Нивото на запасите от газ в подземните газови хранилища (ПГХ)

...
Нивото на запасите от газ в подземните газови хранилища (ПГХ)
Коментари Харесай

Газовите хранилища в Европа са запълнени на 95%, българското - 90%

Нивото на запасите от газ в подземните газови складове (ПГХ) в Европа е приблизително 94,95% към 1 ноември. Българското ПГХ в Чирен е запълнено на 90,41 на 100. Това сочат данните на Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe - GIE).

Нагнетяването на газ в оборудванията на ПГХ на континента върви с позитивна наклонност, като в някои страни газохранилищата са запълнени с газ на 100 %.

В Европейския съюз напълно цялостни са хранилищата в Португалия, Белгия и Франция, по данни на GIE. В Дания равнището на запълване е 99,27 на 100, а в Германия - 99,19 %. Във Англия, която към този момент не член на Европейски Съюз, газохранилището също е цялостно на 100 %. В Украйна - на 32,39 на 100.

В Европейски Съюз минимум запълнени са газохранилищата в Латвия (57,69%), Унгария (85,72%) и България (90,41%).

Българска телеграфна агенция напомня, че преди към два месеца по предложение на " Булгартрансгаз " и след решение на Комисията за енергийно и водно контролиране бе подхваната пазарна мярка за стимулиране на съхранението на природен газ, с която бяха избрани нулеви цени за достъп за входните и изходни точки от/към газохранилището за газовата година 2022/2023, считано от 1 октомври тази година. Във връзка с това " Булгартрансгаз " уведоми актуалните и евентуалните участници на газовия пазар в България, че считано от 1 октомври се отстраняват търговете за потенциал за транспорт до входно-изходна точка газоизмервателна станция " Чирен ", като потенциалът за вход ще се разпределя въз основата на разпределения потенциал за рандеман, а потенциалът за излаз от мрежата ще се разпределя въз основата на разпределения потенциал за нагнетяване.

В допълнение, за реализиране на по-високо ниво на запълване на ПГХ " Чирен " през нагнетателния интервал и възстановяване на използваемостта на свободния потенциал за предпазване, считано от 18 август 2022 година, към съществуващите търгове за потенциал за предпазване, провеждани на Платформата за запазване на потенциал (RBP) преди месеца за предпазване, се прибавят четири спомагателни търга за потенциал за предпазване в границите на настоящия газов месец.

В резултат от тези дейности, газохранилището в страната ни надмина миналогодишните стойности само че запълване и равнището е с към 10-15 процентни пункта по-високо в съпоставяне със същия интервал на предходната година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР