Нора СТОИЧКОВАНаистина не си спомняме някога да сме оглавявали положителна

...
Нора СТОИЧКОВАНаистина не си спомняме някога да сме оглавявали положителна
Коментари Харесай

Да запазим резултата!

Нора СТОИЧКОВА

Наистина не си спомняме в миналото да сме оглавявали позитивна европейска ранглиста, освен това по развиване на промишлеността. За пръв път България е в челото на водещите европейски страни. Включително сме осъществили исторически растеж и при износа - с 38,8 на 100. И заключението, което прави Корнелия Нинова, че държавното управление не падна поради неприятни стопански резултати, а поради неприятни стопански ползи, е безусловно правилно. Статистически потвърдено.

Първо, спря рекетът върху бизнеса. Спряха нарочните данъчни и прокурорски инспекции, патент на ръководството на Борисов и ГЕРБ. В последната година бяха извадени нескрито доста обстоятелства в тази посока, когато против достъп до еврофинансиране са желани до 80 на 100 " връщанка " от пода на договорката. Кьорави пари за съответните държавни рекетьори, които изпълняваха мръсни поръчки и унищожиха бизнеса на не една от водещите български компании. Останалите просто подвигнаха ръце и си биха камшиците зад граница. Когато си производител или търговец, най-важното е да бъдеш оставен на мира, с цел да работиш и да си плащаш налозите. А страната би трябвало да сътвори естествени условия за труд и бизнес развиване.

Е, тъкмо това се случи.

Бизнес асоциации, работодателски организации откриха благонадежден сътрудник в Министерството на стопанската система и промишлеността. Лично вицепремиерът Корнелия Нинова се срещаше по всеки наболял въпрос с бизнеса и в случай че не беше Българска социалистическа партия във властта, бизнесът нямаше да получи съответна помощ. Например, обезщетения за скъпия ток, което разреши запазването на активността и работната мощ за доста български компании. Така хората останаха на работа и резервираха приходите си.

Второ, така наречените естествени монополи, като производители и търговци на ток, парно и вода, схванаха доста бързо, че номерата им с непрекъснатото - и постоянно безусловно голословно - искане за повдигане на цените тъкмо освен това държавно управление няма по какъв начин да минат.

Трето, всяка рецесия дава благоприятни условия. Едната от тях е да се видят грешките в организацията на бизнес активността. Със сигурност енергийната рецесия насочи работодателите към по-икономично произвеждане, към различни източници на сила, които да компенсират инфлацията, с цел да запазят продукцията си конкурентна.

Добрите индикатори обаче не би трябвало да успокояват никого. Те са прелестна вест за България. За първи път сме преди всичко в Европейски Съюз, и то по промишленост и стопанска система. От друга страна, инфлацията остава доста висока, цените порастват, приходите де факто са ниски и не могат да посрещнат главните потребности на 75% от българите, твърди националната статистика.

За да продължи тази наклонност обаче, би трябвало да има политическа непоклатимост и икономическа предвидимост. А това значи бързо сформиране на постоянно държавно управление и работещ парламент. Служебните кабинети, с конституционно орязаните си пълномощия, няма да могат да обезпечат дълготрайна икономическа вероятност. Това е по силата единствено на постоянно държавно управление. Само по този начин тази възходяща наклонност ще се резервира във времето, а страната и хората малко по малко ще стартират да се съвземат.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР