикновени хора в Газа също показаха наслада.

" Надяваме се, че това решение ще бъде изпълнено и че палестинска страна ще бъде основана по границите от 1967 година въз основа на решението за две страни, както интернационалната общественост, европейските и арабските страни изискват. Ние сме миролюбиви и обичащи живота хора и желаеме да съжителстваме с хора с всевъзможни убеждения и религии ", споделя Авни Катаб, гражданин на Газа.

Тел Авив реагира остро и привика посланиците на трите европейски страни, с цел да им покаже видео от нападението на Хамас на 7 октомври предходната година.

" Историята ще запомни, че Испания, Норвегия и Ирландия са решили да присъдят златен орден на убийците и изнасилвачите от Хамас ", сподели израелският външен министър Израел Кац.

" Страните, които през днешния ден признаха палестинска страна, дават премия на Хамас, на убийците и насилниците и на тях споделям, че няма да позволим даже оповестяване на палестинска страна. Казвам друго нещо: с цел да унищожим Хамас, би трябвало да влезем в Рафа ", съобщи Итамар Бен-Гивир, министър по националната сигурност на Израел.

До този миг 143 страни от обощо 193 държави-членки на Организация на обединените нации са признали страната Палестина.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР