Ниската задлъжнялост и балансираният бюджет са най-добрият буфер срещу кризата,

...
Ниската задлъжнялост и балансираният бюджет са най-добрият буфер срещу кризата,
Коментари Харесай

Ето кой е най-добрият буфер срещу кризата

Ниската задлъжнялост и уравновесеният бюджет са най-хубавият буфер против рецесията, съобщи от парламентарната естрада финансовият министър Владислав Горанов, който показа главните параметри на фискалната рамка за следващата година.

Ето цялото изявление на министър Горанов:

Парламентът одобри на първо четене държавния бюджет за 2020 година

"Благодаря за опцията да показва пред Вас законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2020 година. Това е шестият бюджет, който представям в Народното събрание. Той поредно ползва визията ни за ръководството на страната, написана в управническата ни стратегия и следва всички цели, които бяха заложени при съставянето на актуалното държавно управление през 2017 година.

Принципът „ Колкото изкарваш, толкоз да похарчиш “, определян като закостенял, само че здравомислещ при провеждането на фискалната политика, е подложен като цел за бюджетното салдо през идната година. Предлагам той ще бъде непокътнат и след 2020 година.

Последователно през последните няколко години ограничавахме размера на превишението на разноските над приходите, с цел да можем за 2020 година да представим един бюджет, в който тези два индикатора са изравнени.

Балансиран бюджет не значи единствено тъждество на приходите и разноските. Последователността и предвидимостта му са позитивни качества, тъй като това, от което най-вече страдаме, когато се опитваме да организираме избрани обществени политики, е неналичието на последователност и поредност, а огромните промени и огромните промени в обществената среда изискват последователност както сред обособените години, по този начин и сред обособените държавни управления. Според нас това е практиката за постигането на дълготрайни цели. Последователни сме в дейностите си и държим салдото на рационалните цели и стремежи с опциите за тяхното угаждане.

Ключови цели не престават да бъдат запазването на фискалната резистентност и провеждането на транспарантна и предвидима фискална политика, която да способства за възстановяване на бизнес средата, поощряване на вложенията и стимулиране развиването на трудовия пазар, за реализиране на напредък и претовареност, придържайки се към разпоредбите, признати като общи полезности в границите на Европейски Съюз. Изразени като % от Брутният вътрешен продукт, приходите и разноските за идната година ще бъдат към 37 % - 46 826,5 млн. лева

Следваме политиката за опазване на ниските данъчни ставки на корпоративните налози и тези на налозите върху приходите на физическите лица, което, съгласно нас, способства за повишение на икономическия напредък и има позитивно въздействие върху търсенето и предлагането на труд.

Още с съдружното съглашение от 2017 година поехме ангажимент партиите, които поддържат държавното управление, да не слагат тематиката за смяната на данъчната система. Такъв спор е вероятен, само че предлагам той да се състои при започване на новия управнически мандат, а Конституцията допуска това да е през 2021 година.

Бюджетът за идната година балансира с разходната политика реализирането на задачите за развиване на секторните и обособените хоризонтални политики, най-много в изведените като предпочитани при започване на мандата - обучение, опазване на здравето, защита, политика по приходите, като за тяхното развиване са взети поради както макроикономическите аспекти, по този начин и фискалните благоприятни условия за обезпечаване на финансиране на предпочитаните браншове и за осъществяване на хоризонтални ограничения, засягащи бюджетната сфера.

Номиналният растеж на разноските по функционален симптом по главните цели за идната година, чуха се към този момент доста изявления и от отчетите на комисиите, и от сътрудниците, които разясниха преди мен, само че въпреки всичко ще си разреша напълно небрежно да ги изкоментирам:

610 млн. лева повече за обучение - Навлизането на млади и високообразовани хора в просветителната система неизбежно ще се отрази позитивно върху качеството на добитите познания и умения на учениците. Ако преди 30-40 години в междинните учебни заведения попадаха първите 30 % от най-хубавите студенти, за жалост, през прехода тази наклонност се обърна на назад. Надяваме се с тази поредна политика да се върнем към атрактивността на учителската специалност, която е причина, въпреки и незадоволително изискване, за едно по-качествено обучение в началните просветителни степени;

Половин милиард лв. близо има повече за здравеопазване;

590 млн. лева повече за пенсии в сходство с възприетия пенсионен модел;

196 млн. лева повече за обществени помощи и компенсации и 116,4 растеж на средствата за стратегии, действия и служби по обществено осигуряване;

Коментирахме и защитата, и уговорката, който, въпреки и да не беше залегнал в предизборните стратегии на нито една политическа партия, се възприе при започване на мандата като ангажимент към България, членувайки в НАТО. Там растежът е малко над 200 млн. лева по отношение на тази година, с което разноските за защита възлизат на 1,61 % от Брутният вътрешен продукт, прецизно следвайки проекта, с който сме се заели за поетапно реализиране на задачите на Алианса.

Безработицата чакаме да продължи да понижава, като доближи до едни от най-ниските си равнища от 4,1 % през 2020 година и по-късно да продължи наклонността на понижение до 4 % в края на мандата.

Поехме ангажимент и го коментирахме в предизборната акция напролет на 2017 година, че, съгласно нашите оценки и разбори, междинната работна заплата до края на 4-годишния мандат може да стигне 1 500 лева и плановете, които виждаме, дават съображение да считаме, че това е на път да се реализира.

Направихме разбор, че Брутният вътрешен продукт може да доближи 110 милиарда лева в края на мандата. Тази цел е изпълнена още през актуалната година, а за идната чакаме още по-високи. Обещахме, като мярка, която да подтикне действителния бранш, да зарежем "модата " за ниски хонорари като способ за правене на бизнес, поетапно да усилваме минималната работна заплата и следваме този график. Следващата година ще бъде 610 лева, а през 2021 година предлагаме тя да доближи 650 лв.. Добре би било, в случай че обществените сътрудници изработят механизъм, по който ролята на държавното управление в определянето на минималната работна заплата да намалее, само че това е спор, който продължава и ние с интерес го следим.

Доходите на заетите в бюджетната сфера предлагаме да продължат да нарастват, като за идната година в параметрите на обособените министерства и първостепенни разпоредители с бюджет са обезпечени спомагателни разноски за личен състав, които дават опция, според от оценката на осъществяване, средствата за хонорари да нарастват с 10 %, като нарастването на самостоятелните хонорари може да бъде и диференцирано. Разбира се, в акта, с който държавното управление дефинира работните заплати в държавната администрация, е очакван един най-малък размер, който да подсигурява запазването на покупателната дарба, без значение от равнището на осъществяване на съответния чиновник.

До края на мандата ще реализираме заложената стратегия за удвояване на средствата за хонорари на педагогическия личен състав. От пролетта на 2017 година от 1,250 млн. лева, чакаме през 2021 година единствено този индикатор да доближи 2,760 млн. лева

Всичко това не би било допустимо, в случай че не се запазваше удобната наклонността от последните години за резистентен стопански напредък. Очакваният напредък за идната година, по оценки на Министерството на финансите, е за към 3,3 %, като разнообразни анализатори дават към или малко по-ниска от тази оценка. За 2019 г чакаме растежът да бъде към 3,4 %. Последните оценки на Европейска комисия са, че е допустимо той да доближи 3,6 %, движен от вътрешното ползване както по линия на потреблението, по този начин и по линия на вложенията. През 2017 година поехме ангажимент за поетапно понижаване на задлъжнялостта, като с нарастването на номиналния размер на Брутният вътрешен продукт и всички ограничения и интервенции по дълга, чакаме в края на 2022 година съотношението сред дълга и брутния вътрешен артикул да доближи към 17 %.

Чуха се отзиви, че прекомерно оптимистично виждаме развиването на стопанската система и няма заложени буфери при възможни рецесии. Бързам да отговоря на тези опасения, които считам за прекомерно песимистични, тъй като точно уравновесеният бюджет е комфортният инструмент за гладко прекосяване през възможни неволи, даващ рационален буфер и опция за спомагателна фискална агресия и смяна на салдото, в случай че толкоз неподходящи изискванията се появат, че приходите фрапантно се разминат с предварителните планове, тъй че и при най-негативния сюжети да можем да отбележим рационално бюджетно салдо, което да е съобразено с критериите на Пакта за непоклатимост и напредък. Ниската задлъжнялост е още един от факторите, които и Европейска комисия, и другите интернационалните финансови институции регистрират като буфер във връзка с нашата отворена стопанска система с трети най-нисък дълг в Европейски Съюз.

Така в резюме бих показал главните параметри и политики в Бюджет 2020, като и през днешния ден, и идващите дни следва да дебатираме в елементи в обособените секторни политики.

Бързам да направя уточнението, че упованията самата фискална рамка да прави структурни промени са прекомерно амбициозни, защото съм сигурен, че ще чуя и сходни рецензии. От всеки един сътрудник министър обаче зависи тази самобитна годишна стратегия да бъде по този начин добре изпълнена от техните администрации, според предоставените им компетенции и пълномощия, че българските жители да виждат смислена реализация на всеки един изхарчен лев, събран от техните налози.

И когато в тази зала приказваме за промени в страната, дано да имаме поради, че те стават през законодателни решения, препоръчани дали от обособени народни представители, дали от министерствата и институциите, а държавният финансов проект, държавният бюджет, е единствено коректив за визиите на държавното управление по кои цели има потребност от поредно и умно финансиране.

Ще проследявам с внимание дебата и ще си разреша още веднъж да се включа като резюме, изключително с цел да разсея, в случаи, че има спекулации ".

Горанов изясни какво ще се случи при най-лошия сюжет за стопанската система ни
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР