Ниските нива на Дунав затрудняват корабоплаването в българския участък на

...
Ниските нива на Дунав затрудняват корабоплаването в българския участък на
Коментари Харесай

Затруднено е корабоплаването заради ниски нива на Дунав при Белене

Ниските равнища на Дунав затрудняват корабоплаването в българския сектор на реката.

Най-критична е обстановката в региона на Белене и край Свищов. От Изпълнителна организация " Морска администрация " оповестиха, че е въведен режим на прекосяване на сериозните сектори, който указва на корабоводителите от кое място е безвредно да ги преодолеят.

В региона на Белене има 22 самоходни кораба с общо над 70 баржи и шлепове. Те изчакват повдигане на равнището на реката, като някои от тях към този момент са почнали да разпределят товара си на повече съдове, с цел да могат да минат през плитчините.

Ниските равнища на Дунав в българския сектор са от началото на септември и не са извънредно събитие за сезона. Те нормално не престават към 30 дни. Затова и корабособствениците са предизвестени да не пренатоварват съдовете, прибавиха от ИА " Морска администрация ".

Въпреки това в региона на Свищов през последната седмица е имало заседнали кораби за по няколко часа, само че те са били претрупани и са траяли по пътя си. Към момента до Попина има два заседнали кораба, а един е до Загражден, където през днешния ден равнището е 132 см под условната кота 0. Причините за това към момента не са открити, като не е изключено да се дължи на човешка неточност.

И трите съда не са български. Те не са с пробойни и не бедстват, не затрудняват и корабоплаването, защото са отвън плавателния път.

Репортер: Андрей Кючуков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР