Нивото е най-ниското от август насам Доларът претърпя рязък спад

...
Нивото е най-ниското от август насам Доларът претърпя рязък спад
Коментари Харесай

Доларът се срина рязко до под 1,90 лв.

Нивото е най-ниското от август насам

Доларът претърпя внезапен спад по отношение на лв. (еврото) в края на седмицата. Това демонстрира в уеб страницата на Българска народна банка. Числата демонстрират, че за първи път от август насам цената на един $ е под 1,9 лева . Сривът в края на тази седмица е бил сериозен – от над 1,96 до 1,897 лева за $.

Припомняме, че през последните месеци неколкократно цената му мина границата от 2 лева
 Ето придвижването на $ по отношение на лв. от началото на месеца  А това е придвижването на курса от август досега
А ето и профилиран разбор от

Зелените пари понесоха най-тежкия разгром от 2009-а насам след публикуването на данните за инфлацията в Съединените щати на 10 ноември. Търговците бяха сюрпризирани от по-слабия растеж на потребителските цени, което предизвика спекулации, че Федералният запас ще забави скоростта, с която покачва лихвените проценти. Доларовият спот-индекс на организация " Блумбърг " загуби 2% от пазарната си оценка след новината за охлаждането на базовия инфлационен индикатор.

Отчетът за потребителските цени вдъхва вяра, че най-скоростно препускащите цени от десетилетия към този момент са достигнали оптималния си капацитет и ще се укротят. Те са се повишили с 0.4% през октомври по отношение на септември и със 7.7% годишно - най-скромният растеж от януари насам. Базовият показател (от който са изключени цените на храните и на енергията) се е нараснал с 0.3% месечно и с 6.3% годишно. Това ще даде опция на американските централни банкери да забавят темпото на нападателната акция за стягане на паричната политика. Търговците преоцениха и упованията си и за оптималната стойност, до която ще отидат лихвите, преди Федералният запас да спре да ги качва и да обърне посоката.

По-ниската скорост на лихвените нараствания могат да лимитират доларовия напредък през тази година, който отслаби паричните единици на щатските сътрудници от Г-10. Равнищата на някои пазарни индикатори демонстрират, че апетитът към покупката на долари понижава.

Пазарните упования сега клонят към покачване на американските лихви по-скоро с 50 базови пункта през декември, а не със 75, което ще стесни диференциала сред тях и лихвените проценти на Европейската централна банка и " Бенк ъф Инглънд ".

Първенец по облаги от съвсем 4% измежду валутите на страните от Г-10 е йената , която е и под " стелт " отбраната на японските публични управляващи, които не дават информация в кой миг и на какви нива на обменния курс към $ ще интервенират против него. В следобедната европейска търговия на 11 ноември тя нарастна под 140 йени за един щ. $. В тази конюнктура японската парична единица и южноафриканският ранд имат съществено поле да изпреварят по финансови резултати съперниците си, съгласно валутни търговци на " Ейч Ес Би Си ". Те считат също, че пазарът се е оказал от неправилната страна с големи позиции, които евентуално ще бъдат атакувани.

Европейските валути също покачиха пазарните си оценки към зелените пари . Британският паунд се увеличи с 3.3% до най-високата си котировка от средата на септември и в 14.20 ч. българско време на 11 ноември се разменяше против 1.1760 $. Еврото нарастна с 2.1% до най-високата си цена за последните съвсем два месеца и в следобедната търговия в петък се котираше за 1.0287 $. Швейцарският франк също скочи с над 2% - до 0.9564 франка за един $.

Тези придвижвания, естествено, не са еднопосочен трафик в бъдеще . Защото Федералният запас евентуално ще напомни на пазарите, че инфлацията към момента е три пъти по-висока от целевите 2% годишно и е прекомерно упорита, тъй че доларовите разпродажби и нарастването на апетита към риска може да се окаже несвоевременно, разясняват валутни стратези на " Рабобанк " в Лондон.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР