Нито един организационен модел не може да бъде системно приложен

...
Нито един организационен модел не може да бъде системно приложен
Коментари Харесай

Държавата пази учениците от COVID: Няма как системно, но има задължителни мерки

Нито един учредителен модел не може да бъде редовно прибавен за всички учебни заведения в неговата целокупност . Това е водещо умозаключение в с насоки за работа на учебните заведения през образователната 2020 – 2021 година в изискванията на COVID-19.
Документът е дълъг 31 страници и в него се съдържат рекомендациите за ограничения, които да бъдат взети за предотвратяване на децата и младежите в учебно заведение. И въпреки страната да споделя, че не може да приложи един модел, приема, че водеща би трябвало да е тактиката на отдалеченост сред учениците от разнообразни паралелки и класове. Дори и тя обаче не била панацея – „ чакаме тя да се ползва където и доколкото е допустимо ”, написа в насоките. Само че използването ѝ не е наложително, съгласно същия документ.
 Д-р Кунчев: Смъртността от COVID-19 в България потегли нагоре, ще се прави разбор Д-р Кунчев: Смъртността от COVID-19 в България потегли нагоре, ще се прави разбор
Да, на второ място сме по смъртност на 1 милион души, само че зависи защо приказваме като доклад – дневен, седмичен или по-дълъг. Това...
Какво е наложително тогава? На първо място – спазването на общите здравни ограничения. Припомняме, че те са отдалеченост, стерилизация и дисциплинираност. С други думи,, най-малко не от министерството.
И още наложително – би трябвало да се носи маска или шлем , т.е. по желание едно от двете, на всички места в общите закрити елементи на учебното заведение. Това значи преддверие, фоайета, стълбища, коридори, санитарни възли, медицински кабинет, учителска стая, библиотека, бюфет и трапезария (освен при хранене). Учителите пък наложително са с маска или шлем, когато преподават в класната стая, само че поставят по избор маска или шлем в случай че преподават единствено в една паралелка. В класната стая учениците са с маска или шлем по избор. И възпитаници, и учители наложително са с маска или шлем в учебните рейсове.
Дезинфекцията в учебно заведение също е наложителна . Необходимо е всекидневно двукратно (преди началото и след привършване на смяната) влажно разчистване и стерилизация на всички сериозни точки – подове в учебни заведения, бюра, чинове, маси, дръжки на порти, прозорци, ключове за осветяване, бутони на асансьори, парапети, уреди, екрани, тоалетни чинии, умивалници, кранове и други, а при съществуване на доказан случай на COVID-19 хигиеничните и дезинфекционните мероприятия би трябвало да се усилят, като според от обектите варират от 4 пъти дневно до стерилизация на всеки час. Учебните стаи се проветряват по време на всяко междучасие, като се обръща особено внимание на кабинетите, учителската стая, физкултурния салон, лабораториите, работилниците, в които повърхностите, мишките, клавиатурите и инструментите се дезинфекцират във всяко междучасие. Във всички санитарни пространства и тоалетни в учебните заведения е належащо да се следи за изразходването и своевременното обезпечаване на течен сапун или дезинфектанти, еднократни салфетки за подсушаване на ръцете, тоалетна хартия, както и регулярно изхвърляне на боклука.
Как тъкмо да се прави стерилизация – има особено създаден логаритъм, можете да научите повече за него!
За да бъде подчертана ролята на персоналната отговорност, в учебно заведение ще има диалози от по 5-10 минути с децата – за какво е значимо да извършват даже ограничения, които са единствено целесъобразни.
 Вълчев: Новата образователна година стартира присъствено, а всяко учебно заведение ще направи лист от ограничения Вълчев: Новата образователна година стартира присъствено, а всяко учебно заведение ще направи лист от ограничения
Учебната година ще започва присъствено във всички учебни заведения. В непредвидима обстановка сме, може да се случи всички до първия образователен ден....
Ако има случай на COVID-19 или подозрение за подобен
В учебното заведение би трябвало да има планувано особено помещение, където да бъде изолиран възпитаник с грипоподобни признаци. Такива признаци са – температура, кашлица, хрема, зной, болки в гърлото, отмалялост, мускулни болки, гадене, повръщане, диария. Посочени са „ и други ”, като не е ясно какво значи това. Дори при един подобен признак – отмалялост да вземем за пример, съответният възпитаник би трябвало да бъде изолиран в специфичното помещение и да му се сложи маска „ съгласно възрастта ”. Уведомяват се неотложно родителите и те следва да се съветват с персоналния доктор на детето, първо по телефона – и „ по опция ” да употребяват персонален превоз. За да се върне в клас дете, за което е имало подозрение за COVID-19, категорично е нужна записка от доктор. А помещението за изолираност, където то е било, се дезинфекцира откакто детето го напусне.
Ако с PCR тест бъде доказан случай на COVID-19, съответната РЗИ се уведомява и тя прави лист с контактни лица, от което зависи дали под карантина ще бъдат сложени няколко деца, учители, паралелка, паралелки или даже цялото учебно заведение. " При карантиниране на контактно дете членовете на семейството му се самонаблюдават за признаци на COVID-19 в границите на 14-те дни на на детето и още 14 дни след тази карантина . При поява на признаци уведомяват РЗИ и персоналните лекари, без значение дали детето е показало или не признаци ", написа в напътствията.
Освен това – да има " медицински филтър ", което значи да не се позволяват в учебно заведение " лица във забележими нездравословно положение ".
Кога се минава към отдалечено (електронно) образование – при прекосяване на особено избрана от здравното министерство граница на болни от COVID-19.
 Препоръките на СЗО за учебно заведение и следващо увещание: Няма смисъл да носите маска под носа Препоръките на СЗО за учебно заведение и следващо увещание: Няма смисъл да носите маска под носа
Представителят на СЗО доцент Михаил Околийски предизвести, че изолирането у дома на децата поради ковид е рисково от психилогична гле...
Още: " "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР