Никой не представлява импресионизма с талант по-изтънчен и с авторитет

...
Никой не представлява импресионизма с талант по-изтънчен и с авторитет
Коментари Харесай

Важно е да изразиш себе си, стига чувствата ти да са реални и взети от личния ти опит ~ Берта МОРИЗО

Никой не съставлява импресионизма с гений по-изтънчен и с престиж по-голям от Моризо.

 Berthe Morisot, 1875

 Édouard Manet, Berthe Morisot with a Bouquet of Violets, 1872

„ Салонът на отхвърлените “ е ревюто на произведения, основно на импресионисти, които журито на реномирания и спонсориран от страната Парижки салон на изкуствата отхвърля през 1863 година.

Журито не утвърждава повече от 3000 произведения, които по предписание на Наполеон III са показани настрана, в така наречен Салон на отхвърлените. Сред неприетите са платна на Пол Сезан, Алфред Сисле, Камий Писаро, Реноар, Арман Гийомен, даже „ Закуска на тревата “ от Едуар Мане. Днес картините от този интервал са измежду най-ценните експонати в музеите.

Към тази група на отхвърлените принадлежи и една забележителна жена - първата професионална художничка и първата жена импресионист Берта Моризо.

Първата картина на Моризо е изложена в Парижкия салон, когато тя е едвам на двадесет и три години, през 1864. Нейните картини вземат участие в цели шест издания на Парижкия салон на изкуствата. Десет години по-късно се причислява към групата на отхвърлените.

Освен извънредно надарена Берта Моризо е и доста красива, което я прави обичан модел на най-големите художници по това време. Едуар Мане рисува красивата Берта в продължение на съвсем осем години. Прави й шестнадесет портрета, изпълнени със пристрастеност и удивление – всичките шедьоври. Красивият й лик резервират за поколенията и Дега, и влюбеният в нея Реноар.

Берта е на 27, когато се среща с Едуар Мане. Тази намира се оказва една от най-съдбоносните в живота й. Подарява й статив като коледен подарък, а непокътнатата до през днешния ден преписка сред тях демонстрира мощни и топли усеща. Но известният с арогантността си Мане изпитва компликации да признае гения и качествата на младата жена. По време на една от изложбите й в Парижкия салон, до момента в който транспортират картините й, той бърка самокритиката й с покана да нанесе корекции по тях, което ужасява Берта. В едно писмо той написа: „ Младата Моризо е очарователна. Дразнещо е, че не е мъж. Обаче и като жена би могла да способства за идеята на изкуството, като се омъжи за някой от Френската академия и всее разкол в лагера на тези дърти простаци. “

Мане гледа на себе си като на преподавател на младата Моризо, само че има обилни доказателства, че в действителност професионалната им връзка е била напълно равностойна. Талантливият художник се възхищава от истинския жанр и композиционните решения на Берта и включва някои от тях в личните си картини. Берта е тази, която убеждава Мане да стартира да рисува пленерна живопис, в която тя към този момент се е специализирала, въодушевена от Коро. Берта е и тази, която притегля Мане към кръга от художници, станали известни като импресионисти.

Шест години след срещата им Берта се омъжва за брата на Едуар Мане, Йожен, с който имат едно дете, на име Джули, която става обичан модел на майка си, Мане и Реноар.

Повечето творби на Моризо са дребни по мащаб. Често оставя незавършени външните линии на картините си. Съвременните изкуствоведи споделят за нея: „ никой не съставлява импресионизма с гений по-изтънчен и с по-голям престиж от Моризо “. Чрез цветовете, които употребява, основава чувство за пространство и дълбочина и макар че цветовата й палитра е леко лимитирана, сътрудниците й импресионисти я назовават „ виртуоз колорист “. Рисува ежедневните си прекарвания, като картините й отразяват културните ограничавания на нейната класа и пол през 19-ти век. Фокусира се върху вътрешния живот и прави портрети, в които може да употребява членовете на фамилията си и приятелите си.

Картините й означават доста сполучливи продажби. Постига двете най-високи цени на търг през 1875 – надлежно 480 франка за картината й „ The Interior “ и 320 за „ On the Lawn “. През 2013 картината й „ After Lunch “ бива продадена на търг от Кристис за 10,9 милиона $.

 After Lunch, 1881

 Eugène Manet on the Isle of Wight, 1875

 Woman and Child in a Garden, 1883-1884

 Hanging the Laundry out to Dry, 1875

 Children with a Bowl, 1886

 Woman Hanging out the Wash, 1881


On the Lake in the Bois de Boulogne, 1884

 Portrait of Two Children, 1893

 Cottage Interior, 1886


La Coiffure


In the Bois de Boulogne

 Eugene Manet and His Daughter in the Garden, 1883

 Landscape at Gennevilliers, 1875

 Grain field, 1875

 Red haired girl sitting on a veranda, 1884

 Julie Manet and her Nurse, 1880

 Paule Gobillard, 1887

 Summer's Day, 1879

 Lucie Leon at the Piano, 1892

 The Cradle, 1872

 The Fable, 1883

 The Artist's Daughter Julie with her Nanny, 1884

 The Isle of Wight, 1875

 Portrait de Mme Morisot et de sa fille Mme Pontillon ou La lecture (The Mother and Sister of the Artist - Marie-Joséphine & Edma), 1869-70

 Young Girl With Doll,1883

 The Bath, 1885-1886

 Reading, 1873

 The Basket Chair, 1882

 Young Woman and Child, Avenue du Bois, 1876

 Beneath the Lilac at Maurecourt, 1874

 Eugene Manet with his daughter at Bougival, 1881

 The Mandolin, 1889

Картини: WikiArt

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР