Номиниран за най-добър документален филм на Берлинале ’23, новата творба

...
Номиниран за най-добър документален филм на Берлинале ’23, новата творба
Коментари Харесай

Филми на Виталий Мански, Джесика Хауснер, Мишел Франко на 28-ия София Филм Фест

Номиниран за най-хубав документален филм на Берлинале ’23, новата творба на сценаристът и режисьор Виталий Мански „ Източният фронт “ (Латвия-Украйна-Чехия-САЩ), със сърежисьор Йевхен Титаренко, наблюдава група млади мъже, които самоотвержено се включват в частите, осигуряващи първа помощ на фронтовата линия от началото на съветската военна инвазия в Украйна. Камерата следва героите в продължение на шест месеца, изпълнени с драма, обезсърчение, боязън, ненавист, мъка, обич, само че и с религия в успеха. Филмът ще бъде показан персонално от Виталий Мански, който е и ръководител на журито на документалния конкурс.

Премиерата на най-новата творба на известната австрийска режисьорка Джесика Хауснер „ Нула калории “ (Австрия-Великобритания-Германия-Франция-Дания-Катар) бе в конкурсната стратегия на Кан, а през декември получи наградата за най-хубава музика на ЕФА. В него австралийската актриса Мия Вашиковска („ Алиса в огледалния свят “, „ Пурпурният връх “) влиза в ролята на учителка по здравословно хранене в първокласен интернат. Нейните ученици възприемат концепциите ѝ за съзнателното хранене като метод за опълчване на консуматорството, даже стартират да имат вяра, че с държанието си могат да повлияят на световното стопляне. Клуб „ Нула калории “ последователно се трансформира в действителност...

Почитателите на Джесика Частейн ще могат да я видят в новия филм на мексиканския режисьор Мишел Франко „ Памет “ (Мексико-САЩ-Чили), който получи наградата за най-хубав артист за вълнуващото осъществяване на Питър Скарсгард. Историята наблюдава трансформацията в живота на Силвия, откакто Сол взема решение да я последва до дома ѝ след срещата на гимназиалния им клас. „ Исках да направя филм за хората, които живеят отвън публичните рамки. Тяхната некадърност да се съобразят с упованията на другите постоянно се корени в събития, които съществуват единствено в спомените им. Понякога самото им маргинализиране предлага бягство от сенките на предишното и късмет да изградят живот в сегашното. Въпросът е дали могат да избягат от тези сенки. “, споделя Мишел Франко.

Вторият пълнометражен филм на полската режисьорка Олга Хайдас „ Образ “ (Полша-Нидерландия-Чехия) бе показан премиерно в програмата на Карлови Вари, а завладяващата история връща феновете в края на 80-те години – времето, когато стартира да се усеща всеобщата смяна. Главната героиня е млада жена, която търси избавление от безсмислието на живота в социализма, като се сближава с създатели от различната сцена и пее на купони в клубове със своята пост-пънк група. Хайдас рисува ослепителен, завладяваш портрет на многопластов темперамент, който отразява особеностите на времето и загатна за обществения строй, върху който пада сянката на Желязната завеса.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР