Ниските температури и дългите нощи се отразяват по особен начин

...
Ниските температури и дългите нощи се отразяват по особен начин
Коментари Харесай

В студеното време: коя температура е твърде ниска за котките

Ниските температури и дългите нощи се отразяват по необикновен метод на тялото и държанието на котките. Дори животни, които рядко подават носа си на открито, минават към „ зимен режим “. Ще ви разкажем по какъв начин котките реагират на зимата и ще дадем рекомендации, които да оказват помощ на вашия домакински любим да остане здрав през студените месеци.

Поведение на котките през зимата

С намаляването на дневната светлина интензивността на котките понижава. Те акумулират мощ и сила за загряване на тялото. Те се движат по-малко и спят повече, стават спокойни и с цел да понижат загубата на топлота, се свиват на топка и се покриват с топлата опашка.

Хранене на котките през зимата

Подкожната лой оказва помощ на котките да се борят със студа, тъй че през зимните месеци апетитът им се усъвършенства - домашните любимци ядат повече и наддават доста на тегло. Основната задача на грижовния притежател е да не следва образеца на животното, да поддържа баланс в диетата на домашния любим и да не го прехранва. Затлъстяването води до не по-малко проблеми от недохранването. През зимата положителната четина е изключително значима за котките, тъй че е целесъобразно да се вкарат спомагателни мастни киселини в диетата, да вземем за пример рибено масло, витамини Е и В комплекс.

Допустима минимална температура за котките през зимата

Всяко животно има лична позволена температурна граница и зависи от породата, положението на козината, подкожната лой и здравето. Има породи, котки които понасят -30 °C, а има и такива, за които -5 °C (например безкосмести и гладкокосмести) е смъртоносна температура. Фактори като влага и мощен вятър също играят значима роля - те ускоряват резултата на студа върху тялото на животното.

Комфортната домашна температура за котки е +20-25 °C.

Как да предпазим котката от изстиване?

 Измръзнала котка

На котка е студено, в случай че трепери или има студени лапи, които се пробва да притисне допустимо най-плътно към себе си.

Не позволявайте на вашия домакински любим да лежи на студени места и течения и минимизирайте престоя му на открито, а при минусови температури е по-добре да не го оставяте да напуща къщата.

Не единствено одеялата и радиаторите ще оказват помощ на вашата котка да остане топла, само че и отопляемите постелки. Те се оферират в няколко типа:

- електрически;

- килими, които се нагряват единствено когато животното лежи върху тях и реализира контакт със личното си тегло;

- килими, които първо би трябвало да се нагреят в микровълнова фурна; според от модела, те дават топлота на котката за 10-72 часа.

Заболявания на котките в резултат на студа

Студът, влагата и теченията понижават имунитета на котките, тъй че вашият домакински любим може елементарно да хване простуда или цистит. Ако котката прекарва доста време на открито срещу волята си, следствията могат да бъдат доста по-сериозни: хипотермия или измръзване.

Мултивитамините за котки ще оказват помощ за подсилване на имунитета и здравето, животните, които се хранят с естествена храна, се нуждаят изключително от тях. Котката също ще каже „ благодаря “ за зелена свежа трева, свежи кълнове от пшеница и овес. През зимата „ зеленините “ могат да бъдат закупени в магазин за домашни любимци или да се отглеждат в саксия. Освен, че билката попълня дефицита на витамини, тя оказва помощ и за унищожаване на космените топки от храносмилателния тракт.

Хипотермия при котките

Податливи са котки, които прекарват доста време на открито без заслон или придвижване. Когато настъпи хипотермия, телесната температура става по-ниска от нужната за поддържане на естественото действие на тялото.

Симптоми: студени тръпки, уязвимост, незаинтересованост, телесна температура под 36 °C (нормална температура на котката 38-39 °C). При тежка хипотермия мускулите замръзват, сърдечният темп и дишането се забавят и котката стопира да реагира на тласъци. В напреднали случаи хипотермията води до колапс и кома.

Първа помощ на мръзнеща в студа котка. Животното би трябвало незабавно да се затопли. При лека хипотермия покрийте с одеяла; при тежка хипотермия увийте главата си поставете върху тялото си грейка или бутилка топла вода.

Измръзване при котките

Най-чувствителни към ниски температури са възглавничките на лапите, опашката и върховете на ушите. Повърхностното измръзване визира кожата и подкожните тъкани. Кожата на измръзналите места става бледа заради неприятно кръвообращение. При незадълбочено измръзване можете да употребявате специфичен еликсир от ветеринарната аптека, не забравяйте да отбраните засегнатата област от олизване, да вземем за пример със защитна яка.

 Как да помогнем на котките през зимата

Когато кръвообращението се възвърне, зоните се зачервяват и подуват, а кожата се лющи. Тежкото измръзване предизвиква мехури с бистра или млечна течност. Мехури, съдържащи бистра течност, би трябвало да се отворят и да се приложи антипростагландин, като сок от алое вера. При мощно измръзване би трябвало да потърсите квалифицирана помощ от ветеринарен доктор.

Дълбокото измръзване на котките в ниските температури води до некроза (смърт) на тъканите: кожата, подкожните тъкани, мускулите умират, а в изключително тежки случаи са наранени сухожилията и костите. При надълбоко измръзване се образуват мехури с кръв, които в границите на две седмици се трансформират в черни струпеи. Ако измръзналото място резервира сензитивност и естествен цвят на кожата, а при напън върху кожата остава трапчинка - не е толкоз неприятно. Ако кожата се усеща дървесна на досег, има мехури - това е симптом на тъканна некроза.

Първа помощ. Измръзналите места никога не би трябвало да се търкат, изключително със сняг, с цел да не се повреди в допълнение кожата и да се провокира зараза. Засегнатото място би трябвало бързо да се затопли, като това може да се направи с парцал, пропит с топла (не гореща! ) вода, като кожата се разтрива и масажира леко, като процедурата се прави до зачервяване на кожата. След това подсушете мястото и нанесете хлабава превръзка.

Мехури с кръв на измръзнала котка не би трябвало да се пипат! В този случай на животното се предписват нестероидни противовъзпалителни средства, медикаменти за възстановяване на кръвообращението и антибиотици за попречване на инфекции. Мъртвата тъкан се отстранява хирургично.

Полезни препоръки при развъждане на котки през зимата

- Укрепете храненето на котката през зимата и увеличете наличието на протеини в него;

- Покрийте камини, нагреватели, радиатори с екрани, с цел да предпазите котката от подпалване, електрически кабели и изгаряния;

- Водата и храната не би трябвало да замръзват, давайте единствено пресни. През зимата не е целесъобразно да употребявате железни купи;

- Ако дворна котка, тя би трябвало да има насаме място, предпазено от вятър и мраз. Подслонът (къщата) би трябвало да е с подобен размер, че котката да може да се разтегне в целия си растеж, само че не прекомерно огромна, в противоположен случай няма да задържа топлота. Подът би трябвало да бъде издигнат и затрупан с одеяла или плява. Покрийте покрива и вратата с водоустойчива пластмаса. С подобаващите зимни грижи за котките, вашата писана няма да студува през зимата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР