Нивото на смъртността сред родилките в България се определя като

...
Нивото на смъртността сред родилките в България се определя като
Коментари Харесай

БХК препоръчва създаване на Програма за контрол на майчината заболеваемост и смъртност

Нивото на смъртността измежду родилките в България се дефинира като приблизително към високо, по отношение на смъртността в останалите страни в Европа. Затова са нужни ограничения за изцяло възстановяване на качеството на грижите за бременните и раждащите дами у нас, и фокус върху предварителна защита на майчината смъртност в частност.

Изводите са от „ Проучване на смъртността на родилките в България за интервала 2010 – 2020 година “, поръчано от Националната здравноосигурителна каса след поредност сигнали на Българския хелзинкски комитет, подадени през 2021 година

За интервала от 2010 до 2020 година в това число в България е открита гибелта на 66 дами, умряли в интервала на бременността, раждането и 42 дни след него. Данните се разминават от посоченото в формалната статистика, и имат някои ограничавания, които демонстрират, че даже и това може да не е действителното число, оповестяват от БХК.
Учени: Намаленият достъп до лекарска помощ е нараснал смъртността при родилките
Коефициентите на майчина смъртност и мъртвородени деца са се нараснали на фона на пандемията, спрямо предходните години. Това за...
Прочети повече
Анализът на майчината смъртност, аргументите ѝ и метода на отчитане и надзор е направен от доцент Никола Василев, доктор Румен Велев и доктор Дарина Минева по поръчка на Националната здравноосигурителна каса(НЗОК).

В началото на 2021 година, в границите на подготовката на Годишния отчет за правата на индивида за 2020 година Българският хелзинкски комитет се натъкна на обезпокоително разминаване в данните, които формалните институции оповестяват по отношение на майчината смъртност през 2019 година и други тревожни трендове по повод гарантирането на човешките и гражданските права на дамата в интервала на бременността и раждането.

На база данни, получени по Закона за достъп до социална информация, организацията откри, че НЗОК оповестява 7 случая на майчина гибел, Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ е проверявала 6 такива, а Националният статистически институт е отчел 0 за посочената година. Комитетът алармира обществено за този проблем и подаде редица сигнали до ангажираните институции – Националния статистически институт(НСИ), Изпълнителната организация „ Медицински контрол “и Министерството на здравеопазването (повече по тематиката – четете на https://www.bghelsinki.org/bg/articles/pravata-na-rajdashtata-jena-sa-choveshki-prava).

Въз основа на подадения сигнал, още през март Инспекторатът на Национален статистически институт извърши инспекция на данните в смъртните актове на дамите, попадащи в обсега на проблема, и даде отговор, че данните са събрани и регистрирани правилно.

През април 2021 година тогавашният екип на Министерството на здравеопазването също изследва дали данните са събрани правилно от НЗОК и Националния център по публично здраве и разбори, и откакто откри, че не е налична статистическа неточност, изпрати отговор до БХК в този смисъл. Разминаването в данните беше аргументирано с обстоятелството, „ че бременна или раждаща жена може да почине вследствие на друго заболяване, което е довело до гибел и в този случай в смъртния акт като причина за гибелта ще бъде разказано другото заболяване “.
БХК сигнализира за неотчетена майчина смъртност и ненужни интервенции при родилките
Най-малко седем случая на дами, умряли в интервала на бременността, раждането или послеродовия интервал през 2019 година, не са били регистрирани...
Прочети повече
Тъй като в МКБ 10 категорично са дефинирани майчина смъртност, късна майчина смъртност и гибел, обвързвана с бременността (Част 2, том 1), и посочените дефиниции обгръщат на практика всички аргументи за гибел, зародили по време на бременността, раждането и послеродовия интервал, като се изключи „ акцидент и инцидентно зародила причина “, БХК наново изпрати сигнала си до служебния екип на Министерството на здравеопазването през май 2021 година

В разследване на това беше назначена нова инспекция, основана на изследване на данните в смъртните актове на умрелите през 2019 година дами, попадащи в посочената нагоре формулировка. Макар и доста по-детайлна, тази инспекция също целеше да откри коректността на вписването на аргументите за гибел – уместност, която беше доказана още при започване на проблема от инспекцията, осъществена от инспектората на Национален статистически институт.

В тази връзка, предоставеният от НЗОК разбор на майчината смъртност за интервала 2010 – 2020 година е първият институционален опит да се даде отговор на най-важните въпроси – какъв брой постоянно в България дамите умират по време на бременност, раждане и послеродов период; какви са аргументите за това и може ли най-малко част от тези аргументи да бъдат предотвратени.

„ Това изпитание да се проучват данни е похвално, тъй като за жалост не е рутинна процедура у нас. Искрено се надяваме, че този отчет ще послужи за основа на още по-задълбочен разбор на качеството на грижите за бременните и родилките у нас, и до възстановяване на спазването на правата им “, разяснява Надежда Цекулова, директорка на стратегия „ Кампании и връзки “ в БХК.

Целият разбор може да бъде открит на страницата на НЗОК https://www.nhif.bg/publication. 

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР