Но преди всичко да приключи по отношение на лунните експедиции,

...
Но преди всичко да приключи по отношение на лунните експедиции,
Коментари Харесай

Днес отбелязваме 50 години от полета на Аполо 16 до Луната

Но на първо място да завърши във връзка с лунните експедиции, следва програмата “Аполо ” да потвърди не просто геополитическата си значителност (победата над Съюз на съветските социалистически републики в галактическата надпревара), само че и научния си смисъл. “Аполо 16 ” е втората от т.тар. “J-клас задачи ” с богата изследователска стратегия, включваща луноход, принадлежности и усъвършенствани животоподдържащи системи, удължаващи престоя на астронавтите на Луната. 

Пътешествието на Йънг, Матингли и Дюк не минава безпроблемно – след разкачането на лунния модул от кораба-майка настъпват отклонения от работата на двигателните системи на последния, които пречат на Матингли да трансформира орбитата му в кръгова. Инженерите на НАСА обаче откриват, че проблемите са решими и след шестчасово закъснение Йънг и Дюк кацат на лунната повърхнина. Техническият проблем води до редуциране на престоя на Луната с един ден. 

Но все пак астронавтите извършват ослепително дилемите си – Йънг и Дюк излизат на три “космически разходки ”, като общо прекарват на повърхността на естествения ни сателит рекордните 20 часа и 14 минути. Мисията оправдава упованията на откривателите – те съумяват да научат, че районът на кацане на “Аполо 16 ”, платото Декарт, не се е формирал в резултат на вулканична активност, каквито са били първичните догатки. Основният развой е бил на кратерообразуване – по сходство на останалите местности, посетени от предходните задачи на “Аполо ”.

След завръщането си Чарлс Дюк в никакъв случай повече не лети в космоса – той напуща НАСА през 1975-та година. Но Матингли и Йънг не престават блестящата си кариера. Йънг и неговият сътрудник Робърт Крипън са първите, които политат със совалка в космоса – през 1981 година, на борда на “Колумбия ”. През 1982 година Йънг още веднъж лети с “Колумбия ” на дебютната задача на лабораторния модул “Спейслаб ”, който съставлява аналог на модулите на галактическите станции на Съюз на съветските социалистически републики (без да бъде освобождаван от борда на совалката в свободен полет). По време на този финален полет за Йънг той слага връх като първия човек, летял в космоса шест пъти. Астронавтът се пенсионира от НАСА през 2004 година. 

Матингли също лети на две совалкови задачи, през 1982 и 1985 година, преди да се пенсионира през 1985 година. 

И до момента в който галактическите совалки за времето си не извършват своята задача да създадат космоса по-евтин и наличен, през днешния ден Илон Мъск е на път да го реализира с ракетите “Фалкън 9 ” и корабите “Драгън ”. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР