Нищо не налага в момента провеждането на КСНС за Северна

...
Нищо не налага в момента провеждането на КСНС за Северна
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Кабинетът няма да падне - крепи го финансовият ресурс, но последствията за държавата ще са тежки

Нищо не постанова сега провеждането на КСНС за Северна Македония, тъй като министър-председателят и изпълнителната власт нищо не започнаха по тази тематика в границите на четири - пет месеца. Според Закона за ръководство и действие на системата за отбрана на националната сигурност министър председателят можеше да свика Съвета за сигурност към Министерски съвет и да реализира консенсус. Изпълнителната власт и министър-председателят би трябвало да понесат отговорността и да бъдат същински водачи ". Това съобщи в изявление за Цветан Цветанов, водач на Политическа партия „ Републиканци за България “ и ръководител на Евро-атлантическия център за сигурност.

Той разяснява подхванатите ограничения от държавното управление като проинфлационни. Цветанов прикани за бърза проверка на „ Турски поток “ и означи още веднъж, че държавното управление не прави нищо по Инициативата „ Три морета “, която може да донесе същинската диверсификация.

Цветан Цветанов не предвижда рухване на държавното управление, макар разликите им по външнополитически и вътрешнополитически тематики. Според него ще ги крепи финансовият запас, който ще разпределят, само че това ще бъде с доста тежки последици за страната като цяло.

" Преди дни се очакваше огромен митинг на хората от бизнеса, на синдикалните организации, на работодателски организации, служащи и чиновници, не се получи, тъй като един ден преди митинга имаше среща на министър-председателя с хората от бизнеса. Те споделиха, че всички техни претенции са задоволени, което значи, че влизаме в спиралата и политиката на премиера Борисов през последните две - три години – „ всеки, който желае ще получи единствено и единствено, с цел да останем на власт”. Но следствията за страната ще бъдат пагубни, тъй като това, което споделих и първоначално за цялостната смяна на структурата на приходната част на бюджета от акцизи, от Данък добавена стойност или мита, това значи, че в действителност ние ще имаме доста тежки последици за структурирането за бюджета за 2023 и 2024 година. В момента имаме една свръхпечалба от АЕЦ, чака се следващата година тя да бъде от пет милиарда, тези пари ще крепят обединението, тъй като това са пари, с които ще се задоволяват всички вероятни искания, които ще излизат през идните месеци. При всеки един признат бюджет има тригодишна прогноза и в нея държавното управление залага от 7 до 9 милиарда годишно, което също ще води до увеличение на разходната част, за сметка на приходната. С предстоящите пари от Плана за възобновяване и резистентност също ще има много благоприятни условия за облекчаване на потребностите на някои от бизнесите. Разпределянето на финансовия запас по този метод, ще бъде с доста тежки последици за страната, през идващите години ", разяснява Цветан Цветанов.

" Мерките ще останат в историята не като антикризисни, а като проинфлационни. Ролята на страната, в която цените порастват, е да подкрепи единствено тези хора, които имат най-голяма потребност от държавна поддръжка. Това са бедните хора. Държавните стратегии би трябвало да са ориентирани към тази група жители, а не към субсидирането на артикули и ценови нива за всички. Това постоянно води до проинфлационен развой, до увеличение на инфлацията и субсидиране на избрани хора с най-голямо ползване. Ефектът би трябвало да бъде за тези, които са най-уязвими ", споделя още водачът на Република България.

" Тук желая да дам като образец това, което се прави в Германия. Там не се субсидира цената на бензина, а се дава опция на жителите да си закупят месечни карти за градския превоз против 9 евро. По този метод обезпечават на хората една опция да се придвижват и да изоставят колите си, в случай че това е много скъпо за тях. А това, което прави българското държавно управление е поддръжка за всички. Добре, най-ниският октанов бензин е с отстъпка от 25 стотинки, има обаче небогати хора, които нямат опция да карат коли и да отидат на бензиностанцията и да се възползват от тази политика на държавното управление. Възможността цената на парното да бъде по-ниска или непокътната за потребителите още веднъж не е най-хубавото, тъй като какво би се случило за пенсионери и обществено слаби хора, които са си спрели парното и по този начин или другояче стоят на студено през зимата и няма да могат да получат от тази добавка, която дава страната. Трябваше да има опция да се създадат действителни политики, само че не и това, което ни се предлага и за ставката на хляба. Убеден съм, че никой от потребителите няма да получи по-ниска цена за хляба, а това ще бъде една опция за търговците да си създадат едни маржове и да запазят цената каквато е през днешния ден. Но това няма да има опция да стигне до хората като политика ", безапелационен е Цветан Цветанов.

" Също по този начин намаляването на акциза, на ДДС-то напълно ще промени фискалната конструкция, а тя е основана на косвени налози, което значи, че приходната част ще бъде нарушена. Преките налози имат относително дребен дял в приходната част на страната, която се устоя главно от Данък добавена стойност, акцизи и мита. Представете си какъв ще бъде бюджетът, който ще би трябвало да се прави за 2023 година? А знаем, че в България, когато едно нещо се даде като опция като понижаване на Данък добавена стойност, данък или мита, това значи, че по-късно би могло да има още веднъж някакви митинги, с цел да се приказва по какъв начин биха могли да се вдигнат цените, в случай че се върнем към равнищата, които са били към сегашния миг. А бюджетът и координирането на бюджетните доходи за годината е на база конструкция, която от години дава своя резултат и знаем, че има опция да се вършат и съответните прогнози. Когато се приема един бюджет той постоянно е за тригодишна прогноза, с цел да се знае и за вложители и за хората по какъв начин ще се харчат парите на българския поданик ", добави някогашният вътрешен министър.

" Европа беше прикрепена към политиката на Путин, която беше с една единствена цел - в даден комфортен миг да употребява тази енергийна взаимозависимост от Русия, като да вземем за пример в сходни военни спорове, какъвто е този с Украйна. Това, което направи Путин е да построи „ Северен поток “ и „ Турски поток “, да направи фактически допустимо заобикалянето на Украйна. Путин предприе тези дейности, само че самият той не реши задоволително мощната консолидация, която ще има на Европейския съюз и съюзническите сили от НАТО. Държави, които в годините не са принадлежали към НАТО, към този момент декларират доста ясна позиция да се причислят към този политически и защитителен съюз, тъй като знаят, че това е единствената опция да пазят териториалната целокупност. Смятам, че преди няколко месеца никой не предполагаше, че война в 21 век на територията на Европа, може да се случи. Що се касае до политиката на предходното държавно управление и на настоящето тук би трябвало да отчетем, че имаше едно закъснение и липса на политически дейни решения за по-бързото привършване на интерконекторната връзка, която 12 години се построява през територията на страната от Комотини до Стара Загора. И това в действителност ни ограничаваше в годините обратно да получаваме непосредствено по тръбата азерски газ, който знаем, че е на много по-ниска цена. А азерският газ можеше да задоволява 1/3 от потреблението на газ за нашата стопанска система и семейства ", сподели още Цветанов.

" Аз бих посъветвал министър-председателя и държавното управление да прочетат доста деликатно Закона за ръководство и действие на системата за отбрана на националната сигурност. Защото в този закон доста ясно е написано какви са компетентностите на министър-председателя с опцията да ръководи Съвета по сигурност към Министерски съвет, който е съвещателен и координиращ орган. Имахме Консултативен съвет по национална сигурност при президента Радев януари по тематиката с Република Северна Македония. На него имаше едно препотвърждение и цялостен консенсус от всички парламентарно показани сили и институциите. Смятам, че министър - ръководителят трябваше в месеците от януари до началото на май да свика най-малко веднъж, а за какво не и два пъти, съвета по сигурност към Министерски съвет по тематиката с Република Северна Македония. Защото в този съвет, знаем че е оперативното управление на страната и минава през изпълнителната власт респективно Министерски съвет и министър-председателя. Членове на този съвет по сигурност са министърът на вътрешните работи, на защитата, на външните работи, финансите, основният секретар на Министерство на вътрешните работи, всички представители на службите за сигурност в България. Забележете има и двама представители на президента на Р България категорично избрани от него с декрет. И в случай че има нужда президентът може да взе участие персонално, е записано в закона, а пък министър-председателя може да предложения ръководителя на Народното събрание, ръководителите на непрекъснати комисии на Народно събрание, народни представители, други министри и ръководители на други институции. Ако имахме дейности фактически, които трябваше да бъдат подхванати след Консултативния съвет по национална сигурност при президента Радев, в случай че имахме един или два сходни съвета по сигурност към Министерски съвет считам, че тогава към този момент министър председателят можеше да излезе и да каже ето имаме някакъв политически консенсус, изпълнили сме всички тези подхванати ограничения, които към този момент се осъществят и дават своя резултат и за това можем да внесем предложение в българския парламент за рухване ветото за Северна Македония. Нищо не беше направено в тази посока и нищо не постанова сега провеждането на КСНС, тъй като министър-председателят и изпълнителната власт нищо не са подхванали по тази тематика в границите на четири - пет месеца. Изпълнителната власт и министър-председателят би трябвало да понесат отговорността и да бъдат същински водачи. Днес повече от всеки път страната се нуждае от водачи, които могат да взимат основни решения за бъдещето на страната за сигурността и просперитета на района, само че това минава през доста усилена работа и понасянето на съответните отговорности ", съобщи ръководителят на " Републиканци за България ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР