"Никой не искаше да печата първата ми книга, на 90

...
"Никой не искаше да печата първата ми книга, на 90
Коментари Харесай

Прочулият се на 73 г. баща на Монталбано почина като най-четения европейски писател

"Никой не искаше да печата първата ми книга, на 90 към този момент имам 100 и не преставам да пиша ", майтапеше се преди близо 4 години Андреа Камилери - невероятният човек, получил интернационално самопризнание за гения си едвам като пенсионер на 73, съвсем 74 години и умрял в сряда в Рим. Най-известният му воин Комисар Монталбано отпразнува 20 години от стартирането на сериала този месец и 25 години от отппечатването на първия разказ с него на създателя Формата на водата.

Последната книга на слепия от 2017 година Камилери, който през последните 2 години диктуваше всичко, излезе този май. Началото обаче няма нищо общо с триумфа. "Всички ми споделиха: "Така не се написа, никой няма да те чете ", когато започнах да предлагам на издатели първата си книга Цената на нещата, тъй като беше написана със разбъркване на италиански език и акцент от родната ми Сицилия.

А аз им споделих: "Ами не мога да се показвам по различен метод и очевидно съм бил прав да отстоявам ", разказваше последният огромен европейски публицист. Все отново се намира кой да го издаде, а през днешния ден - както сте видели при откриването на Европейската столица на културата в Матера, това разбъркване на език и акцент не е просто мода, а е наложителен жанр на Апенините. Камилери не промени единствено писането в Италия, само че имиджа на своята Сицилия. Преди романите и тв сериала по тях, тя беше свързвана с рискове, боязън, мафия.

Днес доста българи и милиони хора от целия свят се тълпят и то най-търсените дестинации са прелестните градове Рагуза и Ното, където се разиграват епизодите на Монталбано. И няма по какъв начин да бъде другояче - сериалът се излъчва в 60 страни, в това число България, а романът е публикуван на 120 езика по целия свят в над 25 милиона тираж. "Кое ме направи публицист? Че напълно дребен, преди да потегли на учебно заведение започнах да чета книгите от библиотеката на татко ми, вместо приказки, за смут на баба.

После в дома ни пристигна великият човек и създател Пирандело. А към този момент бях разкрил обичания си публицист Сименон с неговия Мегре. Сигурно още тогава съм се сетил, че би трябвало да направя моя Монталбано като нещо сред татко ми и Комисаря Мегре. Но първо направих сюжетите за сериала на РАИ по Сименон с неговия воин, тъй че да не бъде просто тв поредност, а телевизионно кино. После започнах да развъртвам в главата си облика на Монтаблано. Да бъде ИТАЛИАНЕЦЪТ - с мъжеството и с дефектите. Може би героят и другите облици ми се получиха, тъй като положителните при мен не са чак така положителни, както и неприятните не са толкоз неприятни.

После, като литература, преди да стане телевизия - всеки разказ за Монталбано е тъкмо 180 страници - 10 глави по 18, сътвори табиет ". Попитан дали тв обликът или литературният воин е по-добър, Камилери е безапелационен, че РАИ прави всичко прелестно, само че съгласно него единственият филм, надминал романа, по който е изработен е Гепардът на Лукино Висконти с невероятните Бърт Ланкастър и Ален Делон. Камилери беше толкоз необикновен, че беше може би първият човек на словото след великото потомство Шестедестници - съветски поети, събиращи игрища, с цел да ги слушат по какъв начин рецитират преди половин век - Евтушенко, Окуджава, Рождественски, Ахмадулина.

Стар, кьорав и с каскет той изпълни амфитеатър с многохилядна аудитория, която го слушаше в унес, до момента в който седи на сцената със следящ го прожектор и просто споделя истории. Апропо, тъкмо в Агридженто, след американските бомбардировки, които срутват античните остатъци през 1943 година, както остаряла София, тогавашният младеж среща Робърт Каппа, който - без младият да е желал - му дава подпис. "Не знаех кой е, пък се оказа най-големият занаятчия на обектива на предишния век ".

Какъв е финалът на Монталбано? Не е прост, изяснява създателят. Написал го е преди 15 години, на 79, пратил го на издателството, само че наскоро го пренаписал малко по-различен. Ще излезе скоро след житейския край на самия публицист. Последното обръщение на маестрото: "ЕВРОПА НЕ РАЗБИРА КАКЪВ ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ Е ЕМИГРАЦИЯТА НА БЕЖАНЦИТЕ И КОЛКО ПО-ГОЛЯМ ЩЕ СТАВА ТОЙ ЗА НЕЯ В БЪДЕЩЕТО ".
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР