Нивото на язовир Студена допреди два месеца беше критично ниско,

...
Нивото на язовир Студена допреди два месеца беше критично ниско,
Коментари Харесай

Водопроводът от Мало Бучино до Перник е готов

Нивото на язовир " Студена " допреди два месеца беше сериозно ниско, в този момент е над 8 млн. куб. м. Все отново обаче вода към Перник ще бъде подавана от язовир " Бели искър ".

© Dimitar Kyosemarliev Новият тръбопровод, който би трябвало да достави вода в Перник от бент. " Бели искър ", е подготвен и се тества. Когато водата бъде пусната, режимът в града ще бъде омекотен и вода ще има от 6:00 до 22:00 часа. Кметът на града Станислав Владимиров чака това да се случи в петък, изясни той пред dnevnik.bg.

Градът и селата в общината са на тежък режим на водата от ноември 2019 година откакто равнището на водоема - язовир " Студена ", стигна сериозни равнища.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник По данни на " ВиК Перник " през днешния ден в язовира има над 8 млн. куб. м. вода, като общият размер на язовира е 25 млн. куб. м. За съпоставяне - края на януари е бил 3.37 млн. куб.м. В края на март 2019г. обаче размерът на язовира е бил 9.7 млн. куб. м.

Мътни води

Увеличиението на размера в язовира е поради сериозния приток, който през последните седмици доближи няколко хиляди литра в секунда. Това е добра вест, само че има и проблеми.

" През последните дни, при увеличение на притока на вода в язовира, мътността се усили неведнъж. По тази причина от 9 март пясъчните филтри на пречиствателната станция се задръстиха и започнаха да пропущат по-малко количество вода ", написаха от ВИК Перник на уеб страницата си в на 16 март вечерта.

Това продължава и през днешния ден и затова се е наложило вода да се подава от главния изпусквател на язовира. На него са инсталирани уреди за дозиране на коалгулант, който ше понижи мътността още на самия язовир и работата на пречиствателната станция да бъде облекчена.

Замътяването е било в пъти по-високо. " Това замътяване понижава пропускателната дарба на филтрите и надлежно понижава дебита на вода, който минава през пречиствателната станция за града. Вследствие на този дефицит на вода, високите квартали остават без водоподаване даже и при досегашния режим ", пишат те.

Във връзка с това са подадени сигнали, че " Студена " е бил източван непозволено, които сдружението опровергава.

Новата тръба

Водопроводът от Мало Бучино до Перник сега се изпитва за течове, а по-късно ще се извърши стерилизация и до няколко дни водоподаването по него ще бъде допустимо, прецизират от " ВиК Перник ". Това значи, че Перник и близките обитаеми места ще имат вода по 14 часа дневно още в края на седмицата.

Съоръжението е с дължина 13,5 км и негов основен реализатор е държавната компания " Монтажи ". Цената на обекта е 26.56 млн. лева с Данък добавена стойност по контракт. Заявка да оказват помощ бяха дали и няколко частни компании. Договорът сред Областна администрация - Перник и " Монтажи " беше подписан на 6 февруари и съгласно него изпълнителят би трябвало до 60 дни от тази дата да подпише приемо-предавателен протокол за строителството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР