Нобеловата награда за мир за тази година беше присъдена днес

...
Нобеловата награда за мир за тази година беше присъдена днес
Коментари Харесай

Беларуски, руски и украински правозащитници получиха Нобеловата награда за мир

Нобеловата премия за мир за тази година беше присъдена през днешния ден на беларуския правозащитник Алес Беляцки, руската неправителствена организация " Мемориал " и украинския Център за цивилен свободи, заяви Франс прес.

Агенцията отбелязва, че премията има огромно алегорично значение в подтекста на продължаващата война в Украйна.

" Норвежкият Нобелов комитет би желал да награди трима забележителни борци за гражданските права, демокрацията и взаимното спокойно общуване в трите прилежащи страни - Беларус, Русия и Украйна ", разгласи неговата председателка Берит Райс-Андерсен.

" Със своите непрекъснати старания в изгода на човешките полезности, противопоставянето на милитаризма и отбраната на правилата на правото, тазгодишните лауреати съживиха и уважиха визията на Алфред Нобел за мир и приятелство сред народите, визия, от която имаме голяма потребност в днешния свят ", сподели Райс-Андерсен, представена от Асошиейтед прес.

Тя прикани беларуските управляващи да освободят от пандиза Алес Беляцки, заяви Ройтерс.
Попитана от кореспондент дали решението на Норвежкия Нобелов комитет е " подарък " за 70-ия рожден ден на съветския президент Владимир Путин през днешния ден, Райс-Андерсен отхвърли.

" Винаги даваме премията за нещо, а не против някого ", акцентира тя. Райс-Андерсен добави, че премията няма отношение към Путин, " като се изключи че неговото държавно управление, сходно на това в Беларус, съставлява властническо държавно управление, което потиска деятелите правозащитници ".

" Лауреатите на Нобеловата премия за мир съставляват гражданското общество в своите страни. От доста години те предизвикват правото да се подлага на критика властта и пазят главните права на жителите. Те са положили големи старания за документиране на военни закононарушения, нарушавания на човешките права и корист с власт. Заедно, те показват значимостта на гражданското общество за мира и демокрацията ", обявиха от комитета в формалното си известие.

Алес Беляцки е измежду създателите на групата за човешки права " Вясна " и сега е арестуван от беларуските управляващи, напомня ДПА. Руската неправителствена организация " Мемориал " е основана след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и изследва нарушаванията на човешките права по време на руската епоха.

Тя беше принудена да приключи активността си по-рано тази година, вследствие натиска на Русия против организации, които се опълчват на войната в Украйна.

Нобеловите награди за мир с парично изражение в размер на 900 000 $ ще бъдат връчени в Осло на 10 декември - датата на гибелта на шведския индустриалец Алфред Нобел, който ги основава в своето наследство от 1895 година
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР