Никой не иска нови избори напролет след тези на 2

...
Никой не иска нови избори напролет след тези на 2
Коментари Харесай

Защо е почти сигурно, че ще има правителство след изборите


Никой не желае нови избори през пролетта след тези на 2 октомври. Политиците също не желаят, без значение какво приказват. А това е сериозна причина да се окажем с власт, която да изкара най-малко до лятото. Какви са разновидностите?

Коментар от Веселин Стойнев:

Никой не желае нови избори през пролетта след тези на 2 октомври. Политиците също не желаят, без значение какво приказват. Защото даже и тези, които ще изгубят в неделя, нямат интерес от тях (доколкото въобще са способни на рационална преценка). А това е сериозна причина наесен да се окажем с ръководство, което да изкара най-малко до лятото. Още повече, че идната есен има локални избори, а това е идеално опрощение в този момент да се сформира някакво ръководство и идващият парламентарен избор да е дружно с локалния. Защото картината, която обрисуват социологическите организации към този момент, не демонстрира ясна опция за безусловно парламентарно болшинство.
Редакцията предлага
Какви са сюжетите

Условно казано, след изборите в неделя най-вероятно е властта да отиде или в партиите на смяната, или в партиите на остарялото статукво. Мандатоносител може да е, която, само че може да е и, макар че тя стопява поддръжката си по отношение на ноември. Все още има значителен брой гласоподаватели, които не са решили за кого и. Според социолозите в 48-ия парламент ще влязат сред 6 и 8 обединения.

Ако електоралните настройки се запазят до деня на вота, наподобява малко евентуално ГЕРБ (ако излезе първа) да събере болшинство от 121 гласа - тъй като за партиите на смяната влизането в коалиция с нея би било самоубийствено. ГЕРБ може да разчита само на и на " Български напредък ", в случай че партията на Стефан Янев влезе в Народното събрание. Последните две  не са чертали " червени линии "  за такава коалиция.

Малко евентуално все още е и Политическа партия, Българска социалистическа партия и да съберат безусловно болшинство. И макар че от Политическа партия се заричат за нови избори, сътрудниците им надали ще им " пристанат ". Защото и Демократична България и в този момент не качват осезаема електорална поддръжка, а е разумно Политическа партия да чака личните ѝ проценти да спаднат още, в случай че се окажат отговорни за предизвикването на следващи избори.

ГЕРБ също няма интерес от нови избори, тъй като макар че електоралната ѝ готовност се резервира постоянна, търпението на поддръжниците може да се изчерпа. Още повече, че тя към момента е " партията на властта " - с партийни елити и бизнес структури, които към този момент втора година чакат своята " реставрация ". Това е и партията с най-хубави позиции в локалната власт, а за идните след година локални избори няма по-добър плацдарм да я запазиш и разшириш от този да държиш централната власт.

Единственият печеливш от нов избор евентуално би била, която събира периферии от разочаровани от съвсем всички останали партии, въпреки и евентуално да е достигнала тавана си. Но при избрани преговори и възможни зависимости тя би могла пасивно да обезпечи на ГЕРБ държавно управление на малцинството, като просто не взе участие в гласуването му. И по този начин да изиграе ролята на " Атака ", която пасивно поддържаше първия кабинет на Бойко Борисов, а след това обезпечи и избора на кабинета " Орешарски ".

Президентът Румен Радев също няма интерес да носи отговорността в тежките зимни месеци за ръководството на страната, изключително откакто актуалното му служебно държавно управление се оказа най-слабото до момента и. Мирните до коалиционност връзки сред президента и ГЕРБ подсказват контрактувана поддръжка от него за подобен кабинет.

Евроатлантическият дневен ред пък ще бъде мощен напън върху Политическа партия и Демократична България да не се окажат отговорни, че хвърлят страната в неустойчивост към нови избори. Пред тях ще остане опцията да слагат своите условия за парламентарна поддръжка на действителни политики, отстояващи геополитическата самостоятелност на страната, без да вземат участие в кабинет с мандат на ГЕРБ. Това ще е сложен до неспособност ажиотаж да не бъдат оповестени от своите поддръжници за предатели.

Силите на смяната биха имали оневинен небосвод за нови избори единствено посредством прегрупиране в нов политически индивид, само че не просто във типа на неслучилата се предизборна коалиция ПП-ДБ. Защото „ още от същото ", неуспяло през октомври, няма по какъв начин да е електорално по-успешно идния март. А за такова същинско прегрупиране зимното време няма да е задоволително, даже да има предпочитание.

На ход е гласоподавателят

Така разковничето на съвсем нарисуваното държавно управление - на малцинството, програмно до лятото, експертно или под каквато и формула да се сформира - е в това по какъв начин да си в съпротива. Ако то бъде формирано с мандата на обединенията на смяната, пасивната парламентарна поддръжка от ГЕРБ и Движение за права и свободи ще е по-лесна, в сравнение с противоположното - да е с мандата на ГЕРБ и да бъде подкрепяно с кворума на Политическа партия и Демократична България. Затова обединенията на смяната не би трябвало да отхвърлят сформиране на свое държавно управление на малцинството даже с втория или третия мандат, другояче рискуват да бъдат съществено осъдени от гласоподавателите на последващи изключителни избори през пролетта.

Веселин Стойнев

Ако не желаят сами да се санкционират, доколкото в последна сметка всичко е на техен тил, гласоподавателите би трябвало да решат изрично въпроса за властта още на 2 октомври. Като гласоподават интензивно и обезпечат болшинство за ръководство.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР