Ниските лихвени проценти, заедно с рязкото повишение на цените на

...
Ниските лихвени проценти, заедно с рязкото повишение на цените на
Коментари Харесай

Жилищното кредитиране се ускорява рязко

Ниските лихвени проценти, дружно с внезапното покачване на цените на строителните материали от началото на 2021 година не престават да покачват ценовите упования и да поддържат търсенето на жилища. Това е записано в месечния бюлетин на българската стопанска система, направен от финансовото министерство за октомври.

Кредитът за частния бранш продължи да се форсира и в края на август растежът му доближи 7.5% на годишна база по отношение на 7.3% месец порано. Кредитите за семейства се усилиха с 11.5% (при 10.8% в края на юли) и бяха главният фактор за по-бързия напредък на частния заем.

Жилищните заеми набъбнаха с 15.8%, постигайки по този метод най-високия си ритъм от средата на 2009 година насам. Потребителските заеми също форсираха темпа си от 9.3% през юли до 9.8%. Кредитите за нефинансови предприятия, от своя страна, се забавиха през август до 4.2%, при 4.6% в края на предходния месец. Това се дължеше на по-ниските растежи на средносрочните и дълготрайните заеми в този сегмент.

Среднопретегленият лихвен % по жилищни заеми продължи да се намалява през август и доближи нова най-ниска стойност от 2.72%. Цената на заемите за нефинансови предприятия също се намали до 2.36%, или малко над минималната си до този миг стойност. Среднопретеглената възвръщаемост по срочни депозити се усили с 1 б.т., с помощта на лекото нарастване на междинния лихвен % по депозитите на семействата.

Очакванията на кредитните консултанти за рекордна година в заемите за жилища се оправдават. Сегашните лихви са мотор на пазара на недвижими парцели. Около 80% от покупките са с такава цел, а към 20% от покупко-продажбите са за инвестиция.

Октомври и ноември банките пускат най-хубавите промоции. В края на годината постоянно има най-силно търсене на заеми, както и че пазарът се трансформира поради високата ликвидност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР