Нима защото не можем да достигнем съвършенството, трябва да изоставим

...
Нима защото не можем да достигнем съвършенството, трябва да изоставим
Коментари Харесай

„Меланхолия“ на Албрехт ДЮРЕР ♥ Съвършенството на несъвършения ни свят

„ Нима тъй като не можем да достигнем съвършенството, би трябвало да изоставим учението? Не сме съгласни с тая скотска мисъл. Около нас има и положително, и зло, а на рационалния човек прилича да избере най-хубавото “
~ Албрехт ДЮРЕР

(Dürer's self-portrait at 26)

1514 година

Благодарение на Дюрер (1471-1528), изкуството на гравюрата доближава до съвършени висоти, а Германия си извоюва славата на място, където тази техника доближава своя най-величествен подем. Вазари, учредител на науката „ история на изкуството “ по времето на италианския Ренесанс написа, че гравюрата „ Меланхолия “ на Албрехт Дюрер хвърля в учудване целия свят.

Съществува версия, че нейният план е обвързван с учението за 4-те темперамента. Отначало се считало, че хората с отегчителен характер са склонни към науката, размишленията и изкуствата. В епохата на Възраждането меланхоличният характер бил свързван с визията за гениалността. Съгласно друго мнение, думата „ потиснатост “ в този подтекст била разбирана като тежки думи и тъга.

Възможно е, двете крилати същества на младенческа и зрелост да символизират началото и края на човешкото съществувание, краткостта на живота.

„ Той се претъркулва по този начин бързо, като огнено кълбо на падаща комета, като помръкнала дъга. Всичко в живота стига своя лимит, а прилепът въплъщава тая непреходна истина. Пясъчният часовник и камбаната приказват за това, че краят на света е близо “, споделя огромният съветски изкуствовед Аркадий Иполитов.

Всички различими облици в гравюрата – мелница, куче, къща без порти и прозорци, гроб, стълба, нащърбен нож и портфейл, са знаци на Страшния съд и гибелта, предмети, указващи безполезността на светските ни старания.

Наситена с принадлежности и предмети на науката – многостен, вълшебен квадрат и сфера, гравюрата „ Меланхолия “ е знак на практическото познание, изкуствата и науките, стремяща се да проникне в тайните на мирозданието, само че спряна пред неразрешимите въпроси.

Самият Дюрер в трактата си „ Четири книги за пропорциите “ написа: „ Нима тъй като не можем да достигнем съвършенството, би трябвало да изоставим учението? Не сме съгласни с тая скотска мисъл. Около нас има и положително, и зло, а на рационалния човек прилича да избере най-хубавото “.

Източник:
*Dürer, Albrecht - Self-Portrait (Madrid), 1498, chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР