Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на

...
Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на
Коментари Харесай

Защо жените от хасковския край изсушавали главата на никулденския шаран

Никулден е един от значимите православни празници. Посветен е на свети Николай Мирликийски, който се уважава като месия на пленниците и настойник на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Празникът се отбелязва на 6 декември. На трапезата се поставя наложително риба. В националната традиция рибата, след изчистването на люспите навявала тъжни мисли за голота и сиромашия, написа haskovo.net. В Хасковския край има доста поверия, непокътнати от остарели времена, които домакините спазвали в подготовката на рибата за никулденската софра.

При почистването на шарана те внимавали да не падне люспа от него на земята, с цел да не се разпиляват и губят парите. Вярвало се и, че колкото повече люспи има рибата, толкоз ще е по-богата къщата. Затова и не изхвърляли рибни люспи, а ги изсушавали и всеки от къщата слагал от тях в кесията си.

Жените пък запазвали и изсушавали главата на шарана, в която главната кост наподобява на кръст. С нея прикадявали за здраве трапезата в идващите дни. Тази традиция е под влияние на християнската вяра – рибата да има на главата си кост с формата на кръст.

На тези условия дава отговор с изключение на шаранът, още и платиката и мряната. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай –Найден, Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния. На празника, с цел да уважат именика в дома му идват близки, другари и познати, които не е наложително да са били поканени.

По данни на Национален статистически институт за дребните бебе момиченце определеното име Никол от родителите им е на трето място по известност. При новородените момчета Никола също е в топ 10 на изборите за име- на пето място, а Николай е на 11. Николай обаче е измежду най-разпространените имена при мъжете у нас и е на четвърто място след Георги, Иван и Димитър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР