Ниската избирателна активност на предстоящите парламентарни избори крие сериозни рискове

...
Ниската избирателна активност на предстоящите парламентарни избори крие сериозни рискове
Коментари Харесай

Първан Симеонов предупреди за големи изненади на изборите

Ниската изборна интензивност на идните парламентарни избори крие съществени опасности от изненади в изборните резултати.

Това съобщи Първан Симеонов, социолог от " Галъп интернешънъл болкан ", в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия. Според последното изследване единствено 28,4 % декларират сигурно, че ще гласоподават на 20 октомври.

Всеки четвърти гласоподавател би подкрепил ГЕРБ, само че борбата за второ, трето и четвърто място остава доста яростна, като 2,5 % от евентуалните гласоподаватели биха избрали опцията " Не поддържам никого ", сподели още Симеонов.

Това обаче е единствено " моментна фотография " на политическите настройки към август. Един от забавните моменти е разколебаването на електората на Движение за права и свободи, прибавя той.

Според него партиите " Величие " и " Меч " остават основни играчи в изборния развой.

" Величие " отбелязва лек спад в поддръжката, само че остава в играта за прескачане на 4-процентната преграда. " Меч ", която получи към 3%, в този момент записва поддръжка сред 3 и 4%, което я прави евентуален претендент за влизане в Народното събрание.

Симеонов акцентира, че доста от електоралните настройки ще зависят от метода, по който партиите ще се явят на изборите.

Друг значителен миг е бъдещето на новото огромно ляво обединяване. Симеонов отбелязва, че към момента е рано да се каже дали Българска социалистическа партия плюс, както е наречено това обединяване, ще има доста въздействие на идните избори. Не е изключено отрицателният резултат от вътрешните спорове в партията да се окаже по-силен и да попречи на обединяването да притегли необятна поддръжка.

При предстоящата ниска изборна интензивност, изненадите няма да бъдат изключение, а ще са доста, безапелационен е той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР