НИКУЛДЕН. Традицията повелява обредният рибник и хлябовете да се освещават

...
НИКУЛДЕН. Традицията повелява обредният рибник и хлябовете да се освещават
Коментари Харесай

Датата


НИКУЛДЕН. Традицията повелява обредният рибник и хлябовете да се освещават в черква или вкъщи, а парчета от тях да се раздават на съседите. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - има вяра се, че по този начин ще се опази и умножи плодородието и фамилното благоденствие.

ДЕН НА БАНКЕРА. Според легендата свети Никола, с изключение на настойник на риболовците и мореплавателите, е настойник и на банкерите. След 44-годишно спиране през 1992 година Асоциацията на комерсиалните банки и Българска народна банка възвръщат традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите. Днес е още Ден на моряците и риболовците, Ден на донора, Ден на търговеца.

ПРАЗНИК НА БУРГАС. Отбелязва се с решение на Общински съвет от 1992 година Честванията стартират със Света литургия в чест на свети Николай Чудотворец и за благоденствието на Бургас, последвана от литийно шествие и мятане на венци и цветя в морето в памет на починалите моряци и риболовци.

1844 - РАЖДА съдебна експертиза КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА, (УМИРА 1900 Г.). Истинското му име е Петко Киряков - участник в националноосвободителното придвижване и легенда за тракийските българи. Защитник на локалното население в Беломорска Тракия и Родопите. Съидейник на Гарибалди, участник в Руско-турската освободителна война. В България са издигнати над 20 негови паметника.

1892 - УМИРА ВЕРНЕР ФОН СИМЕНС, НЕМСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ (Р. 1816 Г.). Основател на компанията " Сименс ". Компанията се развива в няколко съществени посоки - връзка и информация, автоматика и надзор, електричество, превоз, медицина и осветяване. Единицата за електричната проводимост е наречена сименс (S).

1924 - РАЖДА съдебна експертиза ПАВЕЛ МАТЕВ, ПОЕТ, ПИСАТЕЛ, ПУБЛИЦИСТ (УМИРА 2006 Г.). Автор е на десетки стихосбирки, измежду които " В строя ", " Време, татковина, обич ", " Натрупани мълчания " и други Лауреат на Димитровска премия, притежател на медал " Стара планина " първа степен и други Почетен жител на Чирпан.

1927 - РАЖДА съдебна експертиза НИКОЛА РУДАРОВ, РЕЖИСЬОР И АКТЬОР (УМИРА 2010 Г.). Завършил Държавното учебно заведение по кинематография в София. Режисьор на филмите " От нищо нещо ", " Комбина ", " Да изядеш ябълката ", " Хора отдалече ", " След края на света ". Като артист играе в 30 кино лентата, сред които " Време за дами ", " Адио Рио ", " Вчера ". Удостоен с премия за огромен зрителски триумф на кино лентата " Комбина " (1981).

2019 - УМИРА СТОЯНКА МУТАФОВА, АКТРИСА (Р. 1922 Г.). Завършва класическа лингвистика в Софийския университет, Държавната театрална школа към Народен спектакъл " Иван Вазов " и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага. Играе в над 90 театрални постановки, известна с функциите си във кино и телевизионни продукции. Носителка на десетки награди и оценки.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР