Нивото на язовир Камчия, който снабдява с питейна вода Варна

...
Нивото на язовир Камчия, който снабдява с питейна вода Варна
Коментари Харесай

Има ли опасност от водна криза във Варна и Бургас?

Нивото на язовир " Камчия ", който доставя с питейна вода Варна и Бургас, се е намалило до сериозни стойности и продължава да пада, съобщи през днешния ден водачът на политическа партия " Възраждане " и общински консултант във Варна - Костадин Костадинов. Според него, това е знак за действителна водна рецесия и заплашва с режим на водоснабдяването двата регионални града.

Впечатленията на Костадинов и съратниците му са от 1 януари, когато, разтревожени от рецесията в Перник, посетили региона на язовир " Камчия ".
Костадин Костадинов: По наши преценки, това, което видяхме там, в действителност е пагубно. Нивото на язовира е паднало с 10-12 метра. Грубо казано, това е 50 % от неговия размер.
Критично, съгласно очевидци, било равнището и на единствения огромен язовир край Варна - " Цонево ", чиито води се употребяват за напояване и в индустрията. От " Възраждане " са изпратили писмо до регионалния шеф на Варна с гледище за съответни ограничения и да се потърси съответна отговорност от отговорните за това положение на водоемите.
Костадин Костадинов: Най-важният въпрос за нас като жители - ще има ли воден режим и във Варна?
Варна доставя от язовир " Камчия " вода за към 60 % от потребностите си, спомагателните количества се обезпечават от лични източници, обявиха от ВиК сдружението.
Валентин Вълканов, шеф на ВиК - Варна: Най-вече от карстовите извори в Девня, от които можем да доставим сред 2700 и 3000 литра в секунда, като до момента доставяните количества са към 300. Така че даже и да нямаме вода от язовир Камчия в идващите 2-3 години... някаква водна рецесия и екологична злополука не може да има.
От ВиК - Бургас също отхвърлиха да има проблем с количествата и опасност от режим във водоснабдяването.
  Още по тематиката Водната рецесия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР