Нинова войната с Радев я е загубила, казва политологът На

...
Нинова войната с Радев я е загубила, казва политологът На
Коментари Харесай

Доц. Стойчев: Какъвто кредит на доверие Радев е дал на ПП, сега си прибира вересиите с лихвите

Нинова войната с Радев я е изгубила, споделя политологът
На прага на предизборната акция за парламентарните избори на 2 октомври политологът и учител в СУ „ Св. Климент Охридски “ доцент Стойчо Стойчев разяснява пред  актуалната политическа атмосфера в страната, основните тематики, които ще бъдат мотор на партиите в битката за гласовете на българските гласоподаватели, ролята на президента Румен Радев, острите личностни конфликти и играта на нерви измежду главните кандидати. Той направи и прогноза за развръзката на предварителния избор, отчитайки с какви позиции и какъв електорален капацитет влизат в конкуренцията главните играчи на политическата сцена.

Предизборната акция стартира, като е явно, че в лайтмотив се трансформира тематиката за газа и разделянето на партиите „ За “ и „ срещу “ „ Газпром “ и Русия. Какво смятате за държанието на главните политически играчи през последните дни по този мотив?

Очевидно катализират настроения, които съществуват. Не толкоз да убеждават, едвам експлоатират съществуващи позиции, които са разпознати като някакъв тип разделяне в българското общество. Партиите, които са се ориентирали към по-малката ниша на тези, които поддържат войната на Путин против Украйна, явно ще обявяват неизбежността на сключването на контракт с „ Газпром “. В тази обща маса влизат и служебните министри и то освен в съответния сектор. Като виждам и други се изричат във от ден на ден ангажираща страната ни позиция с бъдещи договаряния с „ Газпром “ за обновяване на доставките. Съответно пък от другата страна се потвърждават кой от кого е по-голям евроатлантик.

Виждате, че  дори митинги ще се провеждат. Това е една от основните тематики, апропо, под чийто знак ще мине акцията. Предполагам, че  спомагателна роля ще има и тематиката изобщо за войната в Украйна, присъединяване на България под една или друга форма, дали с директни доставки на въоръжение за украинската страна или ще продължим с сегашния затулен модел на подкрепяне посредством продажба на боеприпаси на други страни като Полша, Румъния, Чехия и оттова реекспорт за Украйна. Не знам доколко ще се влезе в тази дискусия, само че допускам, че и тя ще бъде експлоатирана, тъй че това ще бъдат главните разграничителни линии, защото всички други тематики останаха на назад във времето. Виждате, даже флагманът на правосъдната промяна – „ Демократична България “, сега се занимава с газа, не толкоз с обичаната им тематика от десетилетия несъмнено насам – промяната в правосъдната система и промяната на основния прокурор. Изчерпаха се тези опорки и към този момент се мина към директното опълчване по оста Русия и целия останал Западен свят.  

Същевременно Кирил Петков заведе дело за клюка за половин милион лв. против Бойко Борисов поради обвиняванията на ГЕРБ по отношение на доставките на газ. Какво смятате за този ход на някогашния министър председател? Ще повлияе ли това на идната акция?

Това са си частни връзки, цивилен искови каузи, които нас няма какво толкоз да ни засягат. Единственото бомбастично в цялата работа е сумата, която звучи стряскащо, само че в последна сметка – кой колкото желае, такива искания да предявява. Не имам вяра този частен спор сред двамата да има някакви по-дългосрочни политически импликации, с изключение на настоящата вендета. Все отново Борисов е по-скоро ощетеният от двамата, защото присъединяване на Кирил Петков в неговото задържане през март беше недвусмислено и ясно афиширано от самия Петков. Отделно, не знам доколко и кой преценя държанието на Борисов, само че Петков също не си икономисва избрания по негов адрес, които могат да се окачествят като оскърбителен, да вземем за пример, че „ Борисов е за пандиза “.

Ако би трябвало да се гледа в елементи, това по същия метод може да се третира като клюка. Кой, както е решил, по този начин да си изправя тези връзки. Аз нямам доверие, че те ще повлияят на последователите на единия или другия, които по този начин или другояче са в доста изострен конфликт сега. Вие виждате и в обществените медии, и в електронните издания какви полярни отзиви се чуват в последно време. Изцяло е заглъхнал трезвият и рационален метод към тези събития, което удостоверява чувството и настройката и на самите политически партии, че през октомври месец изборите ще бъдат решени най-вече от твърдите партийни ядра, като по-умерените гласоподаватели по-скоро ще бъдат отблъснати и огромна част от тях евентуално ще се въздържат от присъединяване във вота.

От самото начало служебният кабинет също дава ясни знаци за доста нередности и подозрения за злоупотреби, свързани с ръководството на кабинета „ Петков “. Служебното държавно управление направи и сериозна проверка и промяна на основни фрагменти на разнообразни равнища в страната? Как бихте коментирали?

Президентът си прибира вересиите, както се споделя. Защото огромният избирателен триумф на „ Продължаваме Промяната “ през ноември се дължеше главно на Румен Радев и на неговата поддръжка за тези хора. Впоследствие те скапаха много връзките си. И сега всичките проверки, които вършат служебните министри не са инцидентни. Тук към този момент даже никой не спори и не отхвърля, че това е непосредствено ръководство на Радев. Този въпрос е изчистен, въпреки че предходната година имаше въпреки всичко някакви хора, които обясняваха, че той нямало по какъв начин да носи директна отговорност. Напротив, президентът носи директна отговорност за дейностите на това държавно управление, в това число за тези проверки. И защото дискредитирането на предходното ръководство чрез тези проверки не се трансформира в положителна сила за гласоподаване за някакъв различен политически план, по-скоро това е чиста проба – какъвто заем на доверие Радев е дал на Политическа партия през ноември, в този момент си го прибира назад с лихвите евентуално. Прибира си дължимото от това, което им е дал, с цел да не останат неизплатени сметки. Аз по този начин ги виждам нещата.

Не считам, че държавното управление работи в унисон или подкрепя прикрито или не чак толкоз някаква друга политическа мощ. Също по този начин нямам доверие и в появилите се мантри и опорки, че президентът взаимодейства с ГЕРБ по този метод. Напротив, те в никакъв случай не са били в положителни връзки и нямам доверие в миналото да бъдат. Между тях пропастта е доста по-голяма, в сравнение с сред Президентството и „ Продължаваме Промяната “, които допреди шест месеца подкрепяха този президент, даже го издигаха за втори мандат. Ето за какво, тази разлика в позициите или пък това, че сега служебният кабинет се занимава с проверка на предходния кабинет и не прави проверка на Борисов, не значи наложително, че те (бел.ред. ГЕРБ и Румен Радев) са в някакъв сговор против „ Продължаваме Промяната “. Напротив, отрицателното отношение на президента към Политическа партия си го създадоха главно двама души. Това са Кирил Петков и Асен Василев и в случай че някой е афектиран на президента за неговите дейности сега, по-скоро би трябвало да се обърне към тях, а не да търси телето там, където не му е мястото.

Войната по оста Корнелия Нинова – Румен Радев от ден на ден се изостря, до каква степен ще докара всичко това? Повечето коментатори показват мнение, че Българска социалистическа партия е най-губеща от присъединяване си в предходното ръководство и ще претърпи най-големи вреди на идните избори. Вие какво смятате?

Българска социалистическа партия като цяло е доста губеща от 2016 година насам, откогато Радев се появи на политическата сцена и взе лека бавно, към този момент и изрично, водачеството от Корнелия Нинова във връзка с гласоподавателите и техните идентификации. Тя тази война я е изгубила. Дали поради нейни лични неточности, дали е било неизбежно до известна степен, това са различен тип разбори, само че тя видя че електорално е напълно в неговата сянка и реши да опитва нова тактика. Вместо да си мълчи във връзка с президента, влиза в дискусия с него, в по-остри позиции, само че в подобен конфликт Корнелия Нинова ще загуби, тъй като Румен Радев едно, че се употребява с доста по-висок рейтинг, второ стандартът на българския гласоподавател е подобен, че ще хареса постоянно един военачалник мъж повече, в сравнение с една жена политик. И трето, колкото и Радев да е зает със служебните кабинети, въпреки всичко от висотата на президентската институция той стои малко настрана от злободневието на съответното ръководство, до момента в който госпожа Нинова до оня ден беше министър и вицепремиер в кабинет, чийто рейтинг непрекъснато падаше досега, в който не беше свален с избор на съмнение, в това число и поради политиките, водени от самата Корнелия Нинова.

Така че, всички тези негативи не могат да бъдат обърнати в нейна изгода и тази борба с президента, в случай че не я е изгубила към този момент изрично, напълно скоро ще я загуби. Разбира се, най-големият неуспех би бил, в случай че Българска социалистическа партия не успее да влезе в Народното събрание и от тази вероятност все още може би ги избавя само това, че няма явен, безапелационен политически план, зад който президентът да застане недвусмислено. Ако имаше подобен, госпожа Нинова по-скоро трябваше да се тормози въобще за пребиваването на Българска социалистическа партия, което ще бъде исторически доста тежък удар върху партията под нейното водачество.

Вашата прогноза за идните предварителни избори на 2 октомври. Как би изглеждал съгласно Вас бъдещият парламент и ще може ли да излъчи устойчиво болшинство? Кои ще са новите играчи на политическата сцена?

Ами някак си нови не виждам да се образуват и да влязат. Ясно е, че с добре познати остарели лица се обрисува борбата. Най-новата партия, която е с искания да има депутати, е тази на Стефан Янев. Като виждам там обаче наклонността към възходяща поддръжка не е страховита. По-скоро диря изненадите в хората, които ще гласоподават за „ Продължаваме Промяната “, тъй като електоратът на тази партия се промени от ноември месец насам. Конфронтацията с президента изиграва извънредно решаваща роля тук. Какви ще бъдат тези хора, които в този момент ще гласоподават за Политическа партия, степента, в която те ще бъдат разнообразни от тези, които са дали своят вот за Политическа партия през ноември – това са доста значими въпроси, които ще покажат дали Политическа партия ще е втора, трета, може и четвърта политическа мощ да е. Тъй като, въпреки и да е управлявала шест месеца страната, това е партия без построени структури в страната, до неотдавна без регистрация, с много аморфна конструкция от хора, които са сменяли не една или две партии.

Като цяло няма твърда обществена база за тази партия, на която тя да легне. И тук също по този начин е доста забавно до какво ще докара решението за настрана явяване на „ Продължаваме Промяната “ от „ Демократична България “. Дали ще докара до срив на Демократична България или противоположното - те ще съумеят да си съберат последователите, което в допълнение ще утежни работата в електорално отношение на „ Продължаваме Промяната “. Всичко това наподобява много любопитно. На този декор за останалите партии, изключително тези, които са имали дълго наличие в политиката и Народното събрание, като ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия в известна степен, много тъкмо можем да предвиждаме какви ще бъдат гласовете. Въпросът е към този момент при една ниска или висока изборна интензивност, надлежно отливът или пък приливът на спомагателни гласоподаватели, в каква посока ще отиде. Каква ще бъде ролята също по този начин на „ ИТН “ в идващия парламент? Виждам там възможни топли връзки с президента. Ако президентът успее да стартира една, две, три платформи в идващия парламент, това ще го трансформира в ключа към идващото ръководство. Не че до момента той не е бил ключът и към предходното ръководство, само че по-скоро опитът му беше отрицателен.

Не знам в каква посока ще тръгне. Дали с две по-малки партии, да кажем с тази на Янев (бел.ред. партия „ Български напредък “) и „ ИТН “ ще се опита да образува някаква необятна коалиция или пък ще се опита да образува необятно болшинство, което да излъчи кабинет на малцинството. Това допускам ще се реши в околните седмици след самия избор, защото до тогава нещата ще бъдат към момента неразбираеми. И това кой с какъв брой депутати разполага, което е основно при образуването на болшинство за кабинет, ще се преглежда на по-късен стадий. При всички случаи считам, че ГЕРБ освен ще запазят резултата си от последните избори, само че може да доближат и резултата от априлските избори, където имаха над 830 хиляди гласа. Това е реалистична прогноза, защото сега виждаме, че Министерство на вътрешните работи има надалеч по-различна стратегия и цели в подготовката на тази предизборна акция за разлика от тези на Бойко Рашков. Това значи, че хора, които вероятно са се чувствали притиснати от силите на Министерство на вътрешните работи на предходните избори и не са отишли да гласоподават, в този момент евентуално ще отидат да го създадат.

Смятам, че в това отношение ще следим един електорален растеж, на който ГЕРБ и Движение за права и свободи могат да разчитат, защото те бяха цели на министър Рашков в предходните акции. И това повишаване на гласове вероятно ще се компенсира от понижаване на интензивността в чужбина. На ноемврийските избори по данни на Михаил Константинов от осем мандата, извоювани в чужбина, шест са отишли за Движение за права и свободи. Този митичен запас в чужбина, 2 милиона гласа, който сънуват и бленуват от Политическа партия и Демократична България, едно, че го няма, второ и да се появят някакви спомагателни гласове, нормално те отиват в Движение за права и свободи, а не при тях. Така че, пробните сюжети, които Кирил Петков и Асен Василев чертаят по медиите, на мен от ден на ден ми наподобяват на безусловно безпочвен пиар, в сравнение с трезви преценки въз основата на действителни проучвания и калкулации.

С какви позиции „ ИТН “ влиза в предизборната борба? Все отново точно Слави Трифонов „ разтури къщичката “, напускайки обединението и провокира този резултат на доминото, като се стигна и  до предварителни избори?

Аз съм уверен, че по-голямата част от нещата, които от Има Такъв Народ оповестиха обществено, са истина, тъй като като наблюдаващ на политическите процеси знам доста добре какви са връзките сред политиците, какво почти се приказва и прави в кухнята. Смятам, че с ръка на сърцето хората излязоха и си споделиха какво фактически става. Дали това е било вярно или не, не е моя работа да кажа, само че несъмнено би трябвало да ги поздравим за някакъв тип почтена позиция. Сега, какви са им били претекстовете, дали поради това, което се  твърди, че техните ресори не са получили нужното финансиране или нещо друго, не желая да встъпвам в такива спекулациите. Истината е, че те разкриха механизмите, по които работеше предното ръководство, а те не са лицеприятни и на някой несъмнено не му е станало прелестно, че са се обявили, само че пък това не значи, че не са били по този начин нещата, за които приказва Тошко Йорданов.

Моите възторженостти към тези хора, че имаха мъжеството да излязат и да кажат по какъв начин стоят нещата. Да излязат от комфортната позиция на партия в ръководещото болшинство и да отидат към избори, на които всички им предвещават нелека орис, вероятно даже да не могат да влязат в Народното събрание. Но това не ги уплаши. За Слави Трифонов няма какво да приказвам, тъй като той е фиктивен водач, стои в някакво студио и се изрича. Аз имам предвид парламентарните хора, които поеха тази отговорност. Смятам, че имаха почтена и откровена позиция. Какви са били аргументите да я изразят, не ме интересува в общи линии, няма и по какъв начин да го знам.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР