Нормативният акт ще влезе в сила месец след публикуването му

...
Нормативният акт ще влезе в сила месец след публикуването му
Коментари Харесай

Зеленски подписа новия закон за мобилизацията

Нормативният акт ще влезе в действие месец след публикуването му в държавен вестник. Той задължава мъжете да обновяват данните си, които дават пред управляващите, подкрепя финансирането на доброволците и прибавя нови санкции за отбягване на военна работа.

Законът гласи, че мъжете в Украйна на възраст сред 25 и 60 години може да бъдат мобилизирани, заяви Укринформ.

Докато тече мобилизацията, всички мъже на възраст сред 18 и 60 години би трябвало постоянно да носят със себе си документ за военна регистрация, който да показват при поискване пред полицията, чиновници в наборни центрове и граничната защита.

След като законът се разгласява в държавен вестник, всички новобранци би трябвало да осъвременяват данните си за непрекъснат адрес, контакти и други въпроси, свързани с армията. Това може да се случи в центрове за набиране на бойци, центрове на административни служби или посредством подаване на документи онлайн.

Новият закон ясно дефинира категориите мъже в наборна възраст, които са освободени от военна работа, в това число по избрани здравословни и фамилни аргументи.

Законопроектът съдържа разпореждания за мотивация, като да вземем за пример правото на наборниците независимо да избират пожеланото звено на армията.

Предвидени са спомагателен отпуск и заплащане за заличаване или взимане на вражеска военна техника или съоръжение. Годишният отпуск се дава на части през календарната година, като главната част е избрана на 15 или повече дни. Един месец от службата се зачита за три, в случай че лицето е директно ситуирано в бойни региони, до момента в който е в действие военно състояние.

На 11 април Върховната рада одобри на второ четене законопроекта за мобилизацията. Плановете бяха подкрепени от 283 депутати.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР