Николай ВасилевЧужденци с български паспорти! С тези думи Румен Радев

...
Николай ВасилевЧужденци с български паспорти! С тези думи Румен Радев
Коментари Харесай

Радев противопоставя чужденци с български паспорт на българи по рождение, което е дълбоко погрешно

Николай Василев

" Чужденци с български паспорти "! С тези думи Румен Радев обиди всички получили българско поданство по натурализация. С този собствен гаф той сподели, че не схваща действителните проблеми в региона на поданството, които са заложени както в Конституцията, по този начин и в закона за българското Гражданство.

Твърдението му, че лицата, придобили българско поданство по натурализация, са " чужденци " значи, че той не приема тези хора, за равноправни членове на нашето общество, макар, че по закон, с цел да бъде натурализиран непознат жител, той би трябвало " преди не по-малко от 5 години (да) е получило позволение за непрекъснато или дълготрайно престояване в Република България ", и което е по-важно: " е освободено от досегашното си поданство или ще бъде освободено от него все още на придобиване на българско поданство ".

Не се изисква освобождение от досегашното им поданство за:

1. лица - съпрузи на български граждани;

2. жители на страна - членка на Европейския съюз, на страна - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария;

3. жители на страни, с които Република България има подписани контракти, с които се открива реципрочност. "

Или казано по различен метод, лицата, които получават българско поданство се допуска, че към този момент не са " чужденци ", а натурализирани българи. Президентът опълчи " чужденците с български паспорт " на " българите по рождение "! Очевидно е, че той не схваща, че казусът в Конституцията и Закона, е, че има ( а за вбъдеще ще има доста повече) лица, които са български жители по рождение, само че които имат дребна или съвсем никаква връзка с България. По конституция се приема, че " Български жител по генезис е всеки, на който най-малко единият родител е български жител ", без да се слага условие този родител български жител да е живял в България. Достатъчно е единствено лицето, на който най-малко единият родител да е български жител, да е родено след 1991 година Независимо къде и кой е другият родител, то става български жител по рождение и предава автоматизирано българското поданство на своите потомци. Те също по този начин, без значение дали в миналото са имали нещо общо с България, предават поданството на своите потомци итн.

Така след години ще имаме милиони български жители, чиято единствена връзка с България ще е, че имат някой предшественик български жител. За страдание и при последната смяна в Конституцията, към Чл. 8 " Български жител по генезис е всеки, на който най-малко единият родител е български жител " не бе прибавен текста " в случай че родителят български жител е живял в България N години ". " Чужденците с български паспорти " не са лицата придобили поданство по натурализация. Такива има измежду лицата придобили българско поданство по рождение.

За лицата, чийто родител е български жител, само че не е живял в България N години съществува опция след навършване на пълноправие да придобият българско поданство по омекотен ред, само че ще би трябвало да потвърдят, че владеят българския език и познават конституционното устройство на Република България.

В Конституцията обаче трябваше да се уточни и какво значи " лице от български генезис ".

Днес това е предмет на съвсем случайно пояснение и евентуален разплодник на корупция! Отдавна предлагам формулировката: " Лице от български генезис е лице, на което някой прогресивен е български жител (който не се е отказал от българското си поданство или не го е заменил с непознато по силата на интернационална спогодба); на което някой прогресивен е бил член на българската Екзархия и лице, което съгласно законодателството на страната, от която идва е било класифицирано като " българин по националност ".

Тези лица, би трябвало да получават българско поданство и без да са живели в България, в случай че владеят българския език и познават българското конституционно устройство.

Критиките на Радев към измененията в Конституцията са несъответстващи, само че за жалост в обществото не се организира необятен и логичен спор за по този начин нужните промени!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР