Нивото на фините прахови частици на много места у нас

...
Нивото на фините прахови частици на много места у нас
Коментари Харесай

Слънчев ноемврийски понеделник

Нивото на фините прахови частици на доста места у нас тази заран бе повишено

Пред нас е облачна и студена ноемврийска седмица. Изключение е първият ден. В ранните часове в понеделник времето ще е мъгливо сутринта в някои региони по течението на Дунав, около други огромни водоеми, както и в котловините и низините. След обяд слънцето ще се покаже съвсем в цялата страна, само че ще е по-щедро в Западна и Централна България. Температурите ще са от 11 до 16 градуса, с най-високи стойности в крайния Югозапад.

В планинските региони ще е по-ветровито, само че без мощни пориви. В по-ниските региони ще бъде слънчево, с рехава облачност. Температурите ще се двоумят от 4 до 10 градуса, а в обособени точки на югозападна България - Банско и Добринище - до 13-14 градуса.
Вторникът още веднъж ще е мъгляв сутринта, а следобяд последователно от запад ще стартира заоблачаване. Валежите обаче ще стартират чак в сряда - ще са леки есенни валежи, само че ще обиден доста региони на страната. Макар и по-слабо и на по-малко места ще превали и в четвъртък.

От петък до неделя от североизток ще нахлува леден въздух. С него чакаме в някои планински и даже предпланински региони да прехвърчи сняг. Крехка снежна завивка обаче ще се задържи единствено по високите елементи на Стара планина и Югозападна България.

Заради мъглите и неналичието на вятър, в първите дни тази седмица има условия за струпване на замърсители в ниските пластове на атмосферата. В понеделник сутринта редица градове като София, Видин, Русе, Горна Оряховица, Варна, Пловдив и Смолян регистрират централизация на фини прахови частици над нормите. Замърсяването е най-голямо в Русе. Освен битовото отопление, трафикът и промишленото замърсяване, над огромна част от континента се стеле облак прахуляк от пустините на Африка. Динамиката във времето през седмицата ще помогне запрашването да намалее.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР