Нивото на предприемачеството за 2018/2019 г. у нас расте. Процентът

...
Нивото на предприемачеството за 2018/2019 г. у нас расте. Процентът
Коментари Харесай

GEM България: Нивото на предприемачеството у нас расте

Нивото на предприемачеството за 2018/2019 година у нас пораства. Процентът на българите, които вземат решение и се заемат със личен бизнес, е 6%, най-високото равнище от 2015 година насам. Това демонстрира третият народен отчет на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за България за 2017/18 & 2018/19, показан по време на годишното районно събитие за бизнесмени SEE GROWTH SUMMIT 2019. България се намира на предни места във връзка с открити бизнеси над 3.5 година в класацията на страните следени от GEM и към този момент може да се похвали със зрели бизнесмени, с добър капацитет за развиване и поддръжка на предприемаческата екосистема. Въпреки повишаването на предприемаческата интензивност в начална фаза (ПАНФ) в България, равнището остава измежду най-ниските в света.

В България има повече мъже бизнесмени, в сравнение с дами, като съотношението жени/мъже е 0,9, което подрежда страната по-близо до ресурсно обусловените, в сравнение с до капиталово и иновационно обусловените стопански системи.

Делът на хората, които възнамеряват да се заемат със личен бизнес, доближава най-ниското си равнище през 2018 година Едва 3,9% от българите имат намерение да започват бизнес през идващите три години в съпоставяне със приблизително 26% в останалите капиталово обусловени стопански системи.

Негативно въздействие оказва и регистрираната ниска припознаваемост на опциите за предприемачество в България (37-39%), като индивидите не се усещат по-подготвени да започват бизнес (19%-19.5%) като липсва възходяща динамичност. И двата знака са доста по-ниски в съпоставяне със междинните равнища за сходни групи стопански системи, както и изобщо. Страхът от неуспех нараства, само че по този индикатор България остава измежду добре представящите се стопански системи.

„ Предприемачите в България са все по-информирани и готови за рисковете, които поемат, само че остават скептични за предприемаческата среда. Сравнително положителната инфраструктура и олекотена бюрократична и данъчна тежест не могат да компенсират усещането за неравнопоставеност сред избрани компании и всички останали участници в стопанската система, ” счита доктор Венета Андонова, създател на отчета и член на Борда на GEM България и декан на Факултета по администрация на Universidad de Los Andes, Колумбия, създател на публикации и книги на тематика предприемачество.

За четвърта поредна година се следи превес на ПАНФ в браншове с ниска добавена стойност, ниска степен на нововъведения и доста дребен дял на интернационализация. Търговията продължава да е пожеланият бранш за бизнесмените в България и доближава 49.3%.

България регистрира обичайно ниско равнище на интернационализация на ПАНФ - 7.4% за 2018 година, като страната е измежду четирите стопански системи, чиито индикатор е под 10%, дружно с  Полша, Холандия и Испания.

Според проучването образованието е неразривно обвързвано с предприемаческите планове и жизнеността на предприемаческата екосистема, защото визира увереността на бизнесмените, че имат нужните умения и познания за пускане на бизнес. Държавните политики и начинания могат да оформят изискванията, които благоприятстват предприемаческите инициативи. Националните специалисти освен в България, само че и в Югоизточна Европа намират дефицити в политиките за поддръжка на предприемаческите екосистеми. Експертите дават позитивна оценка за определянето на данъчни ставки на България, които не съставляват невъзможна тежест за новите и разрастващите се компании. В допълнение, държавните управления в България и района отделят все по-голямо внимание на нуждата предприемачеството да бъде народен и районен приоритет на политиките за напредък.

„ Равносметката за последните 4 години, откогато GEM България стартира да следи развиването на предприемаческата екосистема е, че имаме още доста работа. За да може да стартира да се откроява като катализатор в Югоизточна Европа в областта на предприемачеството, България би трябвало да превъзмогне културните си особености и демографски дефицити, както и да има условия и предпочитание за репликиране на новаторските, растящи бизнеси ориентирани към европейския и световни пазари. В световен проект предизвикването е по какъв начин Югоизточна Европа да се откри при една към момента мудна и страхливо новаторска Европа на фона на надалеч по-агресивните Съединени американски щати, Израел и Югоизточна Азия, “ разяснява Мира Кръстева, член на борда на GEM България и съавтор на проучването.

Докладът на GEM България ще излезе през месец декември 2019 година Той се изготвя с поддръжката на InCulture Foundation, JEREMIE Bulgaria, СуперХостинг.БГ и самостоятелни донори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР