Нивото на обогатяване на уран в Иран достигна 4,5%, заяви

...
Нивото на обогатяване на уран в Иран достигна 4,5%, заяви
Коментари Харесай

Иран твърди, че вече има по-високо обогатяване на уран от досега договореното

Нивото на обогатяване на уран в Иран доближи 4,5%, съобщи представителят на иранската организация за атомна сила Бехруз Камалванди, съобщи БГНЕС.
" Тази заран Иран мина на равнище от 4,5% в обогатяването на уран... това равнище на непорочност изцяло дава отговор на потребностите на страната от гориво за електроцентралите ", добави Камалванди.
Иран започва от през днешния ден обогатяването на уран оттатък границата от 3,67%, посочена в Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД), прочут като иранското съглашение за нуклеарна сила.
Иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи по-рано упрекна Европа, че не е изпълнила уговорките си към СВПД, само че добави, че " вратите на дипломацията са към момента отворени ".
В същото време иранският президент Хасан Рухани изясни, че решението на Техеран да понижи някои от уговорките си по нуклеарната договорка е опит за избавяне, а не за подкопаване на СВПД.
На 8 май Иран разгласи, че отчасти приключва някои от отговорностите си по съглашението. Решението пристигна тъкмо една година откакто Съединени американски щати едностранно се отдръпнаха от нуклеарната договорка и още веднъж постановиха широкообхватни наказания против Ислямската република.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР