Николай ЦОНКОВ, народен представител от БСП за България Една от

...
Николай ЦОНКОВ, народен представител от БСП за България Една от
Коментари Харесай

Само корупцията цъфти в отбраната

Николай ЦОНКОВ , депутат от " Българска социалистическа партия за България "

Една от най-съществените функционалности на страната и главен детайл на националната й сигурност е защитата. За страдание водената през последната година отбранителна политика от държавното управление докара този по този начин значим бранш до неспособност да извършва в цялостен размер конституционните си отговорности. Веригата от неправилни стъпки и решения на кабинетите Борисов 1 и 2 беше продължена и от сегашния кабинет, един от първите актове на който беше отдръпването на Доклада за положението на защитата и Въоръжените сили за 2016 година Още тогава стана ясно, че държавното управление освен не е в положение да реши проблемите в бранша, само че и не демонстрира предпочитание и желание за това. Стигна се до куриозния случай едни и същи хора да готвят два отчета с друго наличие с цел да удовлетворят политическите упоритости на министъра на защитата.
С смяната на изводите на отчета, несъмнено,

не беше решен нито един от проблемите

във Въоръжените сили. Точно противоположното - те се задълбочиха и сложиха началото на неуспеха на държавното управление в този бранш. Потвърждение на това е и Управленската стратегия на държавното управление, в която плануваните цели, цели и ограничения не подхождаха както на задачите на отбранителната политика, избрани в Националната отбранителна тактика, по този начин и на положението и проблемите на въоръжените сили. Днес отрицателните процеси се задълбочават, стават хронични и се трансформират в трайна низходяща наклонност.
Ръководството на МО не се оправи с най-важния проблем - несъразмерно високия некомлект от персонален състав. За дейните сили той надмина 22%, като за някои формирования доближава 30%, а за доброволния запас - 83%. С този некомплект всяка войска би била квалифицирана като небоеспособна - всяка като се изключи българската. Липсата на задоволителен брой бойци и офицери сложи доста от военните формирования в тежка организационна обстановка. Командирите с доста нарушавания и на ръба на законовите благоприятни условия съумяват да провеждат естествения войскови живот. Поставените задания се извършват мъчно с огромно напрежение.
Некомпетентните и несъответстващи дейности на МО

доведоха армията до тежка кадрова рецесия

Лъжливите обещания, безхаберието, професионалната отпадналост и неспособността да се разкрият аргументите и да се намерят съответните решения са в основата на провалената кадрова политика. Предприетото нарастване на заплатите с 10% при опазване основата за определянето им от 380 лева е незначително и унизително. То освен не притегли повече претенденти в армията, а в противен случай - затвърди наклонността за отлив на претенденти и на военнослужещи.
Въпреки опитите да се оправдаят проблемите с дефицит на финансови средства, за всеки е ясно, че неудачните решения и неспешни политики са функционалност на системата за ръководство на защитата и Въоръжените сили. След многогодишните провали в разнообразни области трябваше да се стигне до простичкия извод, че въведеният модел на " умерена интеграция " сред МО и Щаба на защитата е нефункционален даже в спокойно време, а какво бихме могли да чакаме във време на рецесия? Тази хибридна конструкция, тотално пренебрегнала военната експертиза и основала в средата си душeвност на смирение и конформизъм, направи администрацията на МО некомпетентна и неспособна да взема целесъобразни и ефикасни решения. Назначаването на цивилни чиновници на висши длъжности, без те да имат нужните пълномощия, какъвто е казусът с непрекъснатия секретар по защитата, дефинитивно откъсна администрацията от Въоръжените сили. Вместо да се търси решение на казуса, през октомври 2017 година беше направена корекция в ЗОВСРБ, която освен не издигна ролята на военната експертиза, само че затвърди позициите на непрекъснатия секретар и ускори професионалната отпадналост на министерството. МО се трансформира от орган за управление и ръководство на защитата и Въоръжените сили в орган за генериране на проблеми и основаване на отрицателни трендове в армията и обществото.
Като резултат - в тежко кадрово и материално-техническо положение

изпаднаха Сухопътните войски

Този главен тип Въоръжени сили, на който се разпореждат главните задания по защитата на страната, има най-голям % некомплект от персонален състав, най-остарялото въоръжение и техника, нежелано положение на инфраструктурата. Общият некомплект от персонален състав надвишава 25%. Основната бойна машина на пехотата - БТР-60 ПБ, е постъпила на въоръжение през 60-те, а танк Т-72 - през 70-те години на предишния век. Некомплектът от персонален състав и остарялото въоръжение дружно със занижените критерии, при които се организира бойната подготовка, доведоха до загуба на бойни качества. Некомпетентността на МО и неспособността му да обезпечи средства за консумативи, поддръжка и ремонт на техниката препятстваха провеждането на естествен образователен развой. Липсата на батерии, гуми, аварийни елементи и консумативи докара до незапомнени във войсковата процедура случаи на събиране на техника от 2-3 формирования, с цел да се организира едно военно обучение.
Последица от псевдоуправлението е и

бедственото състояние във Военновъздушни сили

Основната си задача - наблюдаване, надзор и отбрана на въздушното пространство, Военновъздушни сили извършват с цената на всекидневни нарушавания на процедурите за поддръжка на радиолокационната и авиационната техника. Поради некомплекта от персонален състав, който е над 15%, неналичието на финансови средства и аварийни елементи дилемите се извършват при свръхнатоварване на летателния и инженерно-техническия състав. Правят се неприемливи нарушавания във връзка с удължение на витален цикъл на въоръжението. Намален е броят на летателните часове, а тези на водачите на вертолети са под санитарния най-малко. Като в автоморга се снемат елементи, елементи, възли и блокове от едни летателни апарати или радиолокационни станции, с цел да може да действат други. По виновност на МО се забави с повече от 6 месеца приемането на доставените мотори за Миг 29. Всичко това накара търпението на водачите от авиобаза " Граф Игнатиево " да прерасне в неодобрение и на 24 октомври 2017 година те отхвърлиха да извършват полети. Протест, чужд в историята на БА. И вместо да стартира да се взема решение казусът с остарелите летателни апарати, заради лобистки ползи беше спрян планът за нов военен аероплан.
Не по-добро е ситуацията във Военноморски сили. И тук има продължителен дефицит на средства за настояща прехрана, несъблюдение на полагащите се регламентни прегледи и поправки на корабите, боеприпасите, въоръжението и техниката. Липсват финансови средства за подготовката на персоналния състав и обслужването на техниката. Некомплектът, преизпълнен 15%, води до усложнение при осъществяване на дилемите и до огромно напрежение на персоналния състав. Това положение на флота сътвори предпоставки за повреди и произшествия.
В синхрон с пагубното положение на Въоръжените сили е и

положението на комерсиалните сдружения

с принципал министъра на защитата. Свидетели сме на опити за безпричинно прекачване на въоръжение и материални активи сред комерсиалните сдружения - в частност към " ТЕРЕМ холдинг " ЕАД. Повече от явно е, че това се прави за да се заобиколи Закон за обществените поръчки и продажбите на активи да се прави без търг, на определени компании. Предрешена е ориста на " Военно издателство " ЕООД - сдружение със 130-годишна история. Умишлено лишавано от поръчки и трансферирано към " ТЕРЕМ холдинг " ЕАД, то се води към разпродажба с евентуално желание за продажба на постройката му в центъра на София.
Още по-нетрадиционно е желанието на МО да трансформира " ТЕРЕМ " в брокер на недвижими парцели. В напреднала фаза е прехвърлянето на 25 парцела с отпаднала нужда от Групово дело " Инфраструктура на защитата " към " ТЕРЕМ ". Целта е още веднъж заобикаляне на Закон за обществените поръчки. Съмнително деяние на министъра е опитът за прекачване на над 30 позиции въоръжение (стрелково оръжие, зенитни установки и артилерия) от " Снабдяване и търговия - МО " ЕООД към " ТЕРЕМ холдинг " ЕАД. Как новосъздаденият холдинг ще реализира по-успешна пазарна реализация на военна продукция от сдружението с дълголетен опит и обичаи в тази област? Ако към тези условия прибавим, че забележителна част от въоръжението има колекционерска стойност (картечни револвери " Судаев " и " Шпагин ", пушки " Манлихер " и " Мосин ", картечници " Максим " ), задачата е ясна - заобикаляне на Закон за обществените поръчки и продажба на въоръженията без търг, на клиенти, които биха компенсирали по подобаващ метод самоотвержените търговски старания на МО. Тези дейности не подхождат на пазарните неуспехи на " ТЕРЕМ ", довели сдруженията на холдинга до отговорности от 40 млн. лева Финансовите резултати не би трябвало да изненадват с неприятните си индикатори, в случай че се огледа бордът на шефовете на " ТЕРЕМ холдинг ", назначен от министър Каракачанов. В него влизат хора, които освен не са от системата на защитата, само че и в никакъв случай преди този момент не са се занимавали професионално с военноремонтната активност.
Станаха известни желанията на ведомството да разпореди защитата на всички войскови парцели на компания " МОБА ", която не има нужния потенциал за това. Очевидно е, че компанията ще наеме подизпълнители, близки до управлението на МО, с което веригата на защита на обектите ще се удължи и оскъпи.
Пословичните за това държавно управление корупционни практики са публикувани и в системата на защитата и Въоръжените сили. В публичните поръчки на МО не престават да се срещат образци на

спор на ползи

фаворизиране, измами и корупция, които нарушават лоялната конкуренция и обезсърчават участниците в процедурите. Много са случаите на съзнателно оповестяване на дискриминационни условия и голословни ограничавания и условия към участниците. Често срещано събитие е смесването на критериите за асортимент с критериите за оценка на офертите. Институтът по защита взе участие в публичните поръчки по нехарактерен метод, като изготвя техническите спецификации или тактико-технически задачи за тях. В резултат се изготвят задачи и механически условия, които да облагодетелстват доближени компании.
Антисоциалната политика на МО снижи обществения статус на военнослужещите и докара до друга трайно отрицателна наклонност - понижаване привлекателността на военната специалност, овакантяване на армията и отлив на претенденти за бойци и за офицери. МО в продължение на една година не откри време и сили да стартира да взема решение този значим проблем.
Много са образците, обстоятелствата и признаците, показващи некомпетентността и безхаберието на това ръководство. Непрекъснатото подчертаване на дефицита на финансови средства не може да бъде опрощение. Дори и да имахте тези пари, господа ръководещи, без концепция, без професионални разбори и визия, те биха били изгубени по прилика със санирането, пътищата, опазването на здравето, образованието.

Източник: вк.Дума брой 123
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР