Нормативът за издръжка за деца със специални образователни потребности /СОП/

...
Нормативът за издръжка за деца със специални образователни потребности /СОП/
Коментари Харесай

Галин Цоков: Средствата за децата със СОП ще се увеличат през 2024 година

Нормативът за прехрана за деца със специфични просветителни потребности /СОП/ в просветителната система се усилва със 7% за 2024 година Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на полемика „ Приобщаващото обучение – проблеми и решения “, проведена от омбудсмана проф. Диана Ковачева.

“Децата със специфични просветителни потребности не престават да се усилват и през актуалната образователна година те са 24 541. Основен приоритет за екипа ни е развиването на политиките, ориентирани към тях и повече положителни практики, които да се мултиплицират в страната ” , акцентира проф. Галин Цоков.

Той изясни, че всяка година Регионалните ръководства на образованието дават подробни разбори, от които се набелязват и ограничения за възстановяване на системата .

“Липсата на квалифицирани експерти продължава да е главен проблем, като през днешния ден те са общо 5526 в цялата страна и по всички посоки ” , изясни министър Цоков.

По думите му към момента има учебни заведения, които нямат опция или задоволително предпочитание да назначават такива експерти.

“В тези случаи поддръжката се обезпечава от нашите районни центрове за приобщаващо обучение. Трябва обаче да осъзнаем, че тези структури би трябвало да се развият и да се трансфорат и в аналитични звена, които да набелязват ограничения за възстановяване на системите на общинско и регионално равнище ” , сподели още министърът.

Заедно с всички проблеми е значимо да се подчертае и направеното през последните години за развиването на приобщаващото обучение. От изцяло изключени от просветителната система през днешния ден тези деца са върнати в учебните заведения и се обезпечава самостоятелна поддръжка , бе посочено по време на полемиката.

“Трябва да почерпим опит от други страни като да вземем за пример Финландия, които са постигнали цялостна интеграция на тези деца и те са част от общия поток “ , сподели още проф. Цоков.

Според него системата може и да почерпи опит от приобщаващото обучение, който да се мултиплицира към всички деца.

„ Дългосрочната цел пред нас е посредством онлайн принадлежности като Дигиталната раница и други решения да осигурим на всички възпитаници това, което имат децата със СОП – личен метод, съгласуван със мощните страни и гениите на всеки възпитаник “ , акцентира проф. Цоков.

В полемиката вземат участие народни представители, академични преподаватели, родители, шефове на образователни заведения, шефове на ресурсни центрове за приобщаващо обучение от София, Пловдив, Пазарджик, началникът на районното ръководство на образованието в София Ваня Кастрева, специалисти и други.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР