Ниска латентност, ниски загуби и мащабируема пропускателна способност Емил Василев

...
Ниска латентност, ниски загуби и мащабируема пропускателна способност Емил Василев
Коментари Харесай

Нов интернет стандарт, наречен L4S ще има за цел да намали латентността и да увеличи скоростта

Ниска инертност, ниски загуби и мащабируема пропускателна дарба

Емил Василев преди 6 минути 10 Сподели

Най-четени

ХардуерДаниел Десподов - 15:47 | 12.12.2023

Блогър сподели китайско компютърно зареждане с блок от стоманени стърготини за увеличение на тежестта

IT НовиниДаниел Маринов - 11:03 | 12.12.2023

Ето по какъв начин Военноморски сили на Съединени американски щати възнамеряват да изведат от употреба нуклеарния самолетоносач USS Enterprise

IT НовиниДаниел Десподов - 15:05 | 12.12.2023

Нов революционен CRISPR метод с огромна акуратност може да влияе на съвсем всички човешки гени

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Разработва се нов интернет стандарт за фрапантно понижаване на мрежовата инертност, което ще даде подтик на приложения като игрите и видеопотока. Въпреки, че стандартът може да обезпечи измерима разлика, доста консуматори може даже да не схванат, че тя е налице.

За множеството хора с прилична скорост на интернет връзката латентността нормално не е толкоз огромен проблем – до момента в който не стане. Опитите да стриймвате обичания си филм или да играете Fortnite могат да се окажат безсмислени, в случай че има огромна инертност (или забавяне), която пречи на прекарването. Нов мрежов стандарт, наименуван Low Latency, Low Loss, Scalable Throughput (L4S), който има за цел да направи скоростта на интернет малко по-бърза и надеждна.

L4S има за цел да понижи времето, което мрежовите пакети прекарват в очакване на опашка в мрежата. Без да навлизаме в механически детайлности, закъснението в мрежата може да бъде породено от голям брой фактори, в това число разнообразни настройки за качество на услугата от другите снабдители на интернет, действителните скорости на мрежата на сървърите, към които се свързвате и разрастващите се взаимовръзки сред маршрутизаторите и комутаторите на самия интернет.

Повечето връзки, употребяващи протокола за надзор на предаването (TCP) автоматизирано контролират количеството на изпращания трафик, в случай че връзката надолу по веригата е прекомерно претрупана. Въпреки това времето сред засичането на това тясно място и регулирането може да отнеме скъпи милисекунди – или даже действителни секунди.

Стандартът L4S се стреми да реши този проблем, като вкарва специфична конфигурация в самия пакет, която дефинира дали съответният пакет е минал през претоварване. Това разрешава на идващото мрежово устройство, което е конфигурирано за L4S неотложно да поправя трафика вместо да чака. Обикновено има буфер, в който се съхраняват пакетите, които чакат да бъдат изпратени, в случай че има претоварване. Ако този пакет с конфигурация L4S би трябвало да отиде в буфера, той се маркира като претрупан.

Може би се чудите за какво намаляването на латентността с милисекунди е от огромно значение. Според Грег Уайт – технолог в региона на научноизследователската и развойната активност, който е оказал помощ за създаването на L4S, това закъснение на буферирането нормално е било стотици милисекунди, а в някои случаи даже хиляди милисекунди. Някои от по-ранните ремонти на раздуването на буфера доведоха до понижаване на това закъснение до десетки милисекунди, само че L4S го свежда до едноцифрено число милисекунди.

Намаляването на латентността до едноцифрено число милисекунди внезапно прави приложения като игрите в облак доста по-жизнеспособни. Други приложения, които изискват ниска инертност, с цел да бъдат ефикасни, могат да извлекат големи изгоди от този нов стандарт. Все отново, L4S не може да победи физиката. Достъпът до сървър в целия свят към момента ще прибавя инертност заради голямото разстояние и действителността на маршрутизиране на електрически сигнали през стотици мрежови устройства.

И въпреки, че стандартът L4S към момента може да докара до гражданска война в скоростта на мрежите, той към момента не е необятно признат. В него по някакъв метод вземат участие огромни компании за мрежови услуги и снабдители на интернет, като Comcast, Nokia и Vodafone. Comcast организира първите тествания на L4S с Apple, Nvidia и Valve. Клиентите с Xfinity 10G Gateway XB7/XB8, Arris S33 и Netgear CM1000v2 gateway в действителност към този момент могат да употребяват L4S, а съдействието с Nvidia значи, че клиентите на GeForce Now ще се възползват от понижената инертност.

Apple добави бета поддръжка на L4S в iOS 16 и macOS Sonoma през тази година. Разработчиците могат да употребяват L4S безпроблемно, без да трансформират съществуващия код. Apple ще стартира да популяризира поддръжката на L4S на инцидентен принцип за хората с iOS 17 и macOS Sonoma.

Иронията е, че множеството консуматори няма да знаят, че интернет скоростите им са по-надеждни. Въпреки това, въпреки че включването на L4S в домашното и комерсиалното мрежово съоръжение ще отнеме известно време, чистият позитивен резултат несъмнено ще си заслужава за приложенията, които се възползват от скоростите с ниска инертност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР