Нищо не може да ни успокоява, свързано с Covid-19 дори

...
Нищо не може да ни успокоява, свързано с Covid-19 дори
Коментари Харесай

Д-р Бацелова: Имаме списък с желаещи родители да ваксинират децата си и аз ще ваксинирам моите

" Нищо не може да ни успокоява, обвързвано с Covid-19 даже и след края на пандемията, който по този начин или другояче ще пристигна, само че не би трябвало да подценяваме този вирус даже и тогава ", сподели пред БНР епидемиологът доктор Христиана Бацелова.

" Ние категорчно трябва да засилим темповете на имунизация. Но за жал се оказва, че даже в моя кабинет, където вакснирам има доста малко искащи за първа доза. Преобладават хората за втора и трета доза, което значи, че нещата не са добре. Обхаватът на началните имунизирани е още веднъж невисок. Това няма да е задоволително за превъзмогване на възможна последваща вълна ", счита доктор Бацелова.

По думите и правилната мярка за увеличаване на имунизационния развой е била въвеждането на зеленния документ.

" За три часа ваксинирахме над 150 индивида ", уточни тя.

" С въвеждането на документ за антитела, който да важи за три месеца единствено за България, процесът на имунизиране спадна значително. Много се надявам хората да схванат, че само имунизацията те пази по-дълго време. Хората би трябвало да стартират да мислят в вероятност ", сподели още епидемиологът.

Д-р Бацелова разясни, че към момента се чака мнението на учените да кажат доколко имунизациите, които се употребяват сега, ни пазят от " Омикрон ".

" Не се чака напълно да нямат отбрана имунизираните. Учените считат, че ще има защита при имунизираните. А миксирането на другите видове ваксини дава добър резултат в предварителна защита на болестта. При всички случаи вакснираните даже при пробив на новия вид, биха боледували по-леко.

Моят зов е към хората, на които им следва бустер, да не отлагат и да го създадат ", съобщи доктор Бацелова.

По думите и имунизацията е най-сигурният метод да се предпазиш от гибел.

" Особено е важна бустерната доза за хора с голям брой хронични болести и над 65 години. Защото при тях имах два летални случая, когато ги заразиха неваксинирани и още не беше позволена бустерната доза. В Съединени американски щати следва искане за позволение за поставяне на бустер над 16 години.

В България имаме задоволително дози и всеки, при който са минали 6 месеца може да си сложи третата подсилваща доза.

А за децата сред 5 и 11 годишна възраст очакаваме с неспокойствие по кое време в България ще бъдат доставени педиатричните флакони, тъй като при тях дозирането е друго. Надявам се тези доставки да дойдат до Нова година.

В САЩ този развой протича доста добре, 4,8 млн. деца към този момент са получили една доза в тази възрастова група.

Знаем, че протича напълно безопасно ваксинацията при тях. Няма обявен досега нито един случай на миокардит или перикардит, обвързван с имунизацията на " Пфайзер ". А ние също имаме лист с искащи родители да имунизират децата си. Включително и аз ще имунизирам моите деца - те са на 8 години.

Препоръчително е децата с диабет, със затлъстяване, със сърдечно-съдови болести или други хронични заболявания  да са приоритетно имунизирани ", съобщи още доктор Бацелова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР