Николай ВасилевЧаст втораСлед като Путин изнесе дълга лекция доказвайки, че

...
Николай ВасилевЧаст втораСлед като Путин изнесе дълга лекция доказвайки, че
Коментари Харесай

Путин пред Карлсън: Курсът на Русия - суперсила или разпад

Николай Василев

Част втора

След като Путин изнесе дълга лекция " доказвайки ", че Украйна е измислена страна и по-голямата част от територията ѝ в действителност принадлежи на Русия, Карлсън му зададе въпроса, за какво за толкоз дълго Русия не е насочва териториални искания към Украйна.

Путин отговори откровено и сподели голямата бездна зейнала сред неговия и западния светоглед. Русия признавала независимостта на Украйна... но не напълно. Подсказа, че Москва няма проблем Украйна да " се води " самостоятелна страна, само че не и да членува в НАТО и трябвало да признае руснаците не за малцинство, а за " титулярен " народ. Казано по различен метод, Москва нямало да има проблем, в случай че Украйна е самостоятелна, стига да е в

някаква степен " съветска " по темперамент

и да преценява с " чувствителностите " на Москва. Опитът на Украйна да се дерусифицира и европеизира бил посягане към витални съветски ползи, а трябвало да е ясно, че Русия ще води война за своите ползи до дъно!

Тази негова позиция изяснява дългата и явно отегчителна за Карлсън историческа лекция. За Путин явно е доста значимо всички да одобряват, че Украйна е изконно " съветска ", че " уркаинизацията " е привнесена извън враждебна идеология и че тя е съществена причина за войната. Т.е. отговорни за войната са тези, които имат вяра, че Украйна е била отчасти колонизирана и отчасти асимилирана от Русия, и които желаят Украйна да стане неделима част от Европа и груповия Запад. Те трябвало да са наясно, че политиката на дерусификация на украинците, даже в случай че те съблюдават малцинствените права на украинските руснаци, е неприемлива! Щом единствено преди няколко десетилетия близо 90% от украинците говорели единствено на съветски, значи, че украинците са в някаква степен руснаци и мястото им е в " Руския свят ". В неговото схващане те нямат право на избор. Човек може единствено да потръпне каква би била реакцията на света, в случай че някой британски политик съобщи, че разпадът на Британската империя е била най-голямата геополитическа злополука на 20 век и че всички, които приказват на британски, са в някаква степен " англичани ".

Путин би трябвало да знае, че процентно повече ирландци приказват единствено на британски, в сравнение с украинци в миналото са говорели единствено на съветски. Но никой англичанин не би отрекъл правото на ирландците да построяват своя нация. И в случай че Северна Ирландия пожелае да се причисли към Ейре, Лондон няма да бомбардира Белфаст или Дъблин.

Путин несъмнено помни, че на референдума за самостоятелност на Украйна през 1991 година всички райони, в това число и Крим гласоподаваха за самостоятелност на страната. Без подозрение, доста украинци желаеха тесни връзки с Москва. И в случай че Украйна претърпя значима преориентация през годините,

тя се дължи на дивергенцията на двете общества,

изключително след идването на Путин на власт.

През 90-те години Русия и Украйна си приличаха. В двете страни цареше безпорядък, а стопанската система и политиката бяха следени от олигарси, които поддържаха тесни връзки между тях, Но в Украйна въпреки всичко се извършваше периодическа ротация на властта посредством избори - нещо, което в никакъв случай, през цялата ѝ многовековна история, не се е случило в Русия.

Никой не може да каже по какъв начин би изглеждала Русия през днешния ден, в случай че Путин бе спазил духа, освен буквата на съветската конституция и след своите два мандата се бе отдръпнал от политиката. Изглежда не му минава и през разум, че в случай че Русия се бе утвърдила като народна власт, загатнатата от него опция тя да стане член на НАТО нямаше да наподобява толкоз невъзможна!

За да прикрие обстоятелството, че точно той е узурпирал властта, Путин се впусна в обичайна дрънканица,

обвиняваща Централно разузнавателно управление на САЩ за осъществяване на " пуч " в Украйна през 2014 година

И въпреки да призна, че по-късно там бяха провеждани избори, и че през 2019 година Володимир Зеленски побеждава настоящия президент Порошенко и се прави спокойно предаване на властта... за него всичко това било последица на преврата!

Според Путин през 2014 година Украйна заплашила автономията на Крим и почнала война против цивилното население в Донбас. Тогава той защитил Крим, а през 2022 година почнал " специфичната военна интервенция ", с цел да спре войната, която " режимът " в Киев почнал през 2014 година

Путин призна, че не е постигнал задачите си, само че упрекна Колективния Запад за това. Ако единствено Западът спрял военната помощ за Украйна, войната щяла да приключи след седмици. Той даже настоя, че в Украйна се води революция. И наподобява откровено има вяра, че тя ще приключи, когато украинците признаят, че са в някаква степен руснаци и че мястото им е с (или в) Русия.

За западните наблюдаващи историческите мечти на Путин обаче нямат никакво значение. За тях е все едно дали в миналото Украйна е била " съветска " земя и по-късно е била " дерусифицирана ", или е била изконно някаква друга и е била отчасти русифицирана, и в този момент се връща към корените си. За тях е значимо, че Русия е признала независимостта на Украйна и с подписването на Будапещенския меморандум през 1994 година е подсигурила нейните граници. И против това е получила украинските нуклеарни оръжия!
За западния човек договорите основават действителност. Но и тези контракти би трябвало да бъдат законни.

Путин неведнъж повтори, че Западът бил заречен на руските водачи, че НАТО нямало да се разшири нито инч на изток, само че по-късно последвали пет разширения!

Разбира се, няма контракт, с който страните от НАТО

да са се заели с сходно заричане,

само че което е по-важно, подобен контракт би противоречал на Хартата на Организация на обединените нации, на Устава на НАТО и на интернационалното право. Всяка самостоятелна страна има право сама да дефинира в кои интернационалните организации да членува. Както и сама да дефинира своя формален език и своето конституционно устройство. Руснаците в Украйна несъмнено имат право да упорстват за отбрана на своите човешки и цивилен права, само че не и да дефинират характера на страната, нито да имат право на несъгласие над нейната геополитическа ориентировка.

Но нескритата цел на Путин е Украйна (а и освен тя) да не е същинска страна. Именно по този начин той схваща и същността на тъй наречените Мински съглашения!

По всичко проличава, че Путин е уверен, че Украйна по този начин или другояче не е суверенна страна, и щом не е съветски васал, значи е американски. В неговото схващане явно единствено суперсилите са суверенни. Малките и даже междинните страни са наложително нечии васали.

Или другите се преценяват с теб, или ти се съобразяваш с другите. Средно състояние няма!

Путин надали в действителност има вяра, че в случай че Украйна стане член на НАТО, Алиансът ще нападне Русия. Но осъзнава, че в случай че това се случи, Русия ще се трансформира във значима само че въпреки всичко второстепенна страна, която ще би трябвало да " се преценява " с нечии непознати " чувствителности " и стремежи. И се впусна в кървава война, с цел да не допусне това да се случи. Той надали не си дава сметка, че отказвайки препоръчаната на Русия роля на значима, само че въпреки всичко второстепенна страна в периферията на Колективния запад, на член на Г8, само че без право да диктува политиката на някогашните спътници и руски републики, рискува

да се трансформира във васал на Китай, или страната му да претърпи разпад.

Но явно концепцията, че Русия няма да е първостепенна мощ, " полюс " в многополюсния свят, го ужасява.

Не знаем дали си дава сметка, че политиката му на " международна мощ или разпад " прилича на Хитлеровото Weltmacht oder Vernichtung. Световна мощ или провал. Но това е курсът, който той пое след 22 февруари 2022 година

Сравнението на Путин с Хитлер несъмнено е подвеждащо. Но поради рисковете Путиновата политика да докара до международна война, ще отделим идната част на изказванията на Путин, че желае да " денацифицира " Украйна и на метода по който той интерпретира Втората международна война.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР