Никой не знае какво е, гласи мнението на доскорошния министър

...
Никой не знае какво е, гласи мнението на доскорошния министър
Коментари Харесай

Зимбабве май има нова валута. Но никой не е сигурен

" Никой не знае какво е ", гласи мнението на досегашния министър на търговията на Зимбабве и настоящ опозиционер Нкосана Мойо. Изказвантео е ориентирано към, наподобява, новата валута в страната. Тя бе показана през последните дни, само че резултатът от нея остава неразбираем.

Защо бе нужна тя?

Зимбабве исторически има проблеми със своята валута. През 2009 година страната се отхвърли от зимбабвийския $ и реши да одобри американския $, откакто хиперинфлация унищожи първия. По време на пика, цените в африканската страна се удвояваха всеки ден, а централната банка трябваше да печата банкноти от 100 трилиона.

Но защото повече американски долари напущат страната - във формата на заплащания за импорт - в сравнение с влизат в нея, се появи дефицит на американската валута. Това докара до дълги опашки пред банковите клонове, а хората не можеха да изтеглят парите си.

През 2016 година държавното управление показа нови монети и облигационни бележки, които трябваше да костват толкоз, колкото и американския $. Но никой нямаше доверие, че те са равни, а на черния пазар бележките започнаха да губят стойност против американската валута.

Сега държавното управление показа нов Real Time Gross Settlement (RTGS) $, който някои разказват като нова валута.
 Как Мугабе съумя да срине стопанската система на Зимбабве?
Как Мугабе съумя да срине стопанската система на Зимбабве?

В най-лошия интервал месечната инфлация доближи 7.9 милиарда %

RTGS $?

Не е тъкмо име, което е елементарно за произнасяне, само че буквите му са познати за локалното население.

Освен долари, зимбабвийците можеха да употребяват и други задгранични валути като южноафриканския ранд, облигационните бележки, дебитни карти и пари, които се намират в мобилните им телефони. Но всички те имаха друг курс, което значи, че потребителите заплащат друго според от определения способ.

RTGS доларът би трябвало да сплоти всички тях, с цел да може цените да се изравнят. Още по-важното е, че държавното управление към този момент не се пробва да твърди, че облигационните бележки и американският $ имат идентична стойност. Властите обявиха, че курсът ще бъде избран от пазара.

Какво прави валутата валута?

Докато икономическите публицисти и коментатори споделят, че в Зимбабве има нова валута, държавното управление към момента не е употребило тази фраза - частично поради злополучната орис на зимбабвийския $.

Най-общо казано, валутата е нещо, което се приема необятно като способ за възнаграждение на услуги и артикули. Правителството към този момент съобщи, че желае всички цени да са в новите долари, вместо в американски. А потребителите ще могат да употребяват разнообразни способи за разплащане, деноминирани в RTGS.

Затова и чувството е като за нова валута. Но пък властта няма желание да печата банкноти, на които написа RTGS $.
 Страната, която има девет валути
Страната, която има девет валути

Повечето от тях са за търговски цели

Как това ще засегне потребителите?

Засега остава неразбираемо. Правителството се надява, че това ще улесни живота. Същевременно не се чака смяната да позволи проблемите, свързани с инфлацията и големия обществен дълг.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР