Нобеловата награда по физика беше поделена между тримата астрофизици Роджър

...
Нобеловата награда по физика беше поделена между тримата астрофизици Роджър
Коментари Харесай

Открития за черните дупки донесоха три Нобелови награди по физика

Нобеловата премия по физика беше поделена сред тримата астрофизици Роджър Пенроуз (Великобритания), Райнхард Генцел (Германия) и Андреа Гец (САЩ) за техните открития, свързани с черните дупки.

Половината от премията получава Роджър Пенроуз. Той е посочил, че Общата доктрина на относителността води до образуването на черни дупки.
Снимка: The Nobel Prize
По една четвърт от наградния фонд пък ще получат Райнхард Генцел и Андреа Гец. Техният принос е за откритието на незабележим и извънредно тежък обект, който управлява орбитите на звездите в центъра на нашата вселена. Единственото познато пояснение до момента е, че това е черна дупка.

А, Айнщайн не вярваше!

Математикът и научен физик от Университета в Оксфорд Роджър Пенроуз е роден през 1931 година Той е употребявал новаторски математически модели, с цел да потвърди, че черните дупки са пряк резултат от Общата доктрина на относителността. Теорията е на Алберт Айнщайн, който даже не е вярвал, че физичните аномалии съществуват.

През януари 1965 година, 10 години след гибелта на великият академик, Пенроуз потвърждава, че черните дупки в действителност могат да се образуват и ги разказва в подробност. Те са свръхтежки, гълтам всичко, което попадне в тях, и нищо, даже светлината, не може да се измъкне оттова. Те нарушават всички естествени закони.

Научният труд на тазгодишния нобелов лауреат по физика се счита за най-значимия принос към теорията след Айнщайн.

Стрелец А*, центърът на галактиката

От началото на 90-те Райнхард Генцел и Андреа Гец водят по един екип от астрономи, които наблюдават район в центъра на Млечния път, наименуван Стрелец А*. Всеки от тях изготвя детайлна карта на орбитите на най-ярките звезди, които са ситуирани най-близо до центъра на галактиката.

Откритията на двете групи от учени си подхождат и те доближават до заключението, че повода звездите, които следят, да стоят дружно и да обикалят по орбитите си с такава висока скорост е изключително тежък, незабележим обект.

Според изчисленията неговата маса е 4 милиона слънчеви маси и тя е съсредоточена на повърхност не по-голяма от тази на нашата слънчева система.

За достигането до най-убедителното доказателство за съществуването на супермасивна черна дупка в центъра на Млечния път е употребен най-големият телескоп в света. Освен това данните са обработвани с съобразителни способи, които надвишават, опциите на технологиите, с цел да се превъзмогнат неяснотите, породени от атмосферата на Земята и големите облаци междузвезден газ и прахуляк.
https://btvnovinite.bg/svetut/tunberg-i-snoudan-se-sred-potencialnite-kandidati-za-nobel-za-mir.html

Едва четвъртата жена измежду Нобеловите физици (и то с 1/4)

От 1901 година до момента са раздадени 114 Нобелови награди по физика.

Само 4, обаче, са дамите, които са получавали влиятелното отличие. Първа е Мария Кюри през 1903 година за труда ѝ в региона на радиацията. Втора Нобеловата премия печели Мария Гьоперт-Майер през 1963 година за откритията, свързани със структиурата на нуклеарната обвивка. Трета е Дона Стрикланд през 2018 година поради научните ѝ достижения в региона на лазерите. Четвърта е тазгодишната носителка – Андреа Гец.

Общото сред всички четири дами е, освен че печелят Нобеловата премия, само че и че печелят единствено по 1/4 от нея.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР