Нито министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, нито държавният

...
Нито министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, нито държавният
Коментари Харесай

Няма кой да спре Тръмп, ако той поиска ядрена война, заяви бивш шеф на Пентагона

Нито министърът на защитата на Съединени американски щати Джеймс Матис, нито държавният секретар Рекс Тилърсън могат да спрат нуклеарна война, в случай че президентът Доналд Тръмп желае да я стартира, споделя в изявление за електронния вестник " Политико " някогашният началник на Пентагона Уилям Пери, който оглавяваше министерството в интервала 1994-1997 година по времето на президента Бил Клинтън.

" Министърът на защитата няма право на несъгласие по отношение на нанасянето на нуклеарен удар. Това решение се взема от президента ", показва 90-годишният Пери. Според него президентът може да се посъветва с военния си министър, в случай че изиска, преди да издаде съответната заповед. " Но той подрежда директно на Стратегическото командване и напълно не е наложително за това да бъде прочут министърът на защитата ", прибавя Пери.

" За тези 5, 6 или 7 минути, през които се взема решението за нуклеарен удар, министърът на защитата дори няма и да научи какво става, или в случай че научи, към този момент ще е късно. Ако има повече време и президентът въпреки всичко изиска да се съветва с военния министър, то единственото, което последният може да направи, е да даде съвет ", споделя Пери, прочут в миналото като " ястреб " в администрацията на Клинтън. (Повече за процедурата за нанасяне на нуклеарен удар четете тук.)

Според него през последната година нуклеарната война е станала по-вероятна, " отчасти поради това, че президент е станал Тръмп, и отчасти заради аргументи отвън контрола на президента ". Пери е на мнение, че Тръмп не схваща севернокорейците и не схваща последствията от своята реторика.

Това, че президентът и неговите министри постоянно изпращат конфликтни послания, още повече утежнява ситуацията, прибавя ексшефът на Пентагона. Матис и Тилърсън въпреки всичко имат известно " стабилизиращо въздействие ", само че при този президент " не се усещам убеден с никого ", показва той.

" Политико " оповестява още за съвещание на сенатската комисия по външните работи, свикано от нейния ръководител - републиканеца Боб Коркър, на което за първи път от 40 година се разисква въпросът за така наречен " нуклеарна оторизация ". Коркър взел това решение поради изразените от редица сенатори от комисията и отвън нея опасения, че абсолютно право да стартира нуклеарна война има единствено един човек, и то съответен - президентът.

" Ние сме обезпокоени, че президентът на Съединени американски щати е толкоз неустойчив, толкоз непредсказуем, а процесът на взимане на такова съдбоносно решение е толкоз донкихотовски, че той може да подреди нуклеарен удар, който грубо се разминава с ползите на националната сигурност на Съединени американски щати ", споделил на съвещанието сенаторът демократ Крис Мърфи. Той призовал да се признае " изключителното естество на настоящия миг ".

Дори и някои републикански сенатори изразили безпокойствие от това, че единствено един човек може да вземе решение за започване на нуклеарна война. Някои конгресмени даже предложили президентът да бъде задължен да се обърне към Конгреса, с цел да получи утвърждение за предприемане на такова нахлуване.

" Политико " отбелязва, че системата, при която президентът има съвсем еднолична власт да предприеме нуклеарен удар, е била основана по време на студената война, с цел да разреши незабавна реакция при положение на руска офанзива, като се имало поради, че руските ракети щели да доближат Съединени американски щати за към 30 минути.

Оттогава обаче " нуклеарният пейзаж " е мощно изменен. Сега Съединени американски щати са изправени пред закани и от по-малки, по-нестабилни страни с нуклеарни оръжия, въпреки че те евентуално не могат да подхващат огромно нуклеарно нахлуване, което превантивно да унищожи целия наземно основан нуклеарен боеприпас на Съединени американски щати.

Възникват и въпроси по отношение на това дали Тръмп може да си намерения за първи нуклеарен удар против Северна Корея, изключително в светлината на обещанията му да отвърне на заканите на Ким Чен-ун " с огън и жупел " и с " тотално заличаване ", отбелязва " Политико ". / Българска телеграфна агенция

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (606)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР